Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Ülésezett az Országos Tanács, finisben az MKP stratégiája

E-mail Nyomtatás


Érsekújvárott ülésezett az MKP Országos Tanácsa. A tagok rábólintottak a párt stratégiai dokumentumára, bizalmi szavazást tartanak Csáky Pál személyéről az elnöki poszton, elemezték a párt helyzetét a közeljövőben és a közelgő megyei választásokon. Csáky Pál az esemény utáni sajtótájékoztatójában elmondta, a hidas képviselők távozásával a párt 167 tagot veszített és 237 új szimpatizánst nyert. A déli régiókban összesen 105 jelölt indul a választók kegyeiért, meg szeretnék ismételni a négy évvel korábbi eredményt.
Az Országos Tanács elfogadta az MKP huzamosabb ideje készülő hosszú távú stratégiáját, a "Modern párt, élénk társadalom" elnevezésű munkaanyag október 17-én kerül a kongresszus elé. Az MKP az iratban nem említi meg az autonómia fogalmát, ellenben törekedik az önkormányzatiságra a kultúra és a sport területén. Farkas Iván a bumm.sk-nak kijelentette, a program célja, hogy megvédje a szlovákiai magyarságot az asszimilációtól. Az egy éve készülő tervezetet egyébként semmilyen módon nem befolyásolta a Híd feltűnése a politikában, mivel az Farkas szerint nem számít magyar pártnak. A stratégia egyes elemeit beépítik a párt programjába az összes soron következő választáson.

 

Csáky szerint a szlovákiai magyaroknak hármas identitása van. "Első a polgári. Szlovákia polgárai vagyunk, tiszteljük a törvényeket, fizetjük az adókat és itt tervezzük a jövőnket. De ez nem jelenti az asszimilációt" - jelentette ki. Az MKP elnöke szerint a második identitás -a kulturális- a magyarságra épül, míg a harmadik az európaiságra.

 

Döntés született arról, hogy az MKP bizalmi szavazást tart Csáky személyéről - szintén októberben. A pártelnök szerint ez azért fontos, mert a tagok egy része távozott a pártból. A szavazás titkos lesz.

 

Az MKP felhívta a kormány figyelmét arra, hogy szenteljen kellő figyelmet a krízisnek. Példaként a párkányi papírgyárt említik - Csáky szívesen látná, ha a kormány nem a szlovák-magyar konfliktusok ismételt előrángatásával próbálná leplezni a problémákat.

 

A Híd szerepével kapcsolatban a pártelnök elismerte, hogy csökkenhet az MKP szavazóinak száma, ugyanakkor védeni szeretné szavazóbázisát.

 

Kérdéses, hogy miként alakul a párton belüli platformok sorsa. Az elnökség áldását adta az alapszabály megváltoztatására, de a régiók küldöttei nem értettek egyet az új tervezettel. Farkas Iván úgy véli, a kezdeményezés ennek ellenére nem reménytelen, és amennyiben felmerül az igény az októberi közgyűlésen, beszélni fognak róla.

 

(bumm, sita)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség