Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Budapesten most a sor, hogy közeledjen hozzánk

E-mail Nyomtatás


Dušan Čaplovič szlovák miniszterelnök-helyettessel készített interjút a Wiener Zeitung nevű német lap, akit a magyar-szlovák viszonyról, a romakérdésről és a jelenlegi kormánykoalícióról kérdeztek meg.
A riporter először Balázs Péter kijelentéséről kérdezte a miniszterelnök-helyettest, miszerint Szlovákia kistestvér, akit „meg kell tanítani az európai viselkedési normákra”. Dušan Čaplovič szerint egy fontos politikus nem mondhat ilyet, akit már ez miatt Svédországban felszólított bocsánatkérésre, de eddig erre nem került sor. A nyelvtörvény kapcsán elmondta, hogy kongresszusi képviselőkkel, és egy amerikai külügyminiszter-helyettessel is beszélt az ügyről, akik megerősítették számára, hogy Pozsonynak van igaza a nyelvtörvény kérdésében. „Most Budapesten a sor, hogy közeledjen hozzánk, ez Szlovákia érdeke is” -tette hozzá.

A riporter a Szlovákiában lévő romaproblémát is feszegette, amire Čaplovič válaszában kijelentette, hogy a romaprobléma európai kérdés, éppúgy mint a nagy számban érkező afrikai menekültek ügye. "Mi olyan feltételeket szeretnénk, hogy a kisebbség ne emigráljon Nyugatra" - jelentette ki.

Čaplovič nem bánja, hogy a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) kötött a SMER koalíciót. Majd hozzátette, hogy tekintettel a programjára, az SNS európai összehasonlításban egy normális politikai párt. Szerinte létezik azonban egyéni alkalmatlanság, s olyan dolgok, melyek nem voltak rendben. Fico három SNS-es politikusnak is lehetőséget adott, de egyik se bizonyult megfelelőnek, ezért volt szükség arra, hogy ő vegye át a környezetvédelmi tárca vezetését. Szerinte a koalíció tovább működik, és a kormány érdeke, hogy a koalíció kitartson még egy évig, amikor választások következnek.

 

(Felvidék Ma, MNO, VZS)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség