Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Zsirinovszkij: a Szovjetunió Kelet-Európa uniója volt

E-mail Nyomtatás


Korábban már olvashattunk arról, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő egyik hivatalos levelében nem a megszokott módon nevezte meg az Ukrajna szót. A korábbi hagyománytól eltérve nem azt írta, hogy „Ukrajnába”, hanem „Ukrajnára”. Akkor azzal magyarázták az „elszólást”, hogy történelmileg alakult ki ez a megnevezés és a hagyományoknak megfelelően így használják ezt a kifejezést. Az ukrán politikusok viszont az orosz birodalmi törekvéseket látták a háttérben, ugyanis szerintük ezzel a kifejezéssel azt akarják megmutatni, hogy Ukrajna csak egy provincia és nem egy független ország. Azóta a problémás kérdés fel sem merült, viszont nemrégiben – pár hetes késéssel – Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz parlament elnökhelyettese, a liberális-demokrata párt vezetője is reagált a történtekre. A politikus igazi botrányhősnek számít, de nem csak Oroszországban, hanem Ukrajnában is. Véleménye szerint az „Ukrajnára” (pl. utazni vagy küldeni valakit) kifejezés egyáltalán nem vesz el semmit Ukrajna szuverenitásából. Zsirinov­szkij így fogalmazott: „…akár száz zászlót is kitűzhetnek, az orosz nyelv szabálya változatlan marad: a Kaukázuson, Kamcsatkán, Ukrajnán… Ez egy történelmileg kialakult szabály”.

 

Vlagyimir Zsirinovszkij egy interjúban elmondta, hogy Oroszországban nincs egyetlen ukránellenes politikai erő sem. Az ukránokhoz barátságosan viszonyul az orosz lakosság és a politikai elit is (a szociológiai felmérések persze mást mutatnak… – Ú.L.). Ezzel együtt Ukrajnában vannak olyan politikai erők, amelyek láthatóan oroszellenes törekvésekkel rendelkeznek. Közeledik Ukrajnában az elnökválasztás és mindenki azt mondja, hogy a következő államfő még inkább Nyugat-barát lesz. Én úgy vélem, hogy az országnak inkább egy ukránpárti elnökre lenne szüksége – jelentette ki Zsirinovszkij. Véleménye szerint az ukránpárti államfő olyan ember lenne, aki az állampolgárok többségének érdekében dolgozna. Az orosz parlament elnökhelyettese elmondta: Ukrajnában az állampolgárok több mint fele orosz nemzetiségűnek nevezi magát, ugyanakkor az utóbbi öt évben – Viktor Juscsenko államfő időszaka alatt – elnyomták ezt a lakosságot. De így történt ez a korábbi időkben is, mióta Ukrajna függetlenné vált – tette hozzá.

 

Az orosz képviselő szerint Ukrajnában bizonyos politikai erők mindent megtesznek az orosz nyelv ellen és minden olyan dolog ellen,aminek köze van Oroszországhoz. Ezzel az ellenségeskedéssel a nyugati államoknak akarják eladni Ukrajnát és ezért hatalmas pénzeket kapnak – mondta Zsirinovszkij, aki szerint a két ország között el kellene törölni a határokat, meg kellene szüntetni a vámadókat stb. Nem értem, miért viszonyulnak az ukrán nacionalisták olyan nagy barátsággal az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ugyanakkor ellenségesek a Szovjetunióhoz – tette fel a kérdést az orosz politikus. Ugyanis véleménye szerint a Szovjetunió ugyanaz, mint az Európai Unió, csak Keleten. Az EU-ban olyan országok egyesültek, amelyeknek nincs közös történelme, nincsenek közös hagyományaik, az együttműködés mégis jelen van. Oroszország, Ukrajna és Fehérorosz­or­szág viszont közös múlttal rendelkezik, itt nem lenne szükség közeledésre, ugyanis a közösség már adott – mondta Zsirinovszkij, aki szerint az ukrán lakosság legnagyobb része támogatna egy újabb ukrán-orosz szövetséget, és éppen ez az, amitől az ukrán politikai elit retteg. A jelenlegi ukrán politikai vezetés mindent a saját érdekében tesz és erre vezethető vissza a rossz viszony a két ország között.

 

(Forrás: karpatinfo.net)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség