Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Michel Barnier jelölteti magát az Európai Bizottság elnöki posztjára

E-mail Nyomtatás

Megerősítette jelöltségi szándékát az Európai Bizottság elnöki posztjára Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos a Le Figaro című francia napilapban január 14-én megjelent interjúban.

A tavasszal esedékes európai parlamenti választásokat követően az Európai Bizottság elnökének jelölése annyiban változik, hogy a személy jelölésekor az Európai Tanácsnak figyelembe kell vennie a parlamenti választások eredményeit is, és az európai pártok közvetlenül javasolhatnak elnökjelöltet.

"Ez igazi előrelépés. Ebben az összefüggésben merült fel a nevem. Amennyiben az Európai Néppárt engem választ, készen állok a feladatra" - mondta a francia jobboldali politikus.

Barnier nevét már hónapok óta emlegetik, mint az Európai Néppárt (EPP) lehetséges jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára, de ez az első alkalom, hogy ő maga is megerősítette, hogy jelölteti magát.

Amennyiben megválasztják, legfőbb feladatának fogja tekinteni, hogy Európa kezdeményezőként lépjen fel a ipari stratégia, az infrastruktúrák, az egységes piac, a közbiztonság és a bevándorlás területén, kifejezve az "általános európai érdeket".

A 28 európai tagállamban május 25-én választják meg az Európai Parlament képviselőit. Az Európai Bizottság elnöki tisztére a választások eredményének figyelembe vételével ezt követően az Európai Tanács tesz javaslatot minősített többséggel, majd azt az Európai Parlament hagyja jóvá.

Az EPP március 6-7-i dublini kongresszusán választ jelöltet az EB elnöki tisztségére. Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy elvállalná a Európai Bizottság vezetését.

A Der Spiegel című német hírmagazin szerint Angela Merkel, az EPP egyik legbefolyásosabb vezetője viszont szívesebben látna egy miniszterelnököt, például Enda Kenny ír, Donald Tusk lengyel vagy Jyrki Katainen finn kormányfőt az EB élén - írta múlt héten a lap.

Az EPP legnagyobb politikai ellenfele, az Európai Szocialisták Pártja Martin Schulzot, az EP jelenlegi elnökét jelöli az EB élére. Az EP harmadik számú erejénél, az európai liberálisoknál (ALDE) egyelőre ketten jelentkeztek a csúcsjelölti pozícióra, Olli Rehn, az EB gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa és Guy Verhofstadt, az ALDE parlamenti frakciójának belga vezetője. A döntést az ALDE február 1-jei brüsszeli kongresszusán hozzák meg.

 

MTI

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség