Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A cseh jegybank egyelőre nem változtat beavatkozási politikáján

E-mail Nyomtatás

A cseh gazdaság legfrissebb adatai alapján a Cseh Nemzeti Bank legalább az év végéig fenntartja azt a politikáját, hogy beavatkozik a gyengébb korona árfolyam érdekében - jelentette ki Miroslav Singer, a jegybank kormányzója március 18-án Prágában sajtóértekezleten, miután megbeszélést folytatott Ángel Gurríával, az OECD főtitkárával.

 

A jegybank tavaly novemberben avatkozott be a piacon és a továbbiakban is az a célja, hogy 27 korona felett tartsa az euró árfolyamát. A gyengébb korona a jegybank szerint megakadályozhatja a deflációt és segíti a cseh kivitelt is.

Az OECD cseh gazdaságot érintő legújabb prognózisában azt írja, hogy a jegybank a szokásos időnél (a beavatkozást követő hat negyedév) korábban is elállhatna a korona árfolyamának gyengítésétől.

"A mi szempontunkból továbbra is az a helyzet, hogy az egész idei évben fenntartjuk a beavatkozás politikáját. Egyebek között azért is, mert az inflációs adatok jelenleg nem mutatnak a növekedés irányába, inkább fordítva" - mondta Singer újságíróknak.

Gurría leszögezte: az OECD teljes mértékben megérti, hogy a jegybank miért avatkozott be. "Az OECD azt javasolja, hogy a jegybank addig maradjon meg mai pénzügyi politikájánál, amíg a defláció veszélye nem múlik el" - jelentette ki Gurría.

A cseh jegybank novemberben lépett, és azóta több tízmilliárd korona értékű eurót vásárolt. A korona árfolyama az euróhoz viszonyítva ennek következtében több mint egy koronával gyengült, és 27 korona körül állandósult.

"Pillanatnyilag úgy látjuk, hogy ezt az árfolyamot legalább másfél évig tartani fogjuk" - jelentette ki akkor Singer. Hozzátette: az ezáltal keletkezett magasabb devizatartalékokat a jegybank értékpapírok vásárlására fordítja.

Az OECD kedden ismertetett legújabb prognózisa szerint a cseh gazdaság az idén 1,1 százalékkal, jövőre pedig 2,3 százalékkal bővül.

 

MTI

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség