Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 25, csütörtök, Kristóf és Jakab napja van. Holnap Anna és Anikó napja lesz.

Jóváhagyta a jövő évi költségvetési tervezetet a cseh kormány

E-mail Nyomtatás

Százmilliárd koronás hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés tervezete, amelyet szeptember 22-én hagyott jóvá a cseh kormány.

A pénzügyminisztérium által elkészített tervezet a jövő évben 1219 milliárd koronás kiadással, és 1119 milliárd koronás bevétellel számol. Az adóbevételek tervezett értéke 975,6 milliárd korona, 3,2 százalékkal több, mint az idei tervezett adóbevétel. A kötelező kiadások 714,7 milliárd koronát tesznek ki, ami 1,6 százalékkal magasabb összeg az ideinél.

 

A költségvetési tervezet szerint jövőre a gyógyszerek, a könyvek és a bébiételek áfája az eddigi 15 százalékról tíz százalékra csökken. A közkiadások hiánya a jövő évben is három százalék alatt marad, a pénzügyminisztérium szerint várhatóan a GDP 2,3 százalékát teszi majd ki. Az idei évben a tervezett költségvetési hiány 112 milliárd korona. Andrej Babis pénzügyminiszter már több ízben is közölte, hogy az előzetes számítások szerint a reális költségvetési hiány az év végén mintegy 90 milliárd korona lesz. A költségvetés pozitív alakulása alapján a cseh kormány hétfőn arról is döntött, hogy decembertől 3,5 százalékkal emelkednek az állami alkalmazottak bérei. A hatályos szabályok szerint a költségvetési tervezetet a kormánynak szeptember végéig kell a képviselőház elé terjesztenie, annak pedig legkésőbb december elején kell döntenie róla. Milos Zeman államfő már jelezte, hogy a jövő évi költségvetési tervezetet jónak tartja, és aláírja. "A kormány teljesítette feltételeimet. Azt kértem, hogy a beruházások gyorsabban nőjenek, mint a háztartások fogyasztása, a háztartások fogyasztásának emelkedése pedig legyen gyorsabb, mint a kormány kiadásainak növekedése" - jelentette ki Zeman a közszolgálati televízióban.

 

MTI

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség