Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Hivatalosan is felállt a NATO kibervédelmi központja Észtországban az internetes terrorizmus ellen

E-mail Nyomtatás
A NATO hivatalosan is beindította a kiberterrorizmus elleni különleges kutató- és kiképzőközpontját Észtországban. A tallinni Különleges Kibervédelmi Központ felállításáról 7 NATO-tagállam írta alá a megállapodást a szövetség brüsszeli központjában. Ezek: Észtország, Lettország, Litvánia, Németország, Olaszország, Szlovákia és Spanyolország.A különleges központ a kibernetikai hadviseléssel kapcsolatban végez majd kutatásokat és kiképzést. Létszáma 30 fő, ennek fele a tagállamokból érkező informatikus szakember.

A különleges központnak hivatalosan csak 2009-ben kellett volna megnyílnia, de nem hivatalosan már egy ideje működik.

A központ nem véletlenül éppen Észtországban kapott helyet. A parányi, de műszakilag nagyon fejlett ország kormányzati honlapjait csaknem két hónapon át támadták tavaly internetes hackerek, feltételezhetően Oroszországból. Észt hivatalos vádak szerint a támadó számítógépek egy része a moszkvai Kremlben volt.

A NATO az Észtország elleni internetes támadást ahhoz foghatónak minősíti, mint a 2001. szeptember 11-i repülőgépes robbantásos merénylet volt New York és Washington ellen.

Az észt kormányzati szervek elleni internetes támadással kapcsolatban Moszkva tagadta, hogy bármilyen szerepet játszott is volna, de Tallinn szerint az orosz hatóságok nem voltak hajlandók együttműködni az észt nyomozókkal. Tavaly Berlinben és Londonban is tapasztaltak rejtélyes internetes támadásokat a kormányzati számítógépes hálózatok ellen.

Korábbi értesülések szerint a központ napi 24 órán át ugyanolyan azonnali készültségben van, mint a NATO-nak a vegyi, biológiai vagy nukleáris támadások elhárítására létesített központjai.

A kibervédelmi központ felállításának az a megokolása, hogy mivel a kormányzati szervek, a sürgősségi szolgálatok, az ipar, a kereskedelem rendkívüli mértékben függnek az internettől, ezért egy internetes támadással teljes káoszt lehet előidézni országok életében.

A NATO a kiberterrorizmus ellen csak informatikai eszközökkel akar fellépni, nincs szó arról, hogy internetes támadásra a szövetség katonai eszközökkel válaszolna.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség