Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Kormányalakítási tárgyalások Szerbiában - A magyarokat nem vonták be

E-mail Nyomtatás
Szerbiában zajlanak a kormányalakítási tárgyalások, a felek még nem terítették ki lapjaikat, az ütőkártyákat a végére hagyják. A helyzetelemezők úgy tudják, hogy a szocialista vezetés - miközben már is másodszor tanácskozik a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párttal - a Borisz Tadics vezetet Demokrata Párttal való koalíciót látja érdekei szempontjából megfelelőbbnek, ám a tagság nagyobbik része a radikálisoknak adna előnyt.A Magyar Koalíciót eddig senki sem hívta tárgyalni a megalakítandó kormányról. A konzultáció jelenlegi szakaszában ugyanis nem sokat nyom a latban a négy mandátuma. Az csak azt követően értékelhetődne fel, ha létrejönne a demokrata-szocialista koalíció, amelyhez nem csatlakozhatnának a liberálisok a szocialista elutasítás miatt.

A Demokrata Párt valószínűleg úgy gondolja, hogy kár előre tanácskozni arról, ami még nem teljesen biztos, s úgy vélik, hogy a magyar pártok bármikor "leakaszthatók a szögről", amikor éppen szükségük lesz rá, hiszen azok a másik oldallal úgysem szövetkezhetnek, s nem is vehetnék magukra egy olyan politikai lépés súlyát, hogy miattuk nem jöhetne létre az Európa-barát kormány.

A FoNet hírügynökség csütörtökön megkérdezte Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, a koalíció vezetőjét, hogy a magyar pártok számára elfogadható partner-e a Milosevics által létrehozott Szerbiai Szocialista Párt. A magyar politikus igennel válaszolt azzal, hogy a magyar pártok számára a szocialisták elfogadhatóak, ha az Európai Szerbiáért pártszövetség számára is azok. Válaszával arra is utalt, hogy kész csatlakozni a Demokrata Párt, a vele szövetséges pártok, valamint a szocialista párt koalíciójához. Ha ez létrejön.

Ha pedig létrejön, akkor a kormány alelnöke állítólag Ivica Dacsics szocialista vezető lesz, a nagyberuházások minisztere pedig az a Milan Mrkonjics, aki Milosevics hatalma idején is ezt a feladatot látta el. A szocialisták azonban azt is feltételként szabták, hogy ne üldözzék tovább a Milosevics családot. A hágai kiszolgáltatások leállításának feltételét most senki sem említi.

Belgrádi értesülések szerint már eldöntött tény, hogy a Alekszandar Vucsics, a radikális párt főtitkára lesz Belgrád polgármestere. Mégpedig szocialista támogatással. Ezt a lépést a megfigyelők kétféleképpen magyarázzák. Az egyik, hogy ez része egy politikai alkunak, hogy a szocialisták Belgrádban a radikálisokat, országos szinten a demokratákat segítik hatalomra. A másik szerint viszont ez annak a jele, hogy Dacsicsék mégis választottak, s nemcsak Belgrádot éri az a szégyen, hogy szélsőséges párt kerül kormányra.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség