Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Alkotmánymódosítás? Előrehozott választás?

E-mail Nyomtatás
A nagyobbik ukrán kormánypárt kész az előrehozott parlamenti választásokra, amennyiben a Régiók Pártja, a törvényhozás legjelentősebb ellenzéki ereje támogatja az alkotmány módosítását - jelentették be csütörtökön a BJuT részéről.Olekszandr Turcsinov miniszterelnök-helyettes jelezte, pártja nem tartja szükségesnek az előrehozott választásokat, ám nem zárkózik el a megmérettetés elől, amennyiben az ellenzék az alkotmány módosításának feltételéül szabná azt. A politikus szerint 7-8 hónap alatt kivitelezhető volna az 1996-ban elfogadott alaptörvény módosítása.

Viktor Janukovics az elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott, hogy a Régiók Pártja szerint sincs szükség jelenleg választásokra Ukrajnában. A pártelnök ugyanakkor úgy vélte, a kormány nem teljesíti kötelezettségeit, hanem politizál. Mint fogalmazott, a "koalíció ingatag, a valóságban nem is létezik".

Ukrajnában immár hónapok óta vitatéma az alkotmány esetleges módosításának lehetősége, melynek célja a hatalmi ágak jogköreinek az eddigieknél pontosabb meghatározása, illetve elhatárolása volna. Míg azonban a Julija Timosenko miniszterelnök vezette BJuT a kormány jogosítványait bővítené, mindenekelőtt a megyei kormányzóknak, a helyi végrehajtó hatalomnak, valamint a belügyminisztériumnak és a hadseregnek a miniszteri kabinetnek való alárendelése révén, Viktor Juscsenko államfő az elnöki jogköröket erősítené.

Ukrajnában legutóbb 2006. január 1-jétől módosult az alkotmány, miáltal a parlament szerepe erősödött az államfői jogosítványok rovására. A jogkörök felosztásának bizonytalanságai miatt azonban gyakoriak a konfliktusok a mindenkori kormány és az elnök között.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség