Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Felvidékiek a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen

E-mail Nyomtatás

A 23. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen is helyet kaptak a kisebbségi lét kérdései. A Magyar Közösség Pártját Berényi József, az MKP elnöke és Köteles László elnökségi tag, a Via Nova ICS-t pedig Szalay Gábor képviselte.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség az idén 23. alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet július 1-jétől 4-ig Felsőszinevéren. A szabadegyetemen a kárpátaljai magyar kisebbség életének időszerű kérdései, az ukrán állammal és Magyarországgal való kapcsolatai a fő témák.

 

A szabadegyetemet július 1-jén, szerdán Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, Brenzovics László az ukrán parlament kárpátaljai magyar képviselője, a KMKSZ elnöke és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke nyitotta meg. A tanácskozáson kerekasztal-beszélgetést tartottak a külhoni magyar oktatás helyzetéről a kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és vajdasági pedagógusszövetségek vezetőinek részvételével, a moderátor Aáry-Tamás Lajos oktatási biztos volt.

Téma volt a határokon átnyúló gazdasági együttműködés, a régiók kapcsolata, a nemzetpolitika európai megjelenítésének esélye és az ifjúságpolitika anyaországi és határon túli magyar ifjúsági szervezetek részvételével. Emellett a szabadegyetem nemzetpolitikai kerekasztalnak is helyet adott, amelynek részvevői az erdélyi, a felvidéki és a kárpátaljai magyarság pártjainak vezetők voltak.

 

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának az elnöke július 1-jén részt vett Felsőszinevéren a nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen, ahol a jelenlévőket tájékoztatta a felvidéki magyarság jelenlegi gondjairól és célkitűzéseiről, valamint a soron következő választásra való előkészületekről.

Kiemelte annak fontosságát, hogy az asszimiláció és elvándorlás megállítása céljából az oktatásügyi és területi önkormányzatiság intézményrendszerét kell létrehozni. Tájékoztatta a kárpátaljaiakat a szlovákiai magyarság szolidaritásáról, amelyet a jelentős mértékű, a helyi önkormányzatok, egyházak és az MKP révén Kárpátaljára érkező támogatás támaszt alá. Megelégedését fejezte ki, hogy az MKP és a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége (KMKSZ) között szoros a kapcsolat, gyakoriak a konzultációk.

 

A felvételen balról: Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettes, Répás Zsuzsanna főosztályvezető, Berényi József, az MKP elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Barta József, a KMKSZ alelnöke és Bacskai József ungvári magyar főkonzul.

 

Felvidék.ma

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség