Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Marosvásárhelyi előválasztások: ködösítéssel vádolják az RMDSZ-t

E-mail Nyomtatás

„Amennyiben egy választási szövetség keretében a három magyar párt Marosvásárhelyen jövőben nem lesz képes közös listát állítani, az egész előválasztás csak szemfényvesztés és a lakosság átverése” – jelentette ki Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei elnöke, aki úgy érzi, az RMDSZ a tulipán ernyője alá szeretné terelni a majdani jelölteket.

 

A néppárt megyei elnöke és egyben az októberben sorra kerülő marosvásárhelyi polgármesteri előválasztások egyik résztvevője, Portik Vilmos attól tart, hogy az eddigi egyezség ellenére az RMDSZ közel áll a játékszabályok felrúgására. Vetélytársainak, Soós Zoltánnak és Barabás Miklósnak címzett nyílt levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy hármuk feladata nem az, hogy a pártjuk és szervezeteik elvárásainak tegyenek eleget, hanem az, hogy képesek legyenek kijavítani a megörökölt hibákat. „Adott számunkra a lehetőség, hogy hitet és önbizalmat adjunk a marosvásárhelyieknek. Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha látják és érzik, hogy értük és velük dolgozunk, illetve ha be tudjuk bizonyítani számukra, hogy valóban ők a fontosak” – írja. Portik szerint az első lépés az, hogy legalább ők, az előválasztáson versenyző „jelölt-jelöltek” tisztán és világosan beszéljenek. Ezért egyértelmű választ vár vetélytársaitól ebben a kérdésben. „A marosvásárhelyiek megérdemlik az őszinte és világos beszédet, tudniuk kell, hogy mindhárman képesek vagyunk-e a vásárhelyi emberek érdekét a tőlünk távol élők, minket kevésbé értők elvárásai elé helyezni” – hangoztatja az EMNP megyei elnöke.

 

Egyébként Portik még a tavasszal, az indulási szándéka bejelentésével együtt leszögezte, amennyiben ő nyeri a magyar-magyar versenyt, akkor párthovatartozástól függetlenül minden marosvásárhelyi magyar jelöltje lesz. „A jelöltséget csak ilyen formában vállalom. Magyarán: a törvényes előírások által szabályozott minden magyar párt és támogató szervezet által alkotott választási szövetség megkötését látom elengedhetetlennek” – olvasható a nyílt levelében.

 

Kérdésünkre, hogy miből gondolja, hogy az RMDSZ-nek esetleg más tervei lennének, a néppárti politikus Kovács Péter egy korábbi nyilatkozatára hivatkozott, melyben az RMDSZ országos ügyvezető elnöke arról beszél többek között, hogy bízik abban, hogy a vetélytársak tartják magukat a megállapodáshoz, és egy számukra sikertelenül végződő előválasztás esetén nem indítanak jelöltet az RMDSZ jelöltje ellenében. „Ez is jele annak, hogy az RMDSZ csakis az RMDSZ-ben tud gondolkodni, semmiként nem összmagyar jelöltben” – kommentálta a két héttel ezelőtt megjelent Kovács-interjút Portik. Azt is felvetette, hogy az utóbbi időben ellenlábasa és egyben barátja, Soós Zoltán is az RMDSZ jelöltjeként kezdett megjelenni a nyilvánosság előtt.

 

Cikkünk publikálásáig nem sikerült elérnünk Soóst. Barabás Miklós, a harmadiknak bejelentkezett jelölt egy esetleges előválasztási győzelem esetén a civil társadalom képviselőjeként szintén nem tudná elfogadni a tulipán jelét. „Ez mindazok szembeköpésével lenne egyenértékű, akik hisznek, hiszünk a pártfüggetlen politikai szerepvállalásban” – szögezte le szerkesztőségünknek a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) által támogatott történelem szakos tanár. A kérdést megfordítva arra is kíváncsiak voltunk, hogy amennyiben a majdani győztes 2016-ban pártszínektől függetlenként indulhat, de ez nem ő, hanem valamelyik vetélytársa lesz, hajlandó-e az illetőnek kampányolni. Barabás annyit mondott, hogy támogatói azért fordultak el a pártpolitizálástól, mert csalódtak a pártkatonákban, ezért tőlük semmiként nem kérheti ezt. Ő maga is csak abban az esetben tudna kiállni Soós vagy Portik mellett, ha a jelenlegitől eltérő, másfajta érdekvédelmet lennének hajlandók képviselni.

 

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke úgy vélekedett, hogy a magyar pártoknak és jelölteknek most a leginkább a közelgő előválasztás sikerére kellene összpontosítaniuk. „Ha az előválasztás hiteles és sikeres, könnyebb lesz bölcs és okos döntést hozni a további együttműködésről” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a szövetség vezetője. Brassai emlékeztetni kívánt, hogy a három magyar politikai alakulat által aláírt szándéknyilatkozat is arról szól, hogy a pártoknak jövőre kell megtalálniuk az együttműködés módját. „Mi ehhez tartjuk magunkat, hisz ez egyben egy erkölcsi vizsga is. Ígérem: addig fel nem állunk az asztaltól, amíg közös nevezőre nem jutunk!” – hangsúlyozta Brassai Zsombor.

 

Egyébként az ominózus nyilatkozatában Kovács Péter azt is mondta, hogy „az RMDSZ ugyanis azt a jelöltet fogja támogatni, aki az előválasztáson befutó lesz”. Portik Vilmos szerint félő, hogy mindez ködösítés, már az első pillanattól tisztán le kellett volna szögezni a játékszabályokat.

 

(szekelyhon.ro)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség