Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Baszkföld függetlenségéről tartanának népszavazást

E-mail Nyomtatás

Baszkföld függetlenségéről szóló népszavazás megtartását tenné lehetővé az a jogszabálytervezet, amelyet a baloldali nacionalista Eh Bildu pártszövetség nyújtott be a baszk parlamentnek kedden Vitoriában.

 

Hasier Arraiz szóvivő hangsúlyozta: saját politikai, gazdasági és társadalmi jövőjük birtokosai akarnak lenni, ezért a javaslat célja, hogy jogalapot teremtsen népszavazások megtartására. Ha az előterjesztést megszavazzák, de annak alkalmazását a bíróság megakadályozza, akkor következik a „politikai konfrontáció forgatókönyve”. „Fel vagyunk készülve a következményekre” – mondta, utalva arra, hogy a katalán népszavazási kezdeményezést a spanyol kormány az alkotmánybíróságon támadta meg.

 

A baszk politikus elismerte, hogy a tervezetük időzítése nem véletlen, úgy látják, hogy a Katalóniában zajló események miatt később még nehezebb lenne végrehajtani függetlenségi elképzeléseiket. A pártszövetség úgy tervezi, hogy egy éven belül megtartanák a népszavazást Baszkföldön, még mielőtt a baszk parlament mandátuma lejár, és választásokat kell tartani az autonóm közösségben.

 

Az Eh Bildu 21 képviselőjével a baszk parlament második legnagyobb frakcióját alkotja, javaslatának elfogadásához a 75 fős törvényhozásban támogatókat kell szereznie. Elsősorban a baszk kormánypártot, a jobboldali nacionalista Baszk Nacionalista Pártot (PNV) szeretnék maguk mellé állítani. A pártszövetség nem elégedett a függetlenség jelenlegi formájával, és azt tovább szélesítené. Miközben Katalónia éppen azt sérelmezte, hogy Baszkföld jóval nagyobb autonómiával bír, mivel saját adórendszere van, és kezdetben ugyanolyan mértékű önállóságot követelt.

 

Alfonso Alonso, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) baszk elnöke a tervezettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: nem akarja, hogy Baszkföld a katalán utat kövesse és abban bízik, hogy a baszk kormánypárt továbbra is az „ésszerű” álláspontnál marad. Felhívta a figyelmet arra a rengeteg erőfeszítésre, amelyet az együttélés érdekében tettek.

 

MTI

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség