Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Végérvényesen elutasítva a per-újrafelvételi kérelem Wass Albert ügyében

E-mail Nyomtatás


Elutasította a per-újrafelvételi kérelmet Wass Albert ügyében a román legfelsőbb bíróság. A kolozsvári Krónika napilapnak Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd úgy nyilatkozott: "Ismételten bebizonyosodott az Európai Unió által is jelzett tény, miszerint a romániai igazságszolgáltatás a politika befolyása alatt áll. Ilyen körülmények között született a bosszantó ítélet".

Az ítélet jogerős, eszerint a romániai igazságszolgáltatás továbbra is bűnösnek tekinti, és fenntartja a kolozsvári népbíróság Wass Albert író bűnösségét és halálbüntetését távollétében kimondó, 1946. március 13-i ítéletet - írja a Krónika. Kincses Előd szerint a bíróság keddi határozata kísértetiesen hasonlít Marosvásárhely 1990. évi véres márciusát követő, csak a magyarokat sújtó bírósági ítéletekre, értékelése szerint ugyanis a romániai igazságszolgáltatás ilyen esetekben képtelen átlépni a saját árnyékát. Kincses szerint a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék jogerős határozata ellenére alapfokon újra kezdeményezhető perújrafelvétel, ehhez azonban a Wass Albert ártatlanságát egyértelműen alátámasztó újabb bizonyítékok kellenek.

Wass Albert író fia, Czegei Wass András megbízásából Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd 2007 áprilisában azt kérte az igazságszolgáltatástól: tárgyalják újra a kolozsvári népbíróság által 1946. március 13-án emberiség elleni bűntett vádjával távollétében halálra ítélt édesapja perét. A korabeli vádak szerint Wass Albert és édesapja, Wass Endre bujtották fel Cege katonai parancsnokát négy vasasszentgothárdi személy kivégzésére és az Omboztelkén beszállásolt honvédek vezetőjét tizenegy helyi román lakos agyonlövésére. Kincses szerint a gyilkosságokhoz Wass Albertnek semmi köze nem volt, állítását a román honvédelmi, illetve külügyi tárca levéltárából származó, eddig ismeretlen korabeli dokumentumokkal próbálta alátámasztani.

Kincses Előd per-újrafelvételi kérelmét alapfokon 2007. május 10-én elutasította a kolozsvári bíróság. A fellebbezést követően júniusban a kolozsvári ítélőtábla hatályon kívül helyezte az alapfokú ítéletet, és elrendelte a per-újrafelvételi kérelem újratárgyalását. Az ügyészség újravizsgálta az iratokat, és úgy vélte: a frissen előkerült levéltári források semmi újjal nem szolgálnak. Ennek nyomán a kolozsvári ítélőtábla 2008. március 10-én elutasította a per-újrafelvételi kérelmet, Kincses Előd újabb fellebbezését követően pedig kedd este mondta ki a végső szót a legfelsőbb bíróság.

Kincses azt nyilatkozta: vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ügyben a strasbourgi nemzetközi emberi jogi bírósághoz forduljon.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség