Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Amerikán át érkezett a szerb fegyver a párizsi terroristákhoz

E-mail Nyomtatás

A Zastava fegyvergyárban készített fegyvert, amelyet összefüggésbe hoztak a párizsi terrortámadásokkal, 2013-ban exportálták az USA-ba, közölte ma Milojko Brzaković, a Zastava fegyvergyár igazgatója. Brzaković az Associated Press hírügynökségnek elmondta, a támadás során használt M92 típusú félautomata puskának ugyanaz a sorozatszáma, mint annak, amit a gyár 2013-ban exportált az USA-ba.

 

Legkevesebb hét fegyverről, amit a november 13-ai párizsi terrortámadások során használtak vagy a támadások után fedeztek fel, kiderült, hogy Kragujevacon gyártották. Többségüket Jugoszlávia szétesése előtt készítették és a kalasnyikov módosított változatai.

 

Brzaković azt mondta, ezeket a fegyvereket legálisan szállították.

 

„Egyet 1983-ban szállítottak Bosznia és Hercegovinába, egyet 1987 decemberében Szkopjéba, egyet 1988-ban a Knin közeli Golubicába, egyet pedig 1987-ben Zárgábba“ – magyarázta a fegyvergyár igazgatója.

 

Hozzátette, az M92 típusú, vadászatra és sportra tervezett félautomata puskát nem lehet sorozattűzre használni, hanem csak egyesével lehet belőle kilőni a golyókat, s legálisan került az USA-ba, ahol engedélyezik az ilyen fegyverek tartását.

 

Brzaković hangsúlyozta, ezt a félautomata puskát a floridai Century Arms internetes fegyveráruháznak szállították. Az áruháznak a Zastava évente mintegy 25 ezer vadászatra és sportra alkalmas fegyvert ad el.

 

Továbbá arról is beszélt, hogy a fegyvert félautomataként szállították, s nem lehet tudni, hogy a szállítás után automata fegyverré alakították-e át.

 

Brzaković kiemelte az összes Szerbiából exportált fegyver szigorú kormányellenőrzésen esik át.

 

„Kérelmet nyújtunk be a kormánynak a kivitel jóváhagyására. Amíg azt nem kapjuk meg, nem készítjük el a szerződést. Amikor megkapjuk a kiviteli engedélyt, megkötjük a szerződést és megbeszéljük a szállítást” – ecsetelte a Zastava fegyvergyár igazgatója. (Beta)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség