Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A topolyai Mezőgazdasági Iskola tanműhelyekkel és egy erőgéppel gazdagodott

E-mail Nyomtatás

A topolyai Mezőgazdasági Iskola tanműhelyekkel és egy erőgéppel gazdagodott Potápi Árpád János szerint az oktatás és a gazdaság fejlesztése egyaránt a magyar nemzet gyarapodását szolgálja. A topolyai Mezőgazdasági Iskola egy állategészségügyi tanműhellyel, egy pékipari tanműhellyel és egy nagy teljesítményű erőgéppel gazdagodott. A beruházások a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhattak meg, a külhoni magyar szakképzés évének célkitűzései keretében.

 

Az állategészségügyi tanműhelyt Potápi Árpád János adta át rendeltetésének. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy a topolyai iskola mellett a Vajdaságban az adai és a magyarkanizsai középiskolák felszereltségének javítását is támogatták. Vajdaságban összesen 60 millió forintot fordítottak ilyen célokra, ebből 16 millió forintot, azaz mintegy 50 ezer eurót kapott a Mezőgazdasági Iskola. Potápi szerint szemmel láthatóan ügyesen és szakszerűen költötték el Topolyán az eszközöket. Egy állategészségügyi tanműhelyt és a pékipari tanulók számára készült tanműhelyt sikerült kialakítani, valamint egy komoly erőgépet, egy traktort is vásároltak. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy a magyarság zöme ma is falusias környezetben él, ezeknek az embereknek az életében pedig meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdaság. Erre folyamatosan oda kell figyelni. Az elmúlt másfél évben alakult ki a nemzetpolitikának az új irányzata. Az államtitkár hangsúlyozta, tisztában kell lenni azzal, hogy szülőföldön maradást, a boldogulást csak a gazdasági alapok megteremtésével lehet elérni. Az új irányzat már ezt tartja szem előtt. Elmondta, hogy a VMSZ által előkészített program alapján 2016-tól elindulhat annak az 50 milliárd forintos fejlesztési csomagnak a realizálása, ami csak egy első lépésként fogható fel, de az itt élőknek jelentős segítség lehet a megkapaszkodáshoz, ahhoz, hogy ez a közösség megmaradjon és megerősödjön.

 

Potápi Árpád János emlékeztetett rá, hogy tavaly a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) döntött arról, hogy 2015-ben a szakképzéssel folytatódjon a tematikus évek sora. A programra 500 millió forint állt rendelkezésre, ami jelentős bővülés az előző évi tematikus évhez képest. Mint ismeretes, 2014 a külhoni magyar felsősök, 2013 a külhoni magyar kisiskolások, 2012 pedig a külhoni magyar óvodák éve volt. 2016-ban is folytatódik a program. Akkor a külhoni magyar vállalkozó kedvű fiatalokat szeretnék segíteni, miközben nem feledkeznek meg az óvodásokról, kisiskolásokról, felsősökről és a szakképzősökről sem. Az oktatás és a gazdaság fejlesztése ugyanis egyaránt a magyar nemzet gyarapodását szolgálja. A szakképzésben mintegy 30 ezer külhoni magyar diák érintett. Potápi Árpád János kiemelte, hogy közülük mintegy 10 ezer diákot és pedagógust, tanárt értek el különböző kutatásokkal. A program keretében elsősorban tanműhelyeket, tangazdaságokat hoztak létre. Vajdaságban 60 millió forintot fordítottak ilyen célokra, ebből 16 milliót kapott a topolyai Mezőgazdasági Iskola. Emellett Erdélyben 126 millió forintot, a Felvidéken 70 milliót, a Kárpátalján 50 milliót, Horvátországban 20 milliót, a Muravidéken 17, 5 milliót költöttek különböző fejlesztésekre. Az államtitkár szerint a tematikus év eseményei rávilágítottak a szakképzés és a felnőttképzés kiemelt jelentőségére. Szükség van a 21. századi gazdasági és munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelni tudó, jól képzett magyar munkaerőre.

 

A rendezvényen a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága képviselői mellett jelen voltak az Magyar Nemzeti Tanács és a topolyai önkormányzat képviselői, Fremond Árpád parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, valamint az iskola tanárai és dolgozói. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, hogy itt egy összetett, komplex, szerteágazó fejlesztésről van szó. Egyben kiemelte, hogy megváltozott az eddigi oktatási stratégia, mert az a fontos, hogy a fiataljaink olyan szakképesítést szerezzenek, amellyel munkát tudnak találni szülőföldjükön, boldogulni tudnak, itt tudnak maradni, családot tudnak alapítani, itt ezen a földön látják azt, hogy van esélyük az életben és a gyermekeiknek is van esélye a boldogulásra.

 

Tóth Péter

 

(vajma.info)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség