Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A VMSZ mellé állhat a VMDP és a Magyar Egység Párt

E-mail Nyomtatás

A Vajdasági Magyar Szövetég önállóan indul a most következő szerbiai választásokon – jelentette be Pásztor István, a párt elnöke, ugyanakkor folytatódnak az egyeztetések a VMDP-vel és a Magyar Egység Párttal, amelyek tartományi és köztársasági szinten támogatják majd a VMSZ választási listáját. Ígéretesnek nevezte a hárompárti egyeztetéseket Pásztor István, amelyről közleményben értesítették a nyilvánosságot. Amennyiben a következő napokban minden kérdésben sikerül megegyezniük, a VMSZ a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal karöltve indul a választásokon tartományi és köztársasági szinten, együtt fogalmazzák meg a választási programot, a kisebb pártok képviselői pedig részt vállalnak a VMSZ kampányában – fejtette ki a lehetőségeket a VMSZ elnöke.

 

Ami az önkormányzati választásokat illeti, azokban az önkormányzatokban, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének részéről és a magyar pártok részéről is nyitottak az együttműködésre, mint Temerinben, Óbecsén vagy akár Topolyán, esetleg más helyeken, ott közösen indulnának az önkormányzati választásokon is – mondta Pásztor István. Hozzátette: mindez nem írja felül a VMSZ azon stratégiai döntését, hogy a választásokon magyar pártként önállóan indul, és így próbál mandátumokhoz jutni, ebből a pozícióból próbál a választásokat követően partnerkapcsolatokat építeni.

 

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség érdekében fegyelmi eljárást indítványozott hétfőn a VMSZ elnökségénél azok a párttagok ellen, akik a Magyar Mozgalom (MM) alapítói, illetve aktív tagjai, mert – amint fogalmazott – nem lehet egy fenékkel két széken ülni, különösen nem a választások idején. Pásztor arra a bejelentésre reagált a döntésével, amelyet dr. Korhecz Tamás, az MM civil szervezet társelnöke tett, miszerint indítványozzák a közgyűlésnél, hogy a mozgalom vegyen részt a szerbiai önkormányzati választásokon, amennyiben a lakosság részéről igény mutatkozik az alternatív opciókra.

 

Pásztor István elmondta, nem hiszi azt, hogy a Magyar Mozgalom minden tagja egyetért a bejelentéssel, a fegyelmi eljárások során minden párttag nyilatkozhat arról, hogy a VMSZ tagja kíván-e maradni, illetve egyetért-e az MM tervezett lépésével, így egyes esetekben a fegyelmi eljárást meg tudják szüntetni majd a nyilatkozatok alapján – magyarázta a VMSZ elnöke. Maglai Jenőre, Szabadka polgármesterére is ugyanezek a feltételek vonatkoznak – mondta Pásztor –, a Magyar Mozgalom alapítójaként fegyelmi eljárást kezdeményez a VMSZ ellene is, viszont a Vajdasági Magyar Szövetség magyar polgármestert nem fog leváltani – jelentette ki a párt elnöke, hozzátéve, hogy szerinte Maglai lehetetlen helyzetbe hozta saját magát.

 

Mint ismeretes, Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke nem érkezett meg a hétfői pártközi egyeztetésre, az értesülések szerint útközben meghibásodott a gépjárműve. Pásztor szerint Csonka azóta sem értesítette őt személyesen, illetve nem egyeztetett le másik időpontot a megbeszélésre, így a VMSZ elnöke egyféleképpen tudta értelmezni az üzenetet.

 

Korhecz Tamás, az MM társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy továbbra is elképzelhetőnek tartja az együttműködést a Vajdasági Magyar Szövetséggel, Pásztor István újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy szakmai szinten ő is elképzelhetőnek tartja az együttműködést a Magyar Mozgalom civil szervezettel, de azt gondolja, hogy komolytalan volt ez a kijelentés, mert ha ilyen szándék lett volna, akkor nem jutottak volna el odáig, hogy sor kerüljön a 15-ei sajtótájékoztatóra.

 

Basity Gréta

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség