Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Összecsapások Nápolyban

E-mail Nyomtatás


Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Nápoly északnyugati külvárosában pénteken, miután a helyiek meg akarták akadályozni, hogy egy új szeméttelep nyíljon. A csata éjszakáig tartott, közölte az ANSA hírügynökség.

Chiaiano-ban mindegy ezren lezárták az az utat, amely az olasz kormányfő által válságmegoldásra kijelölt szeméttelepek egyikéhez vezet. A kivonuló rendőrökkel aztán megütköztek a blokádosok, akik a hatóságok szerint kövekkel támadtak a rendfenntartókra és megpróbáltak felgyújtani egy buszt. Az éjszakáig tartó csatározásban több tüntető és rendőr megsérült.

Silvio Berlusconi kormányfő szerdán közölte, hogy nemzeti stratégiai objektumokká nyilvánítják Nápoly és Campania tartomány hulladéktelepeit, amiket a katonák őriznek.
A szemétszállítás megakadályozása, az útblokád, a telepekre való behatolás hat évig terjedő börtönnel sújtható. A szemétproblémára harminc napon belüli megoldást ígért Berlusconi, aki a katasztrófavédelmet vezető Guido Bertolasót nevezte ki kormánybiztosnak. A kormány a hét elején úgy döntött, hogy szeméttelepek és égetők helyszínei a hivatalos közlönyben való megjelenésig titkosak, hogy megakadályozzák a tiltakozásokat.

Pénteken egyébként megindult a hulladékjárat a Nápoly-Hamburg útvonalon. 56 darab hulladékkal teli konténer érkezett meg vonaton az északnémet kikötővárosba Nápolyból. A szállítmány része annak a megállapodásnak, amelynek értelmében Németoszág segíti a délolasz várost és környékét, hogy kikeveredjenek a krízisből. A hosszú szerelvény, amely több száz tonna szemet hozott, hogy egy hamburgi égetőben megsemmisítsék, 44 órán tartó út végén érkezett meg Hamburgba. A hanzaváros, amely a Német Szövetségi Köztársaság egyik önálló városállama, a hamburgi városrégió központi helye, vállalta, hogy 30 ezer tonna nápolyi szemet éget el a következő 10 hétben.

Nápolyban hónapok óta szeméthegyek bűzlenek az utcákon. Becslések szerint több tízezer tonna hulladék gyűlt már össze a városban és Campania régióban. A térségben 14 éve tart a válság . Többször voltak már zavargások. A hatóságok és a helyi lakosság szerint a városi maffia, a Camorra húz hasznot abból, hogy Nápolyt szemétlerakónak használja. A nápolyiak, illetve Campania lakói szerint az újabb szeméttelepek megnyitása nem megoldja, hanem tartósítja a problémát, mert a régió igy továbbra is "szeméttérség" marad.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség