Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Elkergették a 240 éve uralkodó nepáli dinasztiát

E-mail Nyomtatás
Hivatalosan is eltörölték a monarchiát Nepálban. A 240 éves uralkodóház trónfosztásáról az alkotmányos nemzetgyűlés döntött szerdán. A himalájai államban kikiáltották a köztársaságot. „Valóra vált az álmunk, azt hiszem, a nemzet álma vált valóra” - mondta korábban a miniszterelnök. A 601 fős testületet az áprilisi választások óta a maoisták uralják. Ők már tíz éve harcolnak a népszerűtlen uralkodók eltávolításáért.
Nepálban 2006-ban kötöttek békeszerződést a fő politikai pártok és a lázadók, ezzel véget vetve a 13 ezer ember életét követelő polgárháborúnak.
A pártok már korábban megállapodtak, hogy Gyamendra Bir Bikran Shah Dev nepáli királynak 15 napot adnak a palota elhagyására. Az uralkodó 2001-ben került a trónra, miután fivérét lemészárolták a palotában.
Két kisebb bomba robbant szerdán Nepál fővárosában, Katmanduban - közölte a rendőrség. A detonációkban egy nő sérült meg. Hétfőn szintén két kisebb robbanószerkezet lépett működésbe. Akkor senki sem sérült meg, de a támadást egy korábban ismeretlen szélsőséges hindu csoport vállalta magára.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség