Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Háromszorosára nőtt a korrupció Ukrajnában tavaly óta

E-mail Nyomtatás

Nőtt a kenőpénzek nagysága idén Ukrajnában - közölték csütörtökön a kijevi belügyminisztériumban. Idén eddig 1380 megvesztegetési esetet lepleztek le a belügyi hatóságok, túlnyomó többségükben gazdasági előnyökért fizettek, illetve kértek pénzt az érintettek.

A kenőpénz értéke 2008-ban eddig 243 esetben haladta meg a 10 ezer hrivnyát (körülbelül 310 ezer forintot), míg a tavalyi esztendő hasonló időszakában csupán 120 ilyen eset fordult elő a felderített ügyek között. Nyolcvanöt esetben 30 ezer hrivnyánál (csaknem 1 millió forint) is több cserélt gazdát. A kenőpénzek összesen 17,8 millió hrivnyát tettek ki, szemben a tavalyi esztendő hasonló időszakának 5,1 milliójával.

A hatóságok szerint a kenőpénzek összegének növekedése a szigorodó ellenőrzésnek és a mind gyakoribb leleplezéseknek is betudható. A legfrissebb eset éppen szerdán járta be az ukrán sajtót. Jalta üdülőváros kommunális vállalatának igazgatóját 25 ezer dollárral a kezében érték tetten. Ez a pénz a negyedrésze volt annak a kialkudott összegnek, amelyet azért kapott volna, hogy bérbe adja vállalatának helyiségeit.

A százezres megvesztegetési összeg nem számít ritkaságnak. Nemrégiben egy Kijev megyei hivatalnok bukott le, aki 110 ezer dollárt (körülbelül 17 millió forintot) kapott földkiutalásért, Csernyigov megyében pedig egy községi polgármester egymillió hrivnyát, azaz mintegy 200 ezer dollárt követelt, hasonló indoklással.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség