Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A hétvégén már hiány lehet tejtermékekből Németországban

E-mail Nyomtatás


A németországi tehenészetek kedd óta tartó tejszállítási bojkottja a hétvégén már éreztetni fogja hatását a boltokban. A magasabb felvásárlási árat követelő állattartók akciójával e héten szolidarítást vállalt Horst Seehofer, a berlini szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere is.

A parasztok azt követelik Németországban, hogy a tej literenkénti felvásárlási ára a jelenlegi 27-35 eurócentről (68-88 forint) 40-43 centre (100-108 forint) emelkedjék. A német szövetségi mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter, Horst Seehofer szolidarításáról biztosította a magasabb tejfelvásárlási árat követelő állattartókat. A berlini kormánytag leszögezte: "A parasztok teljes politikai támogatásomat élvezik. Követelésük jogos." Seehofer hangsúlyozta, hogy ellenzi a tejtermelés fokozását az Európai Unióban, mert az csak újabb árzuhanáshoz vezet.

Németországban a közelmúltban jelentősen mérséklődött a tej tarifája az élelmiszerboltokban: a legolcsóbb, 1,5 százalékos, tartós, zsírszegény tej ára átlag 69 eurócentről (175 forint) 54 centre (135 forint) apadt.

Csütörtökön még nem volt hiány az alapvető tejtermékekből Németországban, noha a feldolgozó üzemek a bojkott miatt egyre kevesebb frissen fejt tejet kapnak a beszállítóktól. Néhány gyárban azonban már akadozik illetve szünetel a termelés.

A lakosság egy része a szokásosnál több tejet, vajat, joghurtot, sajtot, túrót stb. vásárolt a "parasztlázadás" hírére e napokban, így ez is belejátszhat abba, hogy a szakemberek szerint a hétvégén már éreztetni fogja a legnépesebb Európai Uniós tagállamban negatív hatását a bojkott.

Noha a németországi tejüzemek egy része importforrásokból származó alapanyag-beszerzéssel bosszantja a háborgó gazdákat, a külföldről való tejbehozatalt megnehezítheti, hogy a német állattartókkal való szolidarításukat jelezték május végén az osztrák, a svájci, a holland, a belga parasztok is, s mind több francia farmtulajdonos is támogatja a szomszédok árkorrekciós követelését.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség