Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Pajtics vajdasági kormányfő marad - Lesz-e magyar polgármestere Szabadkának?

E-mail Nyomtatás


Bojan Pajtics a Vajdaság kormányfője marad, s nem jelölik szerb miniszterelnöknek. Egyelőre ugyanis még az is bizonytalan, hogy melyik tábor pártjai - a radikális-nacionalitsa, vagy a demokrata Európa-barát politikai erők - alakítanak kormányt Belgrádban. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a Magyar Koalíció vezetője mégis tartományi képviselő lesz, a Demokrata Párt ugyanis ragaszkodik, hogy ő kapja a szabadkai polgármesteri posztot, de olyan személyt javasol majd, aki tud magyarul.

A Magyar Koalíciónak - különösen legerősebb pártjának, a VMSZ-nek - igen fontos lenne megtartani Szabadkát. E tisztség betöltése jelképes jelentőségű is a magyar közösség központjának tartott Szabadkán. Nem véletlen, hogy magát Pásztor István jelölték polgármesternek. A tisztségek elosztása azonban még tárgyalások témája, s együtt, "csomagban" beszélnek a helyi, a tartományi és az országos tisztségekről.

A másik két párt vezetője, Ágoston András (VMDP) és Páll Sándor (VMDK) már jelezte, hogy nem fogadja el a mandátumot, helyükbe más kerül a parlamentbe az MK listájáról. Mint ismeretes a magyar pártok összesen kilenc képviselőt juttattak be a tartományi parlamentbe, ötöt a listás, négyet a kétfordulós többségi választások alapján. A parlamentben a demokraták vezette szövetségnek egyedül is megvan a többsége, de azért beveszi a kormányba a Magyar Koalíciót és a Csanak-féle Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezette pártszövetséget.

Belgrádnak nagy valószínűséggel radikális polgármestere lesz miután koalíciós megállapodást kötött a Szerbiai Szocialista Párt a radikális-nacionalista szövetséggel. A szerb radikálisok főtitkárukat, Alkeszandar Vucsicsot jelölték erre a fontos tisztségre. Ám még azt sem lehet kész tényként venni, hogy végül a képviseleti testületben megszavazzák.

Zoran Zsivkovics volt szerb kormányfő újabb választások megtartását kezdeményezi. A mostanin kialakult erőviszonyok ugyanis szerinte nem teszik lehetővé, hogy Szerbiában olyan stabil kormány alakuljon, amely egy évnél tovább kibírná. Az emberek többsége pedig már nem szavazna olyan pártra, amely nem Európában látja Szerbia jövőjét.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség