Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

"Sarkozy javaslata nem abszurd" - a portugál halászok is sztrájkolnak

E-mail Nyomtatás


A francia terv az olaj adójának csökkentésére nem abszurd - mondta Jean-Claude Juncker, az európai pénzügyminiszterek csoportjának elnöke pénteken. Juncker szerint a javaslatot meg kellene vitatni. Eközben pénteken a portugál halászok csatlakoztak a franciák üzemanyagár elleni sztrájkjához.

Az olaj árának emelkedésére adott politikai válasz nem abszurd ötlet, hanem olyasmi, amit érdemes meggondolni - mondta Juncker, aki egy személyben Luxemburg miniszterelnöke és pénzügyminisztere is.

Nicolas Sarkozy francia elnök kedden javasolta, hogy átmenetileg függesszék fel az olajra kivetett európai uniós forgalmi adót, ha a nyersolaj ára továbbra is emelkedik. A francia államfő az egyik francia rádiónak adott interjújában vetette fel az ötletet. Az Európai Unió szabályai szerint a forgalmi adó nem lehet kevesebb 15 százaléknál egyetlen tagállamban sem, kivéve, ha egy konkrét termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban az összes tagállam támogatja ezt. Junckeren kívül azonban eddig nem lelkesedtek a javaslatért az uniós politikusok.

Pénteken a portugál halászok is csatlakoztak a benzinárak folyamatos drágulása ellen egyre terjedő tiltakozáshoz. Pénteken egyetlen hajó sem hagyta el a kikötőt - mondta Antonio Macedo, a portugál halászszakszervezeteket tömörítő szövetség vezetője. Peniche kikötőjében pedig láncot alkottak a hajókból, hogy megakadályozzák a korábban kifogott halak kirakodását.

Portugáliában 4879 bejegyzett halászhajó van a halászati minisztérium szerint. A szakszervezetek szerint az iparágban 21 ezer ember dolgozik.

Spanyolországban és Olaszországban is azt tervezik a halászok, hogy csatlakoznak a múlt hét közepe óta sztrájkoló francia társaikhoz.

A magas üzemanyagárak ellen Európa több országában voltak már tiltakozások. Kedden a spanyol teherautósofőrök csatlakoztak a tiltakozássorozathoz. Egy nappal később a brit fuvarozók tartottak hatalmas demonstrációt Londonnál. Tüntettek már a bolgárok, meg a belga és a katalán halászok is a héten, a szerintük immár elviselhetetlenül magas üzemanyagárak miatt.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség