Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Szlovákia az EU hatodik legkorruptabb országa

E-mail Nyomtatás

Az Európai Parlament megrendelésére a RAND Europe kutatóintézet felmérte, hogy az EU tagállamaiban milyen a korrupció aránya. A felmérésből kiderül, hogy az élen álló országok a közbeszerzések terén, bruttó hazai termékük (GDP) mintegy 15 százalékát veszítik el hűtlen kezelés miatt. A TOP 3-ba a „mutyizás” terén Horvátország, Románia és Bulgária került be, de Szlovákia sem lehet büszke a maga 6. helyezésével. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el a 11. helyen.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a három élen járó országban akár 179 és 990 milliárd euró közötti összeg vándorolhat illetéktelen zsebekbe éves szinten.

A korrupció a társadalomban is óriási károkat okoz. Növekednek a társadalmi egyenlőtlenségek, erősebben van jelen a szervezett bűnözés, gyengül a jogállamiság, kevesebben vesznek részt a parlamenti választásokon és gyengül az EU intézményeibe vetett bizalom – ami rögtön meg is magyarázza az EP-választások alacsony részvételi arányát.

 

A legkevésbé Dániában, Finnországban és Svédországban van jelen a korrupció.

 

Íme a lista a legkevésbé korrupttól a leginkább korruptig. Ciprus alatt azok az országok következnek, amelyekre az EU-átlagnál nagyobb mértékben jellemző a korrupció.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség