Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Kilakoltatják a nepáli királyt

E-mail Nyomtatás


A nepáli kormány hivatalosan felszólította a volt uralkodót, hogy a következő két hétben hagyja el a palotát. A kilakoltatási felszólítást pénteken továbbították az egykori királynak. A nepáli tévécsatornákon eközben azt mutatták, hogy a palotából már az éjjel teherautók indultak Gyanendra saját otthonába. A 240 éves monarchiát szerda este törölték el, miután a nemzetgyűlés ezt megszavazta.

Az uralkodóház végét ünneplő tömeg csütörtök éjjel összecsapott a rendőrökkel az uralkodó lakhelyének közelében. A fővárosban, Katmanduban lévő palotát megpróbálták megrohamozni, a rendőröket pedig kövekkel dobálták. A rendőrök botokkal ütötték a tömeget: 25-en megsérültek.

Az alkotmányos nemzetgyűlés szerdán döntött úgy, hogy eltörlik a monarchiát és kikiáltják a köztársaságot. A 601 fős testületet az áprilisi választások óta a maoisták uralják. Ők már tíz éve harcolnak a népszerűtlen uralkodók eltávolításáért.

Úgy tudni, a király még a palotában van, de a zászlórúdról már eltávolították a királyi lobogót, és a nemzeti zászlót húzták a helyére. Az épület ezentúl múzeumként fog üzemelni.

A volt uralkodó még nem reagált a szerdai eseményekre. A BBC brit közszolgálati csatorna tudósítója szerint a maoisták hagynák, hogy az egykori király egyszerű nepáli állampolgárként továbbra is a himalájai országban éljen. Gyanendra egyébként 2001-ben került a trónra, miután egy rokona lemészárolta családját a palotában.

Nepálban 2006-ban kötöttek békeszerződést a fő politikai pártok és a maoista lázadók, ezzel véget vetve a 13 ezer ember életét követelő, több évtizedes polgárháborúnak.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség