Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Súlyos összecsapások Egyiptomban a liszt miatt

E-mail Nyomtatás
Súlyos összecsapások voltak szombaton az egyiptomi Burg al-Burullus-ban a rendőrök és felháborodott tüntetők között, miután leállították az állami támogatott liszt eladását-közölték az egyiptomi hatóságok vasárnap. A földközi-tengeri településen 72 ember őrizetbe vettek a rendőrök.

Mindannyiukat azzal gyanúsítják, hogy rátámadtak a rendőrökre, akiket kövekkel dobáltak meg, illetve autógumikat gyújtottak fel, garázdálkodtak és lezárták a helyi főutat. „Most nyugalom van, a de a rendőrség nagy erőkkel járőrözik Burg al-Burullusban” - közölték a hatóságok. A rendőrség szerint a rendfenntartók könnygázt is bevetettek. Legalább 15 tüntetőt kórházba vittek.

A liszt, amely Egyiptomban is alapvető élelmiszer, és amit eddig államilag támogatott áron vehettek meg az emberek, most került le a dotált termékek listájáról Burullus térségében. A hatóságok ezt azzal indokolták, hogy az élelmiszerek világszerte emelkedő árai miatt a támogatást már nem lehet fenntartani.

Április elején az egyiptomi Mahallában kétnapos élelmiszer-demonstráció volt a sztrájktilalom ellenére. A zavargásokkal és fosztogatásokkal kísért tiltakozásnak több száz sérültje és legalább egy halottja volt. A legnépesebb arab országot váratlanul érte az élelmiszer-drágulás. A nyolcvanmillió egyiptomi 40 százaléka napi egy dollárból él.

Az elmúlt hónapokban 40 százalékkal nőtt a kenyér ára, az olaj és rizs 26 százalékkal, míg a tej és sajt 17 százalékkal drágult Egyiptomban.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség