Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Brnabić: Gondot fog okozni a községekben a káderhiány

E-mail Nyomtatás

Az új törvény meghozatalával a helyi önkormányzatokat minél hatékonyabbá kell tenni, jelentette ki Ana Brnabić szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. Értékelése szerint elég sokat megtettek az állami és a helyi szolgálatok racionalizációja terén, s összesen 16 ezerrel csökkentették a dolgozók számát.

A helyi önkormányzatok pénzeléséről szóló új törvényről beszélve hangsúlyozta, figyelembe vették a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követeléseit és a helyi közösségek szükségleteit is.

„Ez nem a végleges megoldás lesz a helyi önkormányzatok pénzelését illetően. Lesznek még további reformok. Meg kell találnunk a módját annak, hogy hatékonyabbá tegyük a helyi önkormányzatok költségvetését, s a végrehajtása is hatékonyabb legyen. Fontos, hogy megmutassuk, a helyi önkormányzatok nem csak helyi hatalmasok, akik rendeltetési cél nélkül költik a pénzeket” – közölte a miniszter.

Az adatok alapján Szerbiában a legtöbb városban és községben csökkenték a dolgozók számát, de vannak olyan helyi közösségek is, ahol be kell még fejezni a racionalizációt. A miniszter azonban arra számít, hogy problémák merülhetnek majd fel amiatt, hogy hiány lesz egyes szakemberekből.

„A gond az, hogy egyre több szakember megy nyugdíjba. A foglalkoztatási tilalom miatt még gyakornokok sincsenek, akik átvennék a munkát. Most még ez nem okoz problémát, de eljön az a pillanat, amikor nem lesz, aki átvegye a munkát. Ezért kellene talán megtalálnunk a módját annak, hogy bevezessünk egy gyakornoki időszakot, hogy a fiatalok betölthessenek bizonyos megüresedett munkahelyeket, s hogy fenn lehessen tartani a szolgáltatás minőségét” – véli Ana Brnabić.

 

Vajma.info

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség