Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Lelki feltöltődés Doroszlón

E-mail Nyomtatás

A legnagyobb zarándokhelyünkön több ezren vettek részt az ünnepi püspöki szentmisén

Az irgalmasság évében a legnagyobb délvidéki Mária-kegyhelyen, Doroszló-Szentkúton szeptember 8-án, Szűz Mária születésnapját jött össze ünnepelni a magyar, a szerb, a horvát, a szlovák és a német közösség. Mindezen nyelveken ájtatosságok és szentmisék zajlottak a szabadtéri oltár előtt, illetve a Márai-szobor közelében.

A hívők százai gyónhattak a gyóntatókban és a szabadtéren, vagy imádkoztak és gyertyát gyújtottak Szent Antal vagy a lourdes-i Szűz Mária szobra előtt, a kegyhely templomában vagy éppen a kerengőben, valamint a hívek adományából készült freskók előtt elmélkedtek.

Számunkra a Délvidék központi búcsúja a doroszlói szentkúti búcsú. A keresztény magyarságot összegyűjtő legnagyobb zarándokhely. A több ezer hívő mellett, akik lelki feltöltődést, oltalmat várnak a Szűzanyától, vagy hálát adni, megnyugodni jönnek ide, ilyenkor a közéleti személyiségek is részt vesznek az ünnepi szentmisén. A doroszlói kisboldogasszonyi búcsún tegnap részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és munkatársai, a VMSZ parlamenti képviselői, dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, dr. Magyar Levente, Magyarország gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, dr. Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a polgármesterek itthonról és a határon túlról, valamint számos egyházi méltóság és személyiség, továbbá a magyarországi Szent István Lovagrend és a délvidéki Szent György Lovagrend tagjai.

Az idei ünnepi püspöki szentmisét msgr. dr. Székely János esztergom–budapesti segédpüspök celebrálta. A doroszlói búcsú szerves része a Bácskai hordozható Mária-szobrok találkozója. Idén a vaskúti, a vajszi, a garai, a nagybaracskai, a szenttamási, valamint a gombosi és a doroszlói Mária-hordozók jöttek el a doroszlói kegyhelyre.

Msgr. dr. Pénzes János szabadkai megyés püspök köszöntötte az ünnepi szentmise résztvevőit.

– Ezen az ősi kegyhelyen, ahová apáink és anyáink évszázadok óta jártak zarándokolni, most mi vesszük át az ő helyüket, és mi alkotunk veletek, kedves testvéreink, egy közösséget, és az ősi Bajkúton, a szent forrásnál mondunk születésnapi köszöntőt Máriának, nemzetünk patrónájának. Ez a mai délvidéki ünnepünk legyen mindannyiunk számára a lelki feltöltődés, a jóban való megerősödés, valamint a találkozás nagy ünnepe – üzente a szabadtéri oltárról a híveknek a szabadkai megyés püspök.

Msgr. dr. Székely János esztergom–budapesti segédpüspök prédikációjában arra a kérte a híveket, legyenek nyitott ablakok, ahogyan Mária is az volt. Nyitott ablakok, amelyen keresztül beengedjük Isten szeretetét. A nyitott ablakon keresztül aztán beárad a szeretet és a béke is. Arra is kérte a híveket, hogy nyitott szívvel védjék az egymás közötti kapcsolataikat, a házasságukat, a gyermekáldást, a szegényeket, elesetteket, a hazájukat és az ősi hagyományokat.

– Igent mondani a Szűzanyával együtt azt is jelenti, hogy igent mondunk a múltunkra, a gyökereinkre. Az anyanyelvünkre, az anyaföldre, a kincseinkre. Ahogyan nagyon természetes az, hogy a növény szereti a földet, amelybe kapaszkodik, ahogyan nagyon teremésztes, hogy a gyermek szereti a szüleit, akiken keresztül az életet kapta, éppen így nagyon teremésztes, hogy egy nemzet szereti az anyanyelvét, a kultúráját, az őseit, a hagyományait, a gyökereit. Aki világpolgárként megmosolyogja a nemzetünk, a kultúránk, az őseink szeretetét, az olyan, mint a bogáncs, amit elfúj a szél. Gyökértelen ember. Igent mondani az Istennek ezt is jelenti. Igent mondok arra a gyökérzetre, amelyből kinőttem, arra a hatalmas kincsre, amit minden nemzet hordoz, s a földbe kapaszkodom. A hazánkat elsősorban nem szavakkal kell szeretni, hanem mindenekelőtt azzal, hogy valamit leteszünk a közös asztalra. Nem azért, mert megtapsolnak érte, nem azért, mert megfizetnek érte, hanem felelősségtudatból és nagylelkűségből. Egy nemzetnek addig van jövője, amíg vannak benne ilyen nagylelkű emberek – üzente a püspöki szentmisét celebráló segédpüspök.

A szentmisén Szakály József vezénylésével az eseményhez méltó, rendkívül szép egyházi kórusműveket adtak elő a több helyről érkezett kórustagok.

Ft. Verebélyi Árpád, a kegyhely igazgatója a szentmise végeztével köszönetet mondott mindazoknak, akik eljöttek, meg azoknak is, akik segítettek abban, hogy a több ezer zarándokot fogadni tudják a kegyhelyen, emellett köszönetet mondott a vajdasági és a magyarországi politikusoknak is jelenlétükért és az elmúlt években folyósított támogatásért, amiből folyamatosan épül és szépül a doroszlói Mária-kegyhely.

A szentmise végeztével Oltáriszentség-körmeneten vettek részt a hófehér népviseletbe öltözött Mária-lányok, a templomok és települések lobogóit hordozók, a püspököket követő harminc plébános egész Vajdaság területéről, valamint a kispapok, akikért szintén imádkoztak az ünnepi szentmisén.

A doroszlói kegyhelyen van a csodakút, amelynek vize a legenda szerint gyógyhatású. A szentmise előtt és utána a hívek flakonokba töltötték a vizet, és vitték haza az otthon maradottaknak. Mások a kút melletti kis medencében mosták meg arcukat, karjukat, lábukat, ettől remélve gyógyulásukat. Sokan hálát adni jöttek a Szűzanyának. A szentkút előtt álló Mária-szoborhoz virágcsokrokat tettek, vagy ruházatot, törölközőt, konyharuhát. Mások fogadalmat tenni érkeztek, ismét mások megnyugvást kerestek a kegyhelyen. Moholról, Szilágyiról és Bácskertesről évek óta gyalog érkeznek ide a zarándokok a kisboldogasszonyi búcsúra.

 

(Magyar Szó)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség