Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Kenőpénz elfogadásával is gyanúsítják Victor Pontát

E-mail Nyomtatás

Jogosulatlan haszonszerzéssel gyanúsítja Victor Pontát az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), amely szerint a volt kormányfő 220 ezer eurót kapott egy politikus-üzletembertől egy befutóhely odaítélése fejében – számol be a kronika.ro. Ponta a pénzt Tony Blair romániai látogatására fordította.

A szociáldemokrata politikust kedden délelőtt idézték be a nyomozó hatóság ploieşti-i kirendeltségére. A DNA-nál összesereglett újságíróknak Victor Ponta nem kívánta elárulni, milyen ügyben hívták az ügyészek, mindössze annyit válaszolt: aláírni jött a jelenléti ívet. Bár a vádhatóság egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben, bukaresti hírügynökségek igazságügyi forrásból tudni vélik, hogy a volt miniszterelnököt korrupcióval gyanúsítják.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsítja a jogi doktori címétől plágium miatt nemrég megfosztott politikust, hogy jogosulatlan haszonszerzésre használta fel a befolyását. Állítólag arról van szó, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét 2010 és 2015 között betöltő Ponta 2012-ben pénzt fogadott el egy politikustól azért, hogy a megvesztegető befutóhelyet kapjon a 2012-es parlamenti választások idején. Nem hivatalos információk szerint a kenőpénzt a volt kormányfő nem személyesen, hanem közvetítőn keresztül vette át.

Ugyanebben az ügyben kihallgatásra idézték kedden a PSD színeiben megválasztott, később független parlamenti képviselőként tevékenykedő, nemrég a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Pártba (PRU) átigazolt Sebastian Ghiţă üzletember-politikust is. A Pontával baráti viszonyt ápoló honatya – akit a News hírügynökség szerint pénzmosással gyanúsítanak – úgy nyilatkozott, hogy a DNA a „Tony Blair-probléma" kapcsán nyomoz a volt brit kormányfő, Ponta, a szigetország bukatresti nagykövete és Mihai Răzvan Ungureanu egykori román miniszterelnök 2011-es találkozójával összefüggésben.

A Blair-szállal kapcsolatban a Hotnews hírportál úgy tudja, hogy Victor Ponta 200 ezer eurót kapott egy közvetítőn keresztül Sebastian Ghiţától, az összeget pedig az egykori brit kormányfő 2011-es romániai látogatásának költségeire fordította. Egyelőre nem tudni, hogy Ghiță a maga vagy valaki más számára adott kenőpénzt a parlamenti helyért.

Ponta kihallgatását követően a DNA közleményben jelentette be, hogy jogtalan haszonszerzéssel és pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsítja Victor Pontát, akivel szemben hatvan napra hatósági felügyeletet rendeltek el. (A kényszerintézkedés egyebek mellett megtiltja a politikusnak, hogy elhagyja az országot). A vádhatóság tájékoztatása szerint a volt kormányfő 220 ezer euró kenőpénzt kapott egy üzletembertől annak érdekében, hogy utóbbi felkerüljön egy politikai alakulat képviselőjelölt-listájára, a pénzt pedig Ponta egy nemzetközi elismertségnek örvendő személyiség romániai látogatásának megszervezésére költötte. A DNA közölte, Ponta politikai haszonszerzésre igyekezett felhasználni a külföldi politikus vizitjét, tekintettel arra, hogy 2012-ben helyhatósági és parlamenti választásokat is rendeztek Romániában.

Egyébként a miniszterelnöki posztot 1997 és 2007 között betöltő Blair 2012 márciusában Ponta meghívására járt Bukarestben, ahol többek közt előadást tartott a Román-Amerikai Egyetemen. A munkáspárti politikus később is megfordult a román fővárosban, legutóbb a 2014-es államfőválasztást követően, amikor Ponta bevallotta: arról tárgyalt a példaképének tartott brit politikussal, hogy miként politizáljon, miutén elvesztette a megmérettetést Klaus Johannisszal szemben.

Victor Ponta ellen tavaly szeptemberben többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség miatt vádat emelt a DNA. A nyomozó hatóság szerint 2007-2008-ban a volt kormányfő ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Șova PSD-s szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 beszámolót hamisított más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva. Az ügyben Șova, valamint két olténiai hőerőmű (Rovinari-Turceni) vezetői ellen is vádat emeltek, a Pontával jó barátságban lévő politikust adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják – írja a kronika.ro.

 

(erdely.ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség