Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Hősi halottá nyilvánították az Afganisztánban elhunyt magyar katonát

E-mail Nyomtatás

Hősi halottá nyilvánították az Afganisztánban kedden elhunyt Kovács Gyulát. A főtörzsöőrmester magyar idő szerint reggel hét órakor egy házi készítésű bombát próbált hatástalanítani, de az felrobbant. A katona a Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlegének volt a tagja. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint magyar idő szerint reggel hét óra előtt hívták ki az illetékes hatóságok az MH PRT tagjait, mert egy másodrendű úton bombát találtak. A bombát hatástalanítani kellett volna, de a házi készítésű szerkezet felrobbant a magyar katona kezében, aki azonnal meghalt.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter intézkedett az eset kivizsgálásáról. Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke a szükséges intézkedéseket megtette. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

A honvédség értesítette a katona hozzátartozóit. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak. Az eset részleteiről kora délután tájékoztat a minisztérium.

Nem hibázott

Hajdú Gábor ezredes közlése szerint az első vizsgálatok szerint nem hibázott a házilag készített bomba hatástalanítása közben az a katona, aki magyar idő szerint kedden hajnalban vesztette életét Afganisztánban. A tűzszerész főtörzsőrmester társaival a szabályok szerint először egy erre a célra kifejlesztett robot segítségével próbálta hatástalanítani a robbanószerkezetet, ám az a súlya miatt meghaladta a robot képességeit. Ezután egy horog segítségével vontatták volna el a bombát, ami azonban felrobbant. Bár a katonán a legkorszerűbb védőruha volt, a detonációt nem élte túl. Azt még vizsgálják, hogy pontosan mitől robbant fel a szerkezet.

Hajdú Gábor keddre gyásznapot hirdetett, a munkát szerdán folytatják. Az elhunyt Kovács Gyulát a honvédség hősi halottá nyilvánította és Szekeres Imre honvédelmi miniszter posztumusz hadnaggyá léptette elő.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség