Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Fesztiválbérletekkel vesztegették meg Kolozsvár alpolgármesterét?

E-mail Nyomtatás

Egy vállalkozó feltételezett előnyben részesítése kapcsán gyanúsítják befolyással való üzérkedéssel Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert, akit hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezett az ügyészség, sőt hivatala gyakorlásától is eltiltotta – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kedden délelőtt közzétett közleményében adott bővebb tájékoztatást az ügy részleteiről. Eszerint az RMDSZ-es elöljáró ellen amiatt indult bűnvádi eljárás, hogy állítólag közbenjárt egy ingatlanfejlesztésben érdekelt vállalkozó érdekében a városházán, cserében pedig fesztiválbérleteket kapott az üzletembertől.

A nyomozó hatóság közölte, Horváth Anna 2016 februárja és májusa között latba vetette alpolgármesteri tisztségéből származó befolyását a polgármesteri hivatal alkalmazottai, többek között a városrendezési osztály munkatársai körében, és felgyorsította egy olyan ingatlanprojekt engedélyezését, amelyhez a szóban forgó – a DNA által meg nem nevezett – üzletembernek gazdasági érdekei fűződtek.

Az ügyészség szerint az alpolgármesteri tisztséget 2012 óta betöltő RMDSZ-es politikus többek között az urbanisztikai és az építkezési engedély kibocsátását sürgette meg a hivatal illetékes főosztályának munkatársaival. „Ennek fejében a gyanúsított hatvan darab, két zenei fesztiválra szóló, összesen húszezer lej értékű bérletet kért az üzletembertől, hogy ezeket utólag ösztönzésképpen felajánlja a választási kampányát támogató önkénteseknek” – szerepel a nyomozó hatóság közleményében. A DNA emellett azt állítja, hogy a felek abban is megállapodtak, miszerint a bérletek átadásának leplezése céljából a vállalkozó szponzorszerződést köt egy, Horváth Anna által megnevezett jogi személlyel.

A korrupcióellenes ügyészség szerint Horváth Anna ígéretet tett az üzletembernek, hogy a helyhatósági választások után is segítséget nyújt számára más ingatlanfejlesztési projektek terén. A DNA hatvan napos hatósági felügyeletet rendelt el az alpolgármester esetében, ez idő alatt nem láthatja el városházi teendőit. A politikus kizárólag az ügyben eljáró ügyész engedélyével hagyhatja el Románia területét, semmilyen formában nem kommunikálhat a felügyeletéről szóló rendeletben megnevezett személyekkel (ezeknek a kilétét a vádhatóság ugyancsak nem hozta nyilvánosságra), és megszabott időközönként köteles megjelenni a rendőrségen. A DNA felhívta a gyanúsított figyelmét, hogy kötelezettségei „rosszindulatú megszegése" esetén a hatósági felügyeletet szigorúbb kényszerintézkedéssel, például házi őrizettel vagy előzetes letartóztatással helyettesíthetik.

Mint arról beszámoltunk, a DNA hétfőn kilenc kolozsvári helyszínen – többek között Horváth Anna lakásán és irodájában, két tanácsosa otthonában, a városháza városrendezési osztályán és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének Magyar utcai székhelyén – tartott házkutatást, és kihallgatásra vitte be az alpolgármestert, aki az esti órákban szabadon távozhatott az ügyészség kolozsvári székházából. A politikus hétfőn Facebook-oldalán reagált az ügyészségi vizsgálatra. „2012 óta vagyok Kolozsvár magyar alpolgármestere. Ez idő alatt törvényesen jártam el minden egyes ügyben, tisztességesen végeztem a munkám. Azt várom, hogy az ügyészség ugyanilyen tisztességgel tegye az övét" – közölte az alpolgármester, aki a júniusi választásokon az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje volt – írja a kronika.ro.

 

(erdely.ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség