Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

Kinek áll a zászló?

E-mail Nyomtatás


Sem Székelyföldnek, sem Hargita megyének nincs hivatalos zászlaja, mégis nyilatkozatháborút szült egy, a hiányt pótolni próbáló kezdeményezés. Borboly Csaba megyeitanács-elnök ugyanis megyezászlót szeretne elfogadtatni az önkormányzati testülettel, a zászló pedig nagyon hasonlít a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) számára kidolgozott és általa elfogadott Székelyföld-lobogóra. Csakhogy amint azt időközben szakemberek megállapították, az SZNT által használt szimbólum apró részletekben különbözik az eredeti székely zászlótól, így azt újratervezték, és értesüléseink szerint az SZNT azt el is fogadja. Ez az új zászló lenne viszont a Hargita megyei zászló is, amennyiben arra az önkormányzati képviselők rábólintanak. A jelenlegi hasonlóság – de tulajdonképpen azonosság – miatt a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna és Hargita megyei képviselőcsoportjai egy november 19-én kiadott közleményükben aggodalmukat fejezték ki, azt állítva, hogy a hasonlóság veszélyes lehet.

Bővebben...
 

Diploma rendelésre

E-mail Nyomtatás


Ukrajnában még a neves személyiségek sem szégyellnek szükség esetén felsőfokú végzettséget igazoló diplomát venni. Hiszen a hamis diplomák bárki számára elérhetők, viszonylag olcsók és néhány nap alatt elkészülnek. Október végén a krími belügyi hatóságok felkérték az oktatási minisztériumot, hogy ellenőrizze Alekszandr Melnyik krími autonómiai parlamenti képviselő felsőfokú végzettséget igazoló diplomájának eredetiségét. Nem sokkal később a rendőrség bejelentette, hogy az autonóm köztársaság egy másik tisztviselőjének, Vlagyimir Dodatkónak, a Szimferopoli Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága gazdasági főosztályvezetőjének hamis a diplomája, mivel azt egy nem létező felsőoktatási intézmény adta ki.

Bővebben...
 

„Árulkodó Júdás, nem kap piros tojást”

E-mail Nyomtatás


Az amerikai kongresszus előtt is bepanaszolta Magyarországot az Emmis Communications, mert 12 év után lekapcsolták a tulajdonában lévő Sláger Rádiót. Az amerikai befektetők szerint pártrádiók üzemelnek a Danubius és a Sláger helyén. Az amerikai tőzsdén is jegyzett Emmis hivatalos honlapján jelentetett meg egy közleményt, amelyben keményen bírálta az ORTT határozatát. A médiahatóság október 28-i döntése után szerintük óriási nemzetközi nyomás nehezedett a kormányra, és az üggyel most már az amerikai kongresszus is foglalkozik. Indianai képviselők ugyanis egy határozatot terjesztettek be, amely elítélné az ORTT döntését és felszólítaná Magyarországot a külföldi befektetők tisztességes kezelésére és a független sajtó előmozdítására.

Bővebben...
 

Elveszik a magyar tankönyveket?

E-mail Nyomtatás


Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma nem rendelte meg a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák számára az alaptantárgyak fordításos tankönyveit a 2010-2011-es tanévre, ezért jövőre gyakorlatilag megszűnhet a magyar iskolai tankönyvek kiadása az országban. Mint ismeretes, Ukrajnában a tizenkét éves oktatási rendszerre való áttérés miatt a következő tanévben válna esedékessé valamennyi 10. osztályos tankönyv cseréje. Tehát amennyiben az oktatási minisztérium esetleg nem vállalná a fordításos tankönyvek kiadását, a kárpátaljai magyar iskolák ezen osztálya - a magyarnyelv- és irodalomtankönyvek kivételével - anyanyelvű tankönyvek nélkül marad. A rendelkezés hatása egyébként nem csupán a magyar iskolákat érintené, hanem valamennyi nemzetiségi nyelven oktató tanintézményt Ukrajnában.

Bővebben...
 

A megzsarolt EU

E-mail Nyomtatás


A Lisszaboni Szerződés érvénybe lépésének elemzése során Sógor Csaba erdélyi EP-képviselő kemény hangon bírálta, hogy egy tagállam a kollektív bűnösség fogalmát felmelegítve így megzsarolhatja az egész Európai Uniót. Annak jóváhagyása, hogy Csehország mentességet kapjon az Európai Unió Alapjogi Kartájának előírásai alól, a procedúra révén valószínűleg befolyással lesz Horvátország csatlakozási dokumentumainak elfogadására is.

Bővebben...
 

Székelyek a felvidéki magyarok mellett

E-mail Nyomtatás


Székelyföldön gyűjtést szerveznek minden felvidéki magyar számára, akit a szlovák hatóságok azért bírságolnak meg, mert használta a magyar nyelvet - jelentette be Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az elöljáró, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke is, felhívással fordult a felvidéki magyarokhoz, hogy a szlovák nyelvtörvény ellenére a közhivatalokban, iskolákban, és általában a nyilvánosságban bátran használják anyanyelvüket, mert a székelyföldiek kifizetik helyettük a bírságokat. A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilap szerint a politikus hozzátette: a bírságok jegyzőkönyveinek másolatait elküldik Brüsszelbe minden európai parlamenti képviselőnek, hogy - mint Antal Árpád fogalmazott - "lássák milyen nevetséges a szlovák nyelvtörvény, és milyen nevetséges az Európai Unió, ha nem lép fel a jogszabály ellen". Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke szerint akciójukról tájékoztatják Leonard Orbant, a nyelvi sokszínűségért felelős uniós biztost is.

 

(Forrás: felvidek.ma)

 

A kommunizmus szelleme kísért Romániában

E-mail Nyomtatás


A romániai sajtóban november 13-án ismertetett közvélemény-kutatás szerint a kommunizmus iránti nosztalgia húsz évvel a rendszerváltás után is nagyon erős. A megkérdezettek 42,2 százaléka érzi úgy, hogy az élet most nehezebb, mint 1989 előtt, 27,1 százalékuk pedig semmi javulást nem tapasztalt az elmúlt húsz esztendőben az életszínvonalban. Csak mintegy egyharmaduk véli úgy, hogy ma könnyebb a megélhetése, mint a kommunizmus idején. Ez utóbbi korszak iránti erős nosztalgiát jelzi, hogy a válaszadók közel egynegyede szívesen visszatérne a Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor nevével fémjelzett „aranykorszakba".

Bővebben...
 

Az EU pénzeli az ukrán deficitet?

E-mail Nyomtatás


2010-re két további hitel folyósítását terjeszti a Tanács elé az Európai Bizottság. Ukrajna a költségvetési deficit finanszírozására kapná a pénzügyi támogatást. A Kommersant ukrán napilap tudósítása szerint a két hitel együtt 500 millió euró összegű lenne.

Az EU-hitelek első részlete a jövő év elején kerülne folyósításra. A jelek szerint Ukrajna megsegítésében nem folytatódik az Unió és az IMF együttműködése, bár az IMF is elég türelmesnek mutatkozott az ukrán vezetéssel szemben, az EU nem adoptálja az IMF által támasztott hitelfeltételeket. Szeptemberben az elnöki hivatal úgy nyilatkozott, 185 milliárd hrivnya (23,2 milliárd dollár) hitelt vettek fel addig idén. Az IMF-től 16,4 milliárd dollár készenléti hitelt kapott Ukrajna.

Bővebben...
 

Tőkés László Nagyváradon

E-mail Nyomtatás


Tőkés László szerint Romániában, az elnökválasztás kapcsán kialakult kormányzati politikai játék olyan morális háttér nélküli, agyafúrt játszma, amibe az erdélyi magyarságnak nem szabad belekeveredni.

Bővebben...
 

Elfogták Olaszország legkeresettebb maffiavezérét

E-mail Nyomtatás


Salvatore Russót egy Nápoly melletti vidéki házban tartóztatták le, egy rendőrségi razzia során. A nápolyi Camorra klán vezetője 1995 óta volt szökésben. Gyilkosság és szervezett bűnözés miatt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és azóta körözték. A becslések szerint mintegy ötezer tagot számláló szervezet több mint száz tagját vették őrizetbe az idei razziák során.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség