Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

Nem könnyű szórványban élni

E-mail Nyomtatás


Nem könnyű az élete a szórványban élő magyaroknak, de azért az érintettek nem adják fel a reményt. Abban bíznak: ha egyszer majd fellendül a faluturizmus, az ők sorsuk is jobbra fordul.

Nagyvárad közelében, a Sebes-Körös völgyében több olyan település is található, ahol a magyar népesség lélekszáma rohamosan fogy. Ezen helyiségek közül keresett fel néhányat az erdon.ro újságírója, kit Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnöke kalauzult végig. Első megállójuk Köröskisjenő, a megyeszékhelytől 16 kilométerre eső község volt, ahol Fazekas Ida, az RMDSZ helyi önkormányzati képviselője fogadta őket. Mint megtudták, a 3.600 lakosú településen körülbelül 250 magyar él, zömében református vallásúak. Lukács Angéla Piroska lelkésznő vezetésével heti egy alkalommal délutáni magyar nyelvű oktatást szerveznek a parókia épületében, ami nagy segítséget jelent az anyanyelv ápolása szempontjából, hiszen az óvodában és az iskolában nincsen magyar tagozat. Hajdanán a 40 százalékot is elérte a magyarság részaránya, mára azonban a fiatalok többsége elhagyta a települést, mert munkalehetőség itt sem nagyon akad. Örömre ad viszont okot, hogy holland támogatásból sikerült részben felújítani a több száz éves református templomot, illetve a szemközti leromlott állapotban levő ingatlant is visszakapták. Még az idén lebontják, és egy közösségi házat építenek a helyére.

Bővebben...
 

Téblábolás a korszakhatáron

E-mail Nyomtatás


Ha valaki egy pillanatra is kételkedett benne, mit jelent a korszakváltás a Kárpát-medencében élő magyarok viszonyrendszerében, s egyáltalán Magyarország és az utód-országok viszonyában, az most láthatja. A magyar-szlovák viszony fejleményei világossá tettek legalább három relációt.

Először is, ha Magyarország, a magyar kormány és a magyar diplomácia sarokba szorításáról van szó, a szomszédos államok ötletekben kifogyhatatlanok. Az akció közben nem váltanak irányt, inkább a nyomás állandó fokozására törekednek. S ami náluk természetes, az ország legfontosabb vezetői egységben cselekednek.

Másodszor, az EU egyelőre nem lép, sőt egy-két pofont is elvisel, de – vélhetően a konfliktus kiszélesedésétől tartva – még a schengeni egyezmény megsértését sem torolja meg. A hangsúly itt azon van, hogy „egyelőre”. Az EU magatartásának megváltozása nem lehetetlen. Nemcsak azért, mert a szlovákokat nem ítélte el, hanem mert nem dicsérte őket. Pontosabban, nem adott felmentést. Így a játszma, függőben maradt. Folytatása következhet.

S végül, Magyarország, illetve a magyar kormány és a diplomácia tovább téblábol a korszakváltás határmezsgyéjén. Igaz, különösen a diplomácia, hogy a köztársasági elnökről, aki legmesszebb elment a változások útján, ne is szóljunk, egy sereg olyan lépést tett, amiről az elmúlt pár évben nem is álmodhattunk. Ennek ellenére, s ezt ki kell mondani, mindez immár nem elég.

Bővebben...
 

Fico nem kedveli Szent Istvánt

E-mail Nyomtatás


A szlovák kormányfő szerint Szent István zászlaja alatt a legkeményebb magyarosítás folyt, ezért az első magyar királyt semmiképpen sem lehet a szlovákok királyának is tekinteni.

"Senki se vágjon most olyan képet, hogy István valamiféle szlovák király. Nekünk megvan a mi Szvatoplukunk, és nem Istvánunk" - nyilatkozta Robert Fico augusztus 24-én a TASR hírügynökségnek annak kapcsán, hogy Szent István révkomáromi szobrának pénteki felavatása diplomáciai vitát váltott ki Budapest és Pozsony között.

Bővebben...
 

Magyar kar – ukránoknak?

E-mail Nyomtatás


Idén 77 magyar hallgató jutott be az Ungvári Nemzeti Egyetem tandíjmentes helyeire, ebből a legtöbben – 29 kivételével, akik más szakokon tanulnak majd – a Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karon tanulnak majd.

Összehasonlítva az előző évek adataival ez a szám aggasztóan és egyértelműen csökkenő tendenciát mutat. Százalékban kifejezve az adott évben magyar iskolában érettségiző diákok és a közülük az UNE-n tandíjmentesen továbbtanulók aránya a legutóbbi évek adatai alapján így alakult: 2007 – 10%, 2008 – 8,3%, 2009 – 7,06%.

Bővebben...
 

Az MKP alelnökei a szlovák politikai vezetés botrányos megnyilvánulásáról

E-mail Nyomtatás

Biró Ágnes és Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja kulturális, illetve stratégiai alelnökei is ott voltak Komáromban, hogy tiszteletüket fejezzék ki államalapító királyunk előtt, annak szobrának leleplezésekor. Az ünneplést a szlovák politikai elit botrányba fullasztotta, miután meghiúsította Sólyom László köztársasági elnök részvételét.

Bővebben...
 

Kolozsvári aláírásgyűjtés a magyar feliratozásért

E-mail Nyomtatás


Aláírásokat gyűjt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) annak érdekében, hogy a kolozsvári műemlék-épületeken magyar és német nyelven is szerepeljenek a feliratok. Az RMDSZ határozat-tervezet akar benyújtani a városi tanácshoz.

Bővebben...
 

Izraelt bírálni nem szabad, avagy kis amerikai abszurd

E-mail Nyomtatás

Az amerikai Santa Barbara egyik egyetemének szociológia-professzora, William I. Robinson kivívta a befolyásos cionista körök haragját. Mit tett a jóember, aki maga egyébként zsidó származású? Nos, még januárban kiküldött a diákjai számára egy e-mail üzenetet, amelynek már a címe is mindent elárult: "Párhuzamok Izrael és a nácik tettei között". Az anyagban, amit a tanítványok kézhez kaptak, a németek zsidó áldozatainak képei mellett Izrael legutóbbi gázai háborúja során meggyilkolt illetve megsebesített palesztinokról, főként gyerekekről készített fotók is helyet kaptak.
Bővebben...
 

XVI. Benedek levelet írt Gordon Brownnak

E-mail Nyomtatás


XVI. Benedek pápa üzenetben fordult a londoni G20 csúcs résztvevőihez, arra bátorítva az államokat és nemzetközi szervezeteket, hogy közösen keressenek megoldást a nemzetközi méreteket öltött világválságra. El kell kerülni protekcionista megoldásokat – figyelmeztetett a pápa a Gordon Brown brit miniszterelnökhöz címzett üzenetben.

Bővebben...
 

150-nel a falnak - Ukrajna csődbe megy?

E-mail Nyomtatás


Ukrajnának rá kellene már jönnie, hogy 150-nel száguld a falnak - nyilatkozta Fredrik Erixon, az Európai Nemzetközi Politikai Gazdaságtani Központ igazgatója, miután az ukrán parlament kedden nem fogadta el a kormány válságellenes programját. Erre a törvénycsomagra lett volna szükség ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hajlandó legyen tárgyalni az Ukrajnának megítélt tőkeinjekció második részletének folyósításáról. Veszélyes játékot űz Ukrajna.

Bővebben...
 

Hadüzenet Londonban: jaj a krízisnek!

E-mail Nyomtatás

Sürgős lépésekre van szükség a krízis ügyében – így foglalható össze Barack Obama nyilatkozata, melyet Gordon Brown brit kormányfővel történt találkozója után adott a sajtónak. A G20-ak szerdán megnyíló találkozóján csütörtökön konfliktus bontakozhat ki az „USA–Nagy-Britannia-tábor” és a vezető európai államok között a legfejlettebb ipari államok által követendő út kijelölését illetően. Ennek ellenére Washington azt az üzenetet próbálja kommunikálni, hogy új hangsúlyokat keres Bush után.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség