Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

Mi újság az idén 50 éves Komáromi Kamarazenekar háza táján?

E-mail Nyomtatás

Bár nyár van, a zenekarnál nincs úgynevezett uborkaszezon, az annak életét szervezők keményen dolgoznak, hogy a Komáromi Kamarazenekar polgári társulás által szervezendő hagyományos, az idén már XVIII. Komáromi Nemzetközi Mesterkurzus résztvevői számára megfelelő feltételeket biztosítsanak, hogy az ideérkezők jól érezzék magukat Komáromban. A szervezőknek továbbá azt is biztosítaniuk kell, hogy a mesterkurzus keretében zökkenőmentes legyen a már évek óta ilyenkor megvalósuló zenekari összpontosítás, amelynek fő célja a repertoár új művekkel való bővítése, azok betanulása.

Bővebben...
 

Újraállamosítások sora perújrafelvétellel

E-mail Nyomtatás

A nacionalista-kommunista rezsim által a magyar nemesek ellen hirdetett osztályharc nem ért véget, csak átalakult, derül ki a Maros megyei prefektus 2015-ös tevékenységi jelentéséből – számol be Szucher Ervin a kronika.ro-n. Lucian Goga maga is harcnak nevezi azt az ádáz küzdelmet, amelyet a Maros menti erdők újraállamosítása érdekében folytat. A kormánymegbízott, szembemenve Románia 1989 után vállalt kötelezettségeivel, a restitúciós törvénnyel és az alkotmány által szavatolt tulajdonjoggal, az elmúlt év folyamán csaknem 35 jogerős bírósági ítélet újravizsgálását kérte.

Bővebben...
 

Nyílt levélben kérik a többnyelvű helységnévtáblákat Kolozsvár polgármesterétől

E-mail Nyomtatás

Nyílt levélben fordult a Musai – Muszáj akciócsoport Emil Boc kolozsvári polgármesterhez, s arra kérik: „ne sodorja veszélybe" az Európa kulturális fővárosa cím elnyerését azzal, hogy továbbra is megtagadja a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését a város határánál.

Bővebben...
 

Megáldották a felújított kosteleki római katolikus templomot

E-mail Nyomtatás

Soltész Miklós államtitkár jelenlétében áldották meg Kostelek felújított római katolikus templomát. A mintegy kétszáz fős kosteleki római katolikus gyülekezet a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatásból cserélte ki temploma tetőszerkezetét, és végezte el az épület külső felújítását. A történelmi Erdélyhez tartozó, de a moldvai Bákó megyéhez csatolt, a Csíki havasokban fekvő településen azt követően épült hetven évvel ezelőtt római katolikus templom, hogy a kommunista állam betiltotta a görög-katolikus vallást.

Bővebben...
 

Perkői búcsú: kövessük szent királyunk útját!

E-mail Nyomtatás

Ismét megszólalt augusztus 20-án a perkői kápolna kis harangja, búcsúra szólítva Szentföld falvainak hívő katolikus népét. Előző nap a hagyományokhoz híven Kiskászon ifjúsága díszítette fel a Szent István-kápolnát és környékét. Perkői szentbeszédében Csató Béla plébános, pápai káplán, tiszteletbeli kanonok úgy vélekedett, hogy inog az emberileg összetákolt világ, megállíthatatlanul elindult valamiféle világrettenet, amire a megoldást rossz úton keresik.

Bővebben...
 

Kevesen hallják meg az egyház hívását

E-mail Nyomtatás

Az oktatási túlkínálat és a lelkészi hivatás társadalmi megbecsültségének csökkenése okozhatta az idei gyengébb érdeklődést a teológiai képzések iránt – számol be Kiss Előd-Gergely, Bede Laura és Pap Melinda a kronika.ro-n. Ezen a területen az elhivatottság, illetve a példamutatás is nagyon fontos. „Ez a mi feladatunk lenne. Sajnos mivel egyre kevesebben vagyunk, egyre több feladattal, ezért elég nehéz jó példának lenni” – mutatott rá a Krónikának Takó István egyetemi lelkész. Az őszi felvételi időszakra szinte valamennyi lelkészképzéssel foglalkozó tanintézetben maradtak betöltetlen helyek. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem keretében működő Protestáns Teológiai Intézet az erdélyi református férfi és lány, illetve a királyhágómelléki református férfi jelentkezők számára hirdet pótfelvételit szeptember 13–15-én.

Bővebben...
 

Bányászok verték agyon a bolíviai belügyminiszter-helyettest

E-mail Nyomtatás

Elrabolták és agyonverték a bolíviai belügyminiszter-helyettest sztrájkoló és utakat lezáró bányászok az ország egyik hegyvidéki települése, Panduro közelében. Rodolfo Illanes azért utazott oda, hogy tárgyaljon a bányászokkal – erősítette meg a bolíviai kormány.

Bővebben...
 

Kik robbantották fel a dévényi Árpád-emlékművet?

E-mail Nyomtatás

A dévényi Árpád-szobor, monumentum vagy obeliszk felrobbantásáról, de még annak előtti ünnepélyes felavatásáról, a munkálatok megkezdéséről, és az ezeréves Magyarország ünnepi készülődéséről ír immár néhai kitűnő kollégánk D. Kovács József a pozsonyikifli.sk portálon megjelent “Kik robbantották fel a dévényi millenniumi emlékművet?” című részletes, könnyen érthető olvasmányos és érdekes munkájában. Ebből idézzük fel a leglényegesebb részeket.

Bővebben...
 

Valószínűleg hármaskoalíció lesz a négyes kormánykoalícióból

E-mail Nyomtatás

Valószínűleg hármas koalícióra változik az eddigi négypárti szlovák kormánykoalíció – ezt erősítette meg Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt Országos Elnökségének és parlamenti frakciójának ülése utáni sajtótájékoztatón augusztus 18-án este Pozsonyban – közölte a TASR közszolgálati hírügynökség. A koalícióból várhatóan kikerül a Háló (Sieť), amely a héten további öt parlamenti képviselőt veszített, s ezzel parlamenti jelenléte két képviselőre csökkent.

Bővebben...
 

Fölfedte magát a politikus-vállalkozónő

E-mail Nyomtatás

Bárcsak a sajtó hatása máskor is ilyen gyorsan megmutatkozna, de nem erről van szó.

Cséfalvay Katarína, dunaszerdahelyi vállalkozónő, aki jelenleg mint parlamenti képviselő is tevékenykedik, fölfedte az országgyűlés összeférhetetlenségi bizottságának elnöke előtt, hogy állítólag elfelejtette megszüntetni a vállalkozásaiban betöltött és a törvény által tiltott állásait. Minden képviselőnek 30 nap áll a rendelkezésére, hogy miután közszereplővé válik, elintézze ezeket a feladatokat. A jelenlegi helyzetben április 23-ig kellett volna ennek megtörténnie, de Cséfalvay csak június második felében mondta fel ezeket a megbízatásokat.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség