Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

Megerősített tehetséggondozás

E-mail Nyomtatás

Újabb öt évre meghosszabbították azt a Kárpát-medencei tehetséggondozásról szóló megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián (ETDK) részt vevő diákok to­vább­juthassanak a magyarországi Országos Tudományos Diák­köri Konferenciára (OTDK), közölte a Krónikával az Országos Magyar Diákszövetség – számol be Kiss Előd-Gergely a kronika.ro-n.

Bővebben...
 

Megtizedelte a magyar diákokat a románvizsga a kisérettségin

E-mail Nyomtatás

Idén is román nyelv és irodalomból teljesítettek a leggyengébben a magyar diákok a kisérettségin. Az illetékesek a román közeg hiányával indokolják a gyenge eredményt, illetve speciális tantervet sürgetnek – számol be Bíró Blanka és Pap Melinda a kronika.ro-n.  román közeg hiányával és a sajátos románnyelv-oktatás bevezetésének további késésével indokolják az illetékesek a képességvizsgán részt vett magyar diákok román nyelv és irodalomból szerzett gyenge eredményeit. Az oktatási minisztérium által szerdán közzétett végleges – az óvások elbírálása után módosított – eredmények szerint az idei „kisérettségin" a nyolcadik osztályt végzett vizsgázók 75,1 százaléka, mintegy 111 ezer nyolcadikos szerzett átmenő jegyet. A szaktárca szerint a megmérettetésen az általános iskolát végzettek 96,7 százaléka jelent meg. Országos szinten román nyelv és irodalomból a vizsgázók 82,2 százaléka kapott átmenő jegyet, matematikából 67,4 százalékuknak, anyanyelvből pedig 90,8 százalékuknak sikerült ötösnél nagyobb jegyet szerezni.

Bővebben...
 

Unitáriusok találkoztak a háromszéki Vadas-tetőn

E-mail Nyomtatás

Hogy mikor vette kezdetét, nem tudni, de egy 1948-ban keltezett feljegyzés szerint akkor már hagyománya volt az árkosi, sepsikőröspataki, kálnoki, bölöni és nagyajtai unitáriusok közös határon, a Vadas-tetőn való találkozásának. A szokást – vélhetően a kommunista rendszer tiltására – évtizedekig nem gyakorolták, s valószínűleg el is veszett volna, ha Sepsikőröspatak lelkésze, a jelenleg Nagyajtán szolgáló Fekete Levente nem veti fel újra megtartását, terve megvalósításában nem támogatja presbitériuma, s nem kapcsolódik be a munkába lelkesen utódja, Czire Szabolcs is. A hamvaiból újjászülető eseményt végül 1996 július első szombatján tartották. Az időpontot annyira megfelelőnek találta a résztvevők népes serege, hogy „az unitárius búcsút” azóta is akkor ülik meg.

Bővebben...
 

Megint állt a bál a szlovák parlamentben

E-mail Nyomtatás

A július 6-án 7-ére elhalasztott rendkívüli ülést Robert Fico kormányfő leváltására harmadik próbálkozásra sem sikerült megnyitni. Ugyanazon okok miatt, mint 6-án: bár a teremben elég képviselő ült, nem nyomták meg a jelenlétüket jelző gombot padjaikban. A kormánypárti képviselők folytatták a macska-egér játékukat.

Bővebben...
 

Adorján Boldizsár író, költő újrafelfedezése

E-mail Nyomtatás

Az életmű felkutatására Bettes István vállalkozott

Az irodalmi köztudatban szinte már feledésbe merült, hogy Gömörből származik az a bizonyos Adorján Boldizsár, aki annak idején Vörösmarty Mihálynak és Petőfi Sándornak is jó barátja volt. Ami életrajzát illeti, Adorján Boldizsár Gortvakisfaludon (Rimaszombattól 10 kilométerre) született 1820. május 2-án, és ugyanott halt meg 1867. július 13-án.

A költő az 1840-es évek elején Pesten ügyvédi irodát vezetett, és ebben az időben költeményeket írt a Parthenon zsebkönyvbe (1837), majd az Emlénybe és Nemzeti Almanachba (1840–42); dolgozott az Athenaeumba (1839–43.); a Regélő-, Pesti-Divatlap- és Életképekbe, ahová nemcsak verset írt, de beszélyeket is. Az utóbbi divatlapban 1844-ben jelent meg Az elfelejtett nő című beszélye Ivánfy Malvina álnév alatt. Pestről azonban visszavonult Gömörbe.

Bővebben...
 

Hetven év után újra szentmisét tartottak a felvidéki Beretkén

E-mail Nyomtatás

A kis, mindössze 375 lakosú Beretkén 179 katolikus él. Több mint hetven év eltelte után újra szentmisén vehettek részt. A búcsúi, szabadtéri szentmisére szép számban gyűltek össze a hívek, és a környékbeli lakosok, a mára már csak romokban álló római katolikus templom közelségében, hogy megünnepeljék Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepét.

Bővebben...
 

Karlovy Varyban bemutatták a magyar versenyfilmet

E-mail Nyomtatás

Összesen tizenhárom operatőr forgatta az Ernelláék Farkaséknál című magyar film egyes jeleneteit – közölte Hajdu Szabolcs, a film rendezője július 7-én Karlovy Varyban az alkotás bemutatása előtti sajtótájékoztatón. Az Ernelláék Farkaséknál volt sorrendben az utolsó alkotás, amelyet csütörtökön este vetítettek az 51. nemzetközi filmfesztivál versenyprogramja keretében Karlovy Varyban. A szekcióban 12 film versenyez a filmszemle fődíjáért, a Kristály Glóbuszért.

Bővebben...
 

Mester az orgonánál

E-mail Nyomtatás

Egy királynő fiatalodott meg a bácsföldvári Szent Mihály-plébániatemplom karzatán, megújulását egy 30 éves topolyai fiatalember szikéinek, fogóinak és finom kezeinek köszönheti. Az öreg hölgy 1910-ben, Temesváron, Wegestein Lipót kezei között született, és remek kondíciója ellenére egy kis tisztítókúrára és ráncfelvarrásra szorult. Hangja teljes pompájában sok évi némaság után a vasárnapi szentmisén csendül fel újra. A hangszerek királynőjét Apró Tibor orgonaépítő- és -javító mester varázsolta újjá.

Bővebben...
 

Vučić válaszokat vár

E-mail Nyomtatás

A Fiat még sokáig Kragujevacon marad, a Hesteel átvette a smederevói vasműveket, deficit pedig szinte nincs is, mert a tervezett 85,4 milliárd helyett az év első hat hónapjában 3,9 milliárd dinárt tesz ki, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić kormányalakító. Vučić reményét fejezte ki, hogy Szerbia a növekedési arány tekintetében a régió, ha nem egész Európa legsikeresebb országai között lesz, jelenti a Tanjug. Vučić bejelentette: a párizsi EU-csúcson közölni fogja a jelenlevőkkel Szerbia álláspontját az európai integráció kapcsán, választ követel majd arra, miért nem nyílnak meg Szerbia csatlakozási tárgyalási fejezetei, s számít az EU-s vezetők támogatására.

Bővebben...
 

Ada: Átadták a község nyilvános elismeréseit

E-mail Nyomtatás

Július 2-án délelőtt tartották meg Adán a községi képviselő-testület községnapi díszülését, amelyen átadták a község nyilvános elismeréseit, a díszoklevelet, az érdemérmeket és a dicséreteket is.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség