Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

Őry Péter: Napi négy óra magyar nyelvű tévéadásra lenne jogunk!

E-mail Nyomtatás

"... ez a törvény rossz, mert hiányos, de leginkább diszkriminatív"

Nemrég felvetettem a kérdést, hogy vajon a szlovákiai magyarok miért is fizetnek ugyanakkora koncessziós díjat a közszolgálati televízió fenntartásáért, mint a szlovákok? Vannak-e felmérések (valószínűleg vannak) arról, hogy a közel félmillió dél-szlovákiai magyarból hányan nézik a szlovák 1-es és 2-es csatornát, és hányan a magyarországi (akár ottani közszolgálati) adókat? Mert ha már egyenrangúak vagyunk a koncessziós díj (egyfajta adónem) fizetésében, akkor számarányunknak megfelelő mennyiségű magyar nyelvű adásra is jogunk lenne.

Bővebben...
 

Puss Sándor: rá kell szoktatni a gyermekeket az olvasásra

E-mail Nyomtatás

A Pozsonyi Magyar Intézet Korona társalgója június 15-én megtelt érdeklődőkkel. Puss Sándor atyát szerették volna hallani. A Jóindulat polgári társulás, a Szövetség a Közös Célokért, a Keresztény Ifjúsági Közösségek és a Pozsonyi Katolikusok Szervezete közös rendezvényén könyvekről, hitről, de még politikáról is szó esett.

Bővebben...
 

Fatimai imadélután Dercsikán

E-mail Nyomtatás

Június hónapban is, mint már csaknem egy évtizede havonta, ezen a szép június 13-ai délutánon szintén rendeztek fatimai imadélutánt a kis csallóközi településen, Dercsikán. A lelki program negyed hattól rózsafüzér-imádsággal, majd háromnegyed hattól rövid előadással vette kezdetét.

Bővebben...
 

Csáky Károly: 115 éve hunyt el Jekelfalussy József

E-mail Nyomtatás

1849. október 9-én született Rimaszombatban a magyar statisztika-tudomány európai hírű képviselője, az MTA tagja, Jekelfalussy József. Szülőhelyén kívül több felvidéki településhez is szoros szálak fűzték őt. Egyik őse, Jakul comes Kun Lászlótól már 1282-ben adományul nyerte „a Gölnicbányától Hernádig terjedő s a Szepességről Krompachra vezető úttal határos lakatlan vadas erdőségeket, hol Jekelfalvát, Szentmargitfalvát és Koysfalvát alapította”. (Vargha Gy., 1904. 282. l.) Édesapja még örökölte a jekelfalvi birtokot, majd a Gömör megyei Feleden lett földtulajdonos.

Bővebben...
 

Nem jutnak ki Szerbiából a bírósági idézést ignoráló szabálysértők

E-mail Nyomtatás

Nagy a veszélye annak, hogy azokat a polgárokat, akik például Görögországba utaznának, de valamilyen szabálysértést követtek el, s nem tettek eleget a bírósági idézésnek, visszafordítják a szerb-macedón határról. Emellett pedig saját költségükön bíróság elé is állítják őket azon a településen, ahol az eljárás folyik ellenük.

Bővebben...
 

Mély szakadék az uniós tagállamok között

E-mail Nyomtatás

Óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az uniós átlag 271, illetve 46 százalékát tette ki tavaly, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztásé (AIC) pedig 137, illetve 51 százalék volt – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által kiadott jelentésből, amely a 2015-re vonatkozó első becslést tartalmazza. Az egy jutó főre tényleges egyéni fogyasztást és az egy főre jutó bruttó hazai terméket is a 28 uniós tagállam átlagában 100 százalékra vették a statisztikában. Az uniós átlagot az euróövezet 19 tagállamában az egy főre jutó GDP 6, az egy főre jutó AIC pedig 5 százalékponttal haladja meg.

Bővebben...
 

Nem kell állandóan a román himnuszt hallgatni

E-mail Nyomtatás

Végleg elutasította a bukaresti szenátus azt a törvénykezdeményezést, amely kötelezővé tette volna az országban működő rádiós és televíziós műsorszolgáltatók számára, hogy naponta bejátsszák a román himnuszt – tudatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Bővebben...
 

Tăriceanu: a technokrata kormányzás megbukott

E-mail Nyomtatás

A Ciolos-kormány elleni bizalmatlansági indítvány esetleges benyújtásáról egyeztet a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége illetve a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség.

Bővebben...
 

Ferenc pápa: illúzióban él a mai ember

E-mail Nyomtatás

„A világot nem a külsőre tökéletesnek látszó, mintegy sminkelt emberek teszik jobbá, hanem az emberek közötti szolidaritás, a kölcsönös figyelem és tisztelet" – mondta Ferenc pápa a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata zárómiséjén a Szent Péter téren.

Bővebben...
 

Miért menesztették a belgrádi bűnügyi rendőrség vezetőjét?

E-mail Nyomtatás

Dragan Kecman, a belgrádi bűnügyi rendőrség leváltott vezetője tagadta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a főváros Savamala negyedében történt rombolások miatt menesztették volna. Hozzátette: nem tudja, miért váltották le, hiszen soha nem volt még jobb a biztonsági helyzet, mint az elmúlt egy évben.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség