Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

Putyin: Oroszország számít a Szerbiával való kapcsolata további fejlődésére

E-mail Nyomtatás

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök május 26-án Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel fontos kérdésekről és a két ország politikai és gazdasági viszonyának további fejlesztéséről tárgyalt. Vlagyimir Putyin ma reményét fejezte ki, hogy az új szerb kormányban, bármilyen is lesz az összetétele, a fontos helyeket olyan emberek foglalják majd el, akik figyelmet szentelnek a Szerbia és Oroszország közötti viszony fejlesztésének, írja a RIA Novosti hírügynökség.

Bővebben...
 

Aich Péter: Statisztika, avagy hogyan lettem szlovák

E-mail Nyomtatás

Nem, mintha szégyen volna, de egy nemzetiséget vállalni nem egyszerűen statisztikai adat: ez hovatartozás, kultúra, hagyomány, otthon. Azt mondogatta az apám, hogy a statisztika a pontatlan számok pontos összege. Igaza volt, erről lépten-nyomon meggyőződhetünk, a művelet működési területe végtelen. Minket, Szlovákiában élő magyarokat az egyik legérzékenyebben érintő statisztikai adat kisebbségünk létszáma. Hányan vagyunk? S ez a végső összeg minek alapján derül ki? Mert csalni mindenütt és mindennel lehet. A statisztikával szintén. Még akaratlanul is.

Bővebben...
 

A társadalmi megosztottság ellen fogott össze a két felvidéki magyar színház

E-mail Nyomtatás

Közös sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház 2016/2017-es évadjának előadásait május 17-én, Komáromban. A sajtórendezvényen jelen volt a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Tóth Tibor és dramaturgja, Varga Emese, valamint a kassai Thália Színház képviseletében Czajlik József igazgató és Forgács Miklós dramaturg.

Bővebben...
 

Nagy Olivér: Az istenfélelem a felvidéki magyarság megmaradásában is sokat segítene!

E-mail Nyomtatás

Az egyedüli szolgálatban levő szlovákiai magyar evangélikus lelkész szerint még mindig nem olyan rossz a helyzet, hogy visszatérjünk Istenhez

 

A “Szabad Rádióban hallottuk” című sorozatunk harmadik részében Nagy Olivér beszél a szlovák-magyar kapcsolatokban szerzett tapasztalatairól, a gyengülő istenfélelemről és arról, hogy az egyháznak is lépést kell tartania a korral.

 

Mivel foglalkozik mostanában, lelkész úr?

 

Gyülekezetem, a galántai járásbeli Alsószeli evangélikus egyházközségének, immár 230 éves történetét szeretnénk feldolgozni, hogy a reformáció 500 éves évfordulójára, 2017-ben könyv formájában ki tudjuk adni. Ugyanakkor igyekszem a felvidéki magyar hívekkel pasztorálisan is foglalkozni.

Bővebben...
 

A főtérre kerül a Bethlen-szobor Marosvásárhelyen

E-mail Nyomtatás

Marosvásárhely főterén állhat a Bethlen Gábor-szobor, miután az önkormányzati képviselők mandátumuk utolsó tanácsülésén három tartózkodással beleegyeztek abba, hogy ott állítsák fel az erdélyi fejedelem emlékét őrző műalkotást – számol be Simon Virág a kronika.ro-n. Peti András alpolgármestertől azt is megkérdeztük, hogy mi a következő lépés a szoborállítás ügyében, ismerve a városháza jegyzőjének eddigi fenntartásait s a többi magyar szoborterv kapcsán felmerült nehézségeket. Az alpolgármester elmondta, hogy ki kell választani a végleges pályamunkát, illetve be kell szerezni a szükséges engedélyeket.

Bővebben...
 

Gázvezetéket is robbantottak volna az erdélyi HVIM-esek?

E-mail Nyomtatás

Az állítólagos kézdivásárhelyi merényletkísérleten kívül erdélyi gázvezetéket is robbantottak volna, ugyanakkor oroszországi finanszírozásra próbáltak szert tenni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi tagjai a román ügyészség szerint – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n. A News.ro hírügynökség pénteken részleteket közölt az ügyészség Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztálya (DIICOT) vádiratából. Mint ismert, a nyomozó hatóság csütörtökön vádat emelt Beke István és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi, illetve erdélyi szervezetének vezetője ellen a tavaly december elsején tervezett állítólagos merényletkísérlettel összefüggésben.

Bővebben...
 

Román határőrség: embercsempészés a határsértők segítése

E-mail Nyomtatás

A román határrendőrség felhívást intézett az ország nyugati, Magyarországgal határos megyéinek lakosságához, amelyben arra figyelmezteti őket, hogy embercsempészésnek minősül és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a határsértő migránsok segítése.

Bővebben...
 

Június 2-án lesz a vajdasági parlament alakuló ülése

E-mail Nyomtatás

A vajdasági parlament új összetételének alakuló ülését június 2-án tartják meg, tájékoztatott a tartományi házelnök kabinetje. Az ülésen megerősítik a képviselői mandátumokat, megalakítják a képviselői csoportokat, megválasztják a tartományi parlament elnökét és alelnökét, valamint kinevezik a titkárokat és megalakítják a képviselőház munkatestületét, írja a Tanjug.

Bővebben...
 

Vučić Nikolićnál: Tízpontos terv

E-mail Nyomtatás

Az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik lista vezetője, Aleksandar Vučić május 19-én  arról tájékoztatta Tomislav Nikolić elnököt, hogy megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget, s bemutatta a tíz pontról szóló tervét, amelyek kapcsán komoly javulásra van szükség, hogy Szerbia modern és rendezett országgá váljon.

Bővebben...
 

Kinevezték az új szentföldi ferences kusztost

E-mail Nyomtatás

Francesco Pattont nevezték ki május 20-án a Szentföld új kusztosává. Az olasz ferences honfitársát, Pierbattista Pizzaballát követi a tisztségben, aki tizenkét évig vezette a szentföldi kusztódiát.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség