Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

Simon Attila történészt Arany János-díjjal tüntette ki az MTA

E-mail Nyomtatás

Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, a Selye János Egyetem Történelem Tanszékének vezetője kapta az idei Arany János-díjat. A Magyar Tudományos Akadémia díját minden évben határon túl élő magyar kutatók kapják kiemelkedő tudományos teljesítményükért.

Bővebben...
 

Czeglédi Péter Napok: Emléktáblát avattak a református gályarab prédikátornak

E-mail Nyomtatás

Léván tartották meg a Barsi Egyházmegyei Majálist, melynek során emléktáblát avattak Czeglédi Péter református lelkész, gályarab tiszteletére. Az április 30-i esemény a IV. Czeglédi Péter Napok programsorozatának része volt. A majális központi témája a második parancsolat volt, ne légy bálványimádó. „Régóta terveztük az emléktábla-állítást. Az emléktáblával a hitünk hőseire, a gályarab lelkészekre emlékezünk. A most felállított emléktábla a hívőtársakat az emlékezésre és az emlékeztetésre buzdítja” – mondta el a Felvidék.Ma-nak Kassai Gyula lévai református lelkész, a Barsi Egyházmegye esperese. Hozzátette, a lévai gyülekezet volt az emlékmű kezdeményezője és kivitelezője, mely a Felsőpélen élő Nagy Mátyás alkotása. A tábla rézveretes technikával készült és a lévai református templom előtt helyezték el.

Bővebben...
 

„1869 nap igazságtalanság” – Egy felvidéki magyar állampolgársági odüsszeiája

E-mail Nyomtatás

Lassan öt éve, hogy foglalkoztunk Jakab Gábor ügyével, aki sok más sorstársához hasonlóan elvesztette szlovák állampolgárságát. Azóta visszaigényelte azt, ám arra nem számított, hogy kérelme benyújtása és útlevelének átvétele között 1869 nap telik el. Egy Budapesten élő felvidéki magyar kálváriája.

Bővebben...
 

Danko bizalom kérdésében megelőzte Robert Ficót

E-mail Nyomtatás

A Polis szerint a legtöbb ember az SNS-ben bízik: az ügynökség adatai szerint többen bíznak a nemzeti pártban, mint Robert Fico pártjában. A telefonos felmérés április 22-e és 29-e között 1502 megkérdezett részvételével készült.

Bővebben...
 

Erdoğannak nem kell az uniós vízum

E-mail Nyomtatás

Erdoğan egy televíziós beszédében jelentette ki, hogy Törökország nem fog változtatni terrorellenes törvényein. Recep Tayyip Erdoğan török elnök visszadobta az EU vízummentességről szóló ajánlatát, és kijelentette: "Mi a saját utunkon megyünk tovább, ti is menjetek a tieteken".

Bővebben...
 

Szabadka: Aláírták a Népszínház felújításának további támogatására vonatkozó szerződést

E-mail Nyomtatás

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság aláírta a kultúra és a közlekedési infrastruktúra területén megvalósuló projektek pénzeléséről szóló szerződéseket. A pályázat tíz vajdasági községet érint, köztük Szabadkát, amely a Népszínház felújítására további 27 millió dinárt kap, írja a subotica.com portál.

Bővebben...
 

A RIK kihirdette a végleges választási eredményeket

E-mail Nyomtatás

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdette az előre hozott parlamenti választások végleges eredményét, amely szerint a Szerb Haladó Párt listájára szavaztak a legtöbben, vagyis 1 823 147-en (48,25 százalék), ez 131 mandátumot jelent. A haladókon kívül még 11 lista jutott be a szkupstinába.

Bővebben...
 

Tőkés Johannisnál sürgeti a restitúciót

E-mail Nyomtatás

Levélben fordult Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Klaus Johannis román államfőhöz annak érdekében, hogy meggyorsítsa a kommunista állam által elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását. A politikus budapesti sajtótájékoztatóján Románia legnagyobb adósságának nevezte az ingatlanok visszaszolgáltatását, és úgy vélte, a késlekedés rossz fényt vet az országra. Hozzátette: a kormányon és Klaus Johannison is múlik, hogy a kommunizmus igazságtalanságait a jelenlegi gyakorlat továbbra is legitimálja vagy megváltozik az eddigi gyakorlat és a még vissza nem szolgáltatott ingatlanok visszakerülnek jogos tulajdonosaikhoz vagy azok örököseihez.

Bővebben...
 

Átláthatóságot és korrupciómentes közéletet ígérnek a néppárt jelöltjei

E-mail Nyomtatás

Korrupciómentes közéletet, észszerű gazdálkodást ígérnek az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselőjelöltjei, akiket több erdélyi városban is bemutattak – számol be a kronika.ro. A Hargita megyei jelöltlista első helyezettjeit ismertették Csíkszeredában. „Elkészítettük és leadtuk a párt megyei képviselőjelölt-listáját, amely 39 főt tartalmaz. A listán próbáltuk arányosan megjeleníteni a területi képviselet elvét, hogy Csíkszék, Gyergyószék és Udvarhelyszék megfelelőképpen és súllyal legyen képviselve. A jelöltjeink között vannak olyanok, akik eddig is aktív szerepet vállaltak a helyi önkormányzatokban, és olyanok is, akik a civil vagy kulturális életben tevékenykedtek, és most szeretnének a továbbiakban az önkormányzatiságban aktívan részt venni” – mondta el Jakab Attila, a párt Hargita megyei elnöke, megyei önkormányzati képviselőjelöltje. A lista első négy első helyezettje jelen volt a sajtótájékoztatón: Zakariás Zoltán és Kolcsár András, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnökei, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, valamint Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke. Választási programjuk között szerepel egy megyei jogvédő szolgálat létrehozása, amelynek feladata lenne a helyi önkormányzatok jogsérelmeinek orvoslása, példaként említették a székely zászló használata és a községháza felirat kapcsán elindított ügyeket.

Bővebben...
 

A csíksomlyói búcsú liturgikus programja

E-mail Nyomtatás

Zarándok Testvérem, aki a 2016-os csíksomlyói pünkösdszombati nagybúcsúra készülsz elzarándokolni, az Úr adjon neked békességet! Szentatyánk, Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévében szorgalmazza, hogy az egyes egyházmegyékben is nyissák meg az irgalmasság kapuit. Ez a nyitott szent kapu fogad a csíksomlyói kegyhelyen is, amelyen keresztülhaladva jutsz el az irgalmasság anyjához, akit idén így köszöntesz Csíksomlyón: „Üdvözlégy, Úrnőnk, irgalmasságnak asszonya!”

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség