Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

A Kárpát-medencei magyar vállalkozások erősítéséről tanácskoztak Révkomáromban

E-mail Nyomtatás

A kis- és középvállalkozások jelentik a biztos, minden körülmények között helyben maradó gazdaságot, ezért azok megerősítésére van szükség a Kárpát-medencei innovatív térben – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöki tanácsadója Révkomáromban, a Pallas Athéné Domus Alapítvány (PADI) vállalkozókat megcélzó konferenciasorozatának első felvidéki állomásán.

Bővebben...
 

„A fotózásra fordított energia nem volt hiábavaló!”

E-mail Nyomtatás

A Csallóközi múzeumban került megrendezésre az AMFO 2016 – Amatőr fényképészek járási versenyének kiértékelése, ahol több fotós, különböző kategóriában lett kiértékelve. A díjazottak között található Kertész László is. A díjátadó után az örömittas fotóssal beszélgettünk.

 

Hogy jött az ötlet az AMFO-n való részvételhez?

 

Tavaly a Képzőművészeti Spektrum megnyitójára hívott meg egy kedves ismerősöm és itt láttam a képzőművészeti alkotások mellett a kiállított fényképeket is. Akkor határoztam el, hogy idén én is benevezek. Idáig nem szoktam a fotóimat pályázatokra küldeni.

Bővebben...
 

„Nagyon szerettem Szlovákiába járni” – Kiss Gy. Csaba a lengyeltől a szlovákig

E-mail Nyomtatás

Kiss Gy. Csaba József Attila-díjas irodalomtörténész volt a pozsonyi Quo Vadis Ház vendége. A rendezvényt a Magyar Intézettel közösen szervezték meg. Az irodalomtörténész egyetemi tanár, aki korábban a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen is oktatott, jelenleg Varsóban tanít. Hiszi, hogy a békés együttélés és elfogadás alapja egymás megismerése.

 

Miképp került Lengyelországba? Mikor járt ott először? Az ottani tapasztalatai alapján, mennyire ismernek, és hogyan ítélnek meg bennünket, magyarokat a lengyelek?

 

Először véletlenül kerültem Lengyelországba. Amikor tizenkilenc éves voltam, autóstoppal elindultunk egy barátommal. Akkoriban divat volt oda járni, mivel nyugatra nem mehettünk. Lengyelországról sok érdekeset hallottunk, több lengyel filmet vetítettek Magyarországon, ezeket nagyon izgalmasnak találtuk. Emlékeztünk arra, hogy ötvenhatban milyen nagy szeretettel viseltettek velünk szemben a lengyelek. Nagyon sok adományt küldtek, vért, ruházatot. Ez az akkori út meghatározta az életemet, hiszen elkezdtem lengyelül tanulni. Másfél hónap alatt megtanultam annyira lengyelül, hogy meg tudtam magam értetni, ez óriási élmény volt. Nagyon kedvesen fogadtak.

Bővebben...
 

Putyin szerint vérfrissítésre van szüksége az orosz politikai rendszernek

E-mail Nyomtatás

Új emberekre van szükség az orosz politikai rendszerben ahhoz, hogy az ország egységét és békéjét meg lehessen őrizni – jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormányzó Egységes Oroszország párt előválasztásai részvevőinek krasznojarszki konferenciájához intézett videoüzenetében.

Bővebben...
 

Szabad-e a Felvidék.Ma-nak támogatást elfogadnia?

E-mail Nyomtatás

A Felvidék.Ma hírportál és a Szövetség a Közös Célokért társulás 2016-ben pontosan ugyanannyi támogatást kap a Bethlen Gábor Alaptól, mint 2015-ben. Ezzel a közléssel most vajon örömet, vagy csalódást okozok azoknak, akik kéjes örömmel búvárkodnak a Magyarországon jóváhagyott támogatások kimutatásaiban? Mindenesetre kötelességemnek érzem helyretenni a napokban (és az elmúlt évben többször) a bennünket nem szerető szlovákiai, magyar nyelvű újságban és portálokon megjelentetett információkat arról, hogy mekkora támogatást kapott a SZAKC és az általa működtetett első szlovákiai magyar hírportál, a Felvidék.Ma a budapesti Bethlen Gábor Alaptól. Tavaly többször jelent meg találgatás, mindig más és más összeget adtak meg, nem reagáltunk.

Bővebben...
 

Cseh vélemény a beneši dekrétumokról

E-mail Nyomtatás

Jan Rychlík professzor Kassán járt abból az alkalomból, hogy Eperjesen konferencia zajlott Kárpátaljáról. Jelenleg a Cseh Tudományos Akadémia Masaryk Intézetének tudományos munkatársaként a szláv nemzetek újkori történetével foglalkozik. A rendezvényre, melyet a kassai Cseh Szövetség rendezett, közel száz ember volt kíváncsi. Miután a meghívó szervezet elnöke, Helena Miškufová röviden bemutatta Rychlíket, megemlítve, hogy egy bolgár vendégprofesszor ajánlására Szófiában végezte egyetemi tanulmányait, ahol szláv nyelveket tanult és a Balkán történetével kezdett el foglalkozni.

Bővebben...
 

Komáromi imanap: Sokan Orosch János miatt maradtak távol

E-mail Nyomtatás

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a Komáromi Imanapot a papi hivatások világnapján, Jó Pásztor vasárnapján, április 17-én, Komáromban. A Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a komáromi katolikus plébánia szervezésében meghirdetett program meghívóján idén sem tüntették fel a főcelebráns nevét. A program 14.30-kor engesztelő szentségimádással kezdődött a Szent András templomban, majd a Nádor utcán végighaladva keresztúttal folytatódott.

Bővebben...
 

Magyar támogatással felújított nyelvi szaktantermet adtak át Ungváron

E-mail Nyomtatás

Magyarországi támogatással felújított nyelvi szaktantermet adott át a magyart idegen nyelvként Ukrajnában elsőként oktató iskolában Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos Ungváron.

Bővebben...
 

Az Ukrajnával szembeni vízumkényszer eltörlését javasolja az Európai Bizottság

E-mail Nyomtatás

Az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére tett javaslatot az Európai Bizottság. A vízummentesség csak azokra vonatkozna, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot terveznek tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban. A brüsszeli testület tavaly decemberben állapította meg, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását.

Bővebben...
 

Bűnvádi eljárás indult a Maros Megyei Tanács elnöke ellen is

E-mail Nyomtatás

Ciprian Minodor Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke ellen csúszópénz elfogadása, pénzmosás és befolyással való üzérkedés miatt indítottak eljárást a korrupcióellenes ügyészek. A tetteket a megye kormánymegbízottjaként követhette el. „2006. november 30. és 2007. szeptember 27. között a marosvásárhelyi tanács öt olyan határozatot fogadott el, amelyek alapvetően telkek haszonbérbe adásáról, egy marosvásárhelyi telek felvásárlási árának és egy hatástanulmánynak az elfogadásáról szólnak, és mindegyiket azért fogadták el, hogy egy bizonyos üzletember érdekeit támogassák” – tájékoztat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleményében.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség