Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Külföld

Az állam felújítaná a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárat

E-mail Nyomtatás

A román állam felújítaná a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárat, és megnyitná a látogatók előtt – közölte március 21-én, hétfőn Dacian Ciolos román miniszterelnök Gyulafehérváron az után, hogy helyi önkormányzati vezetőkkel találkozott. A könyvtárat Batthyány Ignác püspök hagyta az egyházra.

Bővebben...
 

Ekkortól látogatható ismét Déva vára

E-mail Nyomtatás

Április 3-án, vasárnap tartják a felújított Déva vára ünnepélyes megnyitóját - tájékoztatta az MTI-t Déva város önkormányzatának a sajtóosztálya. A déli órákban tartandó megnyitó keretében több erdélyi hagyományőrző lovagrend tart bemutatót, és régizene együttesek szórakoztatják majd a közönséget. A vár csaknem nyolc évnyi részleges vagy teljes lezárás után válik ismét látogathatóvá.

Bővebben...
 

Kitérő válaszokat adtak a hatóságok az EMNT-nek

E-mail Nyomtatás

Nem válaszoltak érdemben a romániai nyomozó hatóságok és igazságügyi szervek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetőinek beadványára, amelyben magyarázatot kérnek a magyar önkormányzati tisztségviselők elleni fellépésre.

Bővebben...
 

Román feliratokat hiányolt a magyar ovikból a fogyasztóvédelem

E-mail Nyomtatás

Székelyföldi óvodák konyháin szaglászott a fogyasztóvédelem. Büntetés járt, mert hiányzott a főzéshez használt egyes élelmiszerek neveinek román fordítása. A Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal túlkapásairól már többször beszámolt az országos sajtó, a székelyíztagadó Mircea Diacon vezette hatóság ezúttal sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi óvodákban vizsgálódott. Egészen abszurd okok miatt büntette meg a hivatal az egyik óvodát: a magyar tannyelvű Vackor óvoda konyháján nem voltak lefordítva a főzéshez használt különböző élelmiszerek nevei – írja a Székelyhon.

Bővebben...
 

Pásztor István kiírta a tartományi választásokat

E-mail Nyomtatás

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke délben írta ki a tartományi választásokat, amelyeket április 24-én tartanak, a helyhatósági és a köztársasági választásokkal együtt. Pásztor szerint a tartományi kampánynak a valós programokra kell összpontosítania, de megkerülhetetlen téma lesz Vajdaság pénzelése, a hatáskörökről szóló törvény összehangolása az Alkotmánybíróság határozatával, és a tartomány alkotmányjogi helyzete.

Bővebben...
 

A hágai törvényszék 40 év börtönre ítélte Radovan Karadžićot

E-mail Nyomtatás

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt csütörtökön az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A testület a súlyos ítéletet az 1992-1995 közötti, közel százezer halálos áldozatot követelő boszniai háborúban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt szabta ki.

Bővebben...
 

Szlovákia az EU hatodik legkorruptabb országa

E-mail Nyomtatás

Az Európai Parlament megrendelésére a RAND Europe kutatóintézet felmérte, hogy az EU tagállamaiban milyen a korrupció aránya. A felmérésből kiderül, hogy az élen álló országok a közbeszerzések terén, bruttó hazai termékük (GDP) mintegy 15 százalékát veszítik el hűtlen kezelés miatt. A TOP 3-ba a „mutyizás” terén Horvátország, Románia és Bulgária került be, de Szlovákia sem lehet büszke a maga 6. helyezésével. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el a 11. helyen.

Bővebben...
 

Megkezdődött Ponta korrupciós ügyének tárgyalása

E-mail Nyomtatás

Megkezdődött Victor Ponta volt román miniszterelnök korrupciós ügyének érdemi tárgyalása a bukaresti legfelső bíróságon. A politikus ártatlannak vallotta magát, és nem járult hozzá, hogy ügyét – az esetleges börtönbüntetés időtartamát egyharmaddal csökkentő – egyszerűsített eljárásban tárgyalják.

Bővebben...
 

Jogtiprás és székely méltóság

E-mail Nyomtatás

A Székely Szabadság Napján mintegy tizenötezer ember rótta le kegyeletét Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emléke előtt, és állt ki Székelyföld területi autonómiája mellett. A Marosvásárhely főterére vonuló közösség felmutatta ezt az akaratot a hazai és a nemzetközi közvéleménynek is. Mindezt tette igazi székely méltósággal, az alkalomnak megfelelő magatartással de határozottan. A rendezvény szervezői mindenben eleget tettek a gyülekezési jogról szóló törvény előírásainak, és polgármesteri hivatalhoz benyújtott előzetes bejelentésnek megfelelően jártak el.

Bővebben...
 

Járványszerűen terjed Európában a nyelvi diszkrimináció

E-mail Nyomtatás

A nyelvi diszkrimináció a rasszizmus egy formája, amely járványszerűen terjed Európában – erre hívta fel a figyelmet az Európai Nyelvek Egyenlőségi Hálózatának főtitkára az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának ülésén.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség