Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Háromszékiek Dél-Tirolban

E-mail Nyomtatás

Az elmúlt héten kilenctagú háromszéki küldöttség járt Olaszország északi tartományában, Dél-Tirolban. Az illyefalvi és kézdivásárhelyi szövetkezet szakemberei mellett a zágoni gazdaegyesület elnöke vett részt a tanulmányúton, amelyet az AgroSic Közösségek Közti Társulás szervezett Kovászna Megye Tanácsának támogatásával. Az utazás célja a dél-tiroli szövetkezeti rendszer tanulmányozása, valamint a régióban folytatott gazdálkodási formák megismerése volt. A résztvevők találkoztak a Dél-tiroli Tejtermelők Szövetségének elnökével, hús- és tejtermelésre szakosodott gazdaságokat látogattak meg, valamint almaraktározó, -válogató és -csomagoló központban is jártak. Az ott tapasztaltakról több részben számolunk be.

Bővebben...
 

Magyar hangért kiáltanak a Hargita megyei vasútállomásokon

E-mail Nyomtatás

Dan Costescu közlekedésügyi minisztertől kért magyarázatot Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor arra vonatkozóan, hogy a csíkszeredai és más Hargita megyei vasútállomásokon a hangosbemondó még mindig nem tájékoztatja a román mellett magyar nyelven is az utasokat a szükséges tudnivalókról – közölte a Voceatransilvaniei.ro hírportál – adja hírül Kőrössy Andrea a kronika.ro-n.

Bővebben...
 

Felmérés készült a román–magyar viszonyról

E-mail Nyomtatás

Hargita Megye Tanácsa három év után újabb felmérést készített a Hargita megyei magyar–román viszonyról. Az intézmény munkatársai ezúttal a román ajkúakat kérdezték meg telefonon, és a válaszadók többsége szerint a hétköznapokban nincsenek etnikai feszültségek, azt csak felülről gerjesztik, nagyrészt a bukaresti politikusok.

Bővebben...
 

Öt romániai régió továbbra is az EU legszegényebbjei között

E-mail Nyomtatás

Változatlanul az EU legszegényebbjei között van öt a romániai régiók közül. Az EU-s átlag 50 százaléka alatt maradó egy főre eső GDP-vel rendelkező 21 ország között Bulgária, Lengyelország és Románia öt-öt régióval van jelen, Görögország és Franciaország egy-eggyel.

Bővebben...
 

Ne legyünk vasárnapi keresztények – Lelkészbeiktatás volt Kökösben

E-mail Nyomtatás

Egy keresztény lelkésznek fölöttébb szüksége van arra, hogy példaértékű legyen a beszédben, ne más gondolatait és érzéseit, hanem a saját hitét és gondolatait fogalmazza meg úgy, hogy az félreérthetetlenül Isten igazságát mondja ennek a világnak – ezekkel a szavakkal indította útjára ft. Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke Bartha Alpár kökösi lelkészt a február 27-én tartott beiktatási ünnepi istentiszteleten. A beiktatási ceremóniát végző Török István, a Háromszék–Felsőfehéri Unitárius Egyházkör esperese pedig azt kívánta a fiatal lelkésznek: legyen a gyülekezet lelkigondozója és jó gazdája a kökösi unitárius egyháznak.

Bővebben...
 

Elfogtak három dzsihadistát, akik merényletet terveztek Szerbiában

E-mail Nyomtatás

Elfogták az Iszlám Állam nevű terrorszervezet három tagját Koszovóban, azzal a gyanúval, hogy terrortámadásra készültek Szerbiában, jelentette a Kontakt plus rádió. A koszovói rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte F.B., I.F. és S.L. személyeket, akik létrehozták az Iszlám Állam sejt-csoportját Koszovó területén, valamint vádat emeltek a három férfi ellen, mert kapcsolatban álltak a terrorszervezettel.

Bővebben...
 

Szarka Zsuzsa és a palóc motívum újragondolt virágai

E-mail Nyomtatás

A Szalag-Zsinór designról már sokaknak Szarka Zsuzsa ruhái jutnak eszébe. A pedagógus, volt iskolaigazgató, közéleti ember, tervező új divatot teremtett. A kékfestő és a Bocskai újragondolásával, a hagyományokból a mai kor emberének tervezett mindennapi ruhákat, amelyek különös eleganciát biztosítanak viselőjüknek. Szarka Zsuzsával beszélgettünk a pozsonyi Magyar Intézetben a ruhákból nyílt kiállításmegnyitó után.

Bővebben...
 

Schwarzwölder Ádám tudományos előadása Királyhelmecen

E-mail Nyomtatás

A Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás szervezésében megvalósuló: A Korunk történelme (1867 – 1994) rendezvénysorozat keretében, február 25-én, Schwarzwölder Ádám, tudományos segédmunkatárs „A dualista Magyarország és Európa"- címmel tartott előadást. Bodrogközi Magyar Közösség Házában (BMKH) az előadót és a közönséget Feke Ferenc, az est moderátora köszöntötte.

Bővebben...
 

A titkosszolgálati akták szerint Mečiar Dubčekra jelentgetett

E-mail Nyomtatás

Alexander Dubčekkal kapcsolatos információkat szolgáltatott a titkosszolgálatnak Vladimír Mečiar. A bizonyítékok a Nemzeti Emlékezet Hivatalának levéltárából kerültek elő, amelynek rejtekében az elmúlt rendszer több bűntettére utaló bizonyíték bujkál a nyilvánosság elől mindmáig. A sajtó fokozatosan igyekszik fényt deríteni legalább a legdurvább visszásságokra, mint például arra a tényre, hogy Mečiar valaha szorosan együttműködött az Állambiztonsági Hivatallal (Štb). Az igazságra annak ellenére fény derült, hogy Mečiar hosszú éveken keresztül tagadta mindezt.

Bővebben...
 

Hatvan év után indul el újra a komáromi református templom toronyórája

E-mail Nyomtatás

A csaknem 180 éves óra több mint hatvan évig nem működött, gyülekezeti összefogással azonban most megújul, így március 13-tól ismét a komáromiak szolgálatába állhat. Az 1839. június 26-án, 640 ezüst forintért elkészített toronyóra Rauschmann József budai órásmester munkáját dicséri. A történelem során elszenvedett tűzvészt és háborúkat. Megannyi harangozó húzta fel napról-napra sok-sok éven át, de sorsát nem tudta elkerülni: elavult, elromlott, több évtizede állt, és várt a sorára.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség