Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Hogy daloljunk az örömtől... – Gondolatok az evangéliumhoz

E-mail Nyomtatás

Szent Ferenctől származik a mondat, miszerint Isten arra hívott, hogy boldogok legyünk, sőt: hogy daloljunk az örömtől – és mi annyira távol élünk Szent Ferencnek ettől a megfogalmazásától. Sok panaszunk van, jogosan vagy jogtalanul kritizálunk, fájlalunk dolgokat, kesergünk, bánkódunk – és hogy ezekben mennyire nincs jelen Isten, az a kánai menyegzőről szóló evangéliumi beszámolóban egészen fényesen elénk tárul. Jézus a vizet borrá változtatta, hogy az ember örömét, boldogságát, ünnepét éltesse, táplálja, megmentse. Mert Isten ott van jelen minden tiszta emberi örömben, minden ártatlan boldogságban, a dalban, a vigasságban, az ünneplésben – és távol van minden panaszos szomorkodástól, a kesergéstől, a bizalmatlanságtól, az örömtelenségtől és minden sötéten és kilátástalannak megélt emberi érzéstől. A vizet borrá változtatta, ez volt Jézus első csodája a galileai Kánában, kinyilatkoztatta dicsőségét, és tanítványai hittek benne – ebben a Megváltóban hiszünk, aki boldogságra örömre hív meg bennünket.

Bővebben...
 

Őry Péter: Le a láthatatlan álarcokkal!

E-mail Nyomtatás

Javában tart a farsang, mulat a polgár. A szlovenszkói magyar is. Már ha van kedve hozzá ezekben a terhes időkben. Idén február 10-ére, korai dátumra esik hamvazószerda, tehát rövidre kell fognunk a vigadozást. Egyébként is, idén minden kurta, mint a mesebeli malac farka. A szavazóurnák is március 5-én várják a választókat, nehogy soká mérlegelhessenek, maradjon-e ez a kormány, ez a parlamenti képviselet, vagy jöjjön egy új csapat; egy hitelesebb, kevésbé pazarló, szociálisan érzékenyebb, s főleg olyan, amely nem a külföldi multik és a haveri nagy cégtulajdonosok érdekeit képviseli. Amelyik békén hagyja iskoláinkat, komolyan veszi a régiók és az önkormányzatok, egyszóval: a polgár terheit és kínjait.

Bővebben...
 

Kampány van?

E-mail Nyomtatás

A Polis ügynökség felmérése szerint emberek több mint fele nem érzékelte, hogy választási kampány folyik Szlovákiában. Akiknek feltűnt a kampány, azok 28,9%-a Ficoék propagandáját vette észre. A második legláthatóbb kampányt a megkérdezettek szerint a KDH folytatja (11,8%), szorosan utánuk következik a Sieť 11,2%-kal, majd az SNS 9,2; illetve az OĽaNO - NOVA (7,6%).

Bővebben...
 

Farkas Iván: Igazságosabb közteherviselést a vállalkozók számára

E-mail Nyomtatás

Néhány napja bemutattuk a Magyar Közösség Pártja parlamenti választási programját. A vállalkozási környezet jobbítása érdekében programunkban felvállaltunk olyan megoldásokat, amelyek segítenék a vállalkozók, vállalkozások fejlődését, kibontakozását.

Bővebben...
 

Gábor Bertalan: Vállaljunk továbbra is sorsközösséget egymással

E-mail Nyomtatás

Ökumenikus istentiszteletet tartottak Szepsiben január 19-én, ahol kiosztották a Kárpát-medencei gazdák tavalyi búzájából őrölt lisztből sütött - sóval ízesített - zsemléket. A beharangozás után Mihályi Molnár László – az egyháztanács világi elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, mindenekelőtt a történelmi egyházak lelkipásztorait: Nt. Molnár Árpádot, a szepsi református gyülekezet lelkipásztorát, aki az igehirdetés szolgálatát végezte, Nt. Gyüre Zoltánt, nyugalmazott református lelkipásztort, aki szintén szólt Isten-népéhez, s Ft. Hornyák Pétert, nyugalmazott görögkatolikus parókust, valamint Ft. Gábor Bertalant, az egyházközség és esperesi körzet esperes-plébánosát.

Bővebben...
 

Vučić: Szerbia Délkelet-Európa gazdasági tigrise lehet

E-mail Nyomtatás

Amennyiben Szerbia végrehajtja a gazdasági reformokat, s az első eredmények azt mutatják, hogy sikerülni fog, Délkelet-Európa gazdasági tigrisévé válhat, bizakodik Aleksandar Vučić kormányfő, aki részt vesz a davosi Világgazdasági Fórumon. Vučić a fórum hivatalos honlapján közzétett írásában arról értekezik, hogy Szerbiában nagy a gazdasági növekedési potenciál.

Bővebben...
 

A VMSZ mellé állhat a VMDP és a Magyar Egység Párt

E-mail Nyomtatás

A Vajdasági Magyar Szövetég önállóan indul a most következő szerbiai választásokon – jelentette be Pásztor István, a párt elnöke, ugyanakkor folytatódnak az egyeztetések a VMDP-vel és a Magyar Egység Párttal, amelyek tartományi és köztársasági szinten támogatják majd a VMSZ választási listáját. Ígéretesnek nevezte a hárompárti egyeztetéseket Pásztor István, amelyről közleményben értesítették a nyilvánosságot. Amennyiben a következő napokban minden kérdésben sikerül megegyezniük, a VMSZ a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal karöltve indul a választásokon tartományi és köztársasági szinten, együtt fogalmazzák meg a választási programot, a kisebb pártok képviselői pedig részt vállalnak a VMSZ kampányában – fejtette ki a lehetőségeket a VMSZ elnöke.

Bővebben...
 

“Ukrajna csak feltételekkel egyezik bele a Donyec-medencei választásokba”

E-mail Nyomtatás

Az ukrán fél csupán egy sor fontos feltétellel egyezik bele a választások megtartásába a Donyec-medence megszállt területein – közölte Irina Herascsenko, az ukrán elnöknek a Donyec-medencei konfliktus békés rendezésében illetékes megbízottja az 5-ös Csatorna hírtelevíziónak adott kedd esti interjújában.

Bővebben...
 

Idősek kálváriája készül? – A bürokrácia diszkrét bája

E-mail Nyomtatás

A több mint 50 településen kilencszáznál több háromszéki idős embert gondozó Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) munkáját minisztériumi bürokraták készülnek lapátra tenni. Ezt Tóth Anna igazgató egy mondatban így foglalta össze: „a minisztérium azért nem adott nekünk támogatást, mert mi nem bizonyítottuk, hogy kértünk tőlük egy olyan licencet, amit ők adtak nekünk. Ugye, nem érti?” A történet nemcsak papírokról szól, hanem terepező ápolókról, és kilencszáz idős ember sorsáról a román bürokrácia útvesztőjében.

Bővebben...
 

Tiszta vadkelet: robbantottak egy máramarosi bárban

E-mail Nyomtatás

A hatóságok szerint ukrán maffiózók állhatnak az eset hátterében. Gránát robbant a Máramaros megyei Felsőróna egyik vendéglátóipari egységében. Senki sem sérült meg, mert a lokál zárva tartott éppen.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség