Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Kelemen Hunor: Románia visszalépett a kisebbségi jogok terén

E-mail Nyomtatás

A kisebbségi jogok érvényesítése terén 2015 a visszalépés évének tekinthető Romániában, amely ebben a vonatkozásban továbbra is következmények nélküli országnak bizonyult – hangoztatta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke évértékelő sajtóértekezletén Kolozsváron. Felidézte: 2015 azzal kezdődött, hogy a bukaresti belügyminisztérium közvitára bocsátott stratégiájában minden autonómiatörekvést közbiztonsági veszélynek nyilvánított, és a kézdivásárhelyi „össznemzeti hisztériával" fejeződött be, amikor az egész magyarságot a kollektív bűnösség elvén felelőssé tették az állítólagos merényletkísérletért.

Bővebben...
 

Román kifogások és javaslatok – Közmeghallgatás zászlóügyben Sepsiszentgyörgyön

E-mail Nyomtatás

Mindössze tizenkét személy vett részt a sepsiszentgyörgyi városzászló tervének megvitatására kiírt közmeghallgatáson, és ahhoz képest, hogy a kérdés milyen indulatokat és pereket gerjesztett eddig, gyorsan és nyugodtan lezajlott a megbeszélés. Lényegében véleményeket és javaslatokat lehetett megfogalmazni a három változatról, amelyeket Szekeres Attila István heraldikus, lapunk munkatársa dolgozott ki, és amelyekről bizonyos román szervezetek hiányolják a rájuk utaló jeleket.

Bővebben...
 

Gyertyagyújtás volt Temesváron a 89-es áldozatok emlékére

E-mail Nyomtatás

December 16-án, a temesvári forradalom kezdetének 26 évfordulóján a temesváriak gyertyagyújtással emlékeztek meg az 1989-es áldozatokról. Huszonhat évvel ezelőtt a temesvári református parókiától indult el a rendszerváltó forradalom, ahol a kilakoltatással fenyegetett Tőkés László lelkipásztor védelmére összegyűlt református gyülekezet és a hozzájuk csatlakozott soknemzetiségű és felekezetű tömeg végül fellázadt Ceausescu diktatúrája ellen.

Bővebben...
 

Oktatással a normalitásért

E-mail Nyomtatás

Hogy mennyire sikerült idén a „normalitást helyreállítani”, miként Klaus Johannis államfő állította mandátumának első évét értékelve, az nézőpont kérdése. Inkább nem, mint igen, de legalább az ország kibillent az elmúlt évek enyészetéből. Talán mégsem kövesedik meg az intézményesített felelőtlenség, talán sikerülhet kissé élhetőbbé tenni Romániát. Hogy eme áhított állapot eléréséhez egyebek mellett a bukaresti tragédia kellett, az egyáltalán nem normális. Hogy az államfőt idézve „a korrupció öl”, hogy a bizonyíthatóan lefizetett politikusok, hivatalnokok száma tovább nő, egyáltalán nem normális. Hogy a fiatalok számára továbbra is bizonytalan a jövő, úgyszintén nem normális. Hogy magyar–román viszony tekintetében – legalábbis itt, Székelyföldön – eléggé távoli a kiegyensúlyozottság, egyáltalán nem normális.

Bővebben...
 

Közös listát kér az EMNP Kolozs megyében

E-mail Nyomtatás

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) továbbra is nyitott az RMDSZ-szel való egyeztetésre a koalíciós listák kialakításáról Kolozsváron és Kolozs megyében – jelentették ki a néppárt helyi képviselői évértékelő sajtótájékoztatón – adja hírül Kiss Előd-Gergely a kronika.ro-n. Soós Sándor, az alakulat megyei elnöke emlékeztetett: legutóbb az augusztusban lezajlott Kolozsvári Magyar Napok alkalmával tárgyaltak a szövetség és a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselőivel, azóta azonban az RMDSZ elzárkózott az egyeztetéstől.

Bővebben...
 

Megtalálhatták a székelyek őshazájának tekintett Csigla mezőt

E-mail Nyomtatás

Sántha Attila székelyföldi nyelvész szerint a Duna, a Fekete tenger, a Prút és a Dnyeszter folyók által határolt területen lehetett az a Csigla mező, ahová a középkori krónikák szerint visszavonult Attila hunjainak maradéka.

Bővebben...
 

Peti András: mindent megtettem a kétnyelvű utcanévtáblákért

E-mail Nyomtatás

A kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen nevű civilszervezet levelet küldött Peti András alpolgármesternek egy utcanévtábla kíséretében, amelyen a következő felírat olvasható: „Elárult közösségutca”. A levelet a sajtóban is közzétették.

Bővebben...
 

Hogy érik el céljukat a titkosszolgálatok?

E-mail Nyomtatás

Ha felmerül a terrorista fenyegetés, a titkosszolgálatok válasza rendszerint abban merül ki, hogy megpróbálják elérni költségvetésük növelését (ez sikerült is, hiszen a tavalyihoz képest 22 százalékkal nagyobb pénzkeret áll rendelkezésükre), illetve az állampolgárok szabadságjogainak korlátozását – áll a Babes–Bolyai Tudományegyetem Demokráciatanulmányi Központjának kutatói által készített tanulmányban.

Bővebben...
 

Tamáshida, ahol az evangélium mellett a magyarnak levést is felkínálják

E-mail Nyomtatás

Pázmány Attila egy eldugott ősi magyar falu, Tamáshida fiatal református lelkipásztora erős ellenszélben kell, hogy mentse a településének még létező magyarságát. A fiataloknak magyar közösségi programokat, beszélgetéseket, magyar órákat szervez. Pázmány Attila a Bihar és Arad megye határán lévő zsákfalu magyarságának egyetlen, de szilárd támasza.

Bővebben...
 

Berényi: Nélkülünk a magyarság érdekérvényesítő ereje az elvárhatónál jóval kisebb

E-mail Nyomtatás

Van-e esély a Fico-kormány leváltására? Mi a véleménye egy esetleges MKP-Smer paktumról? És: mit üzen azoknak a felvidéki magyaroknak, akik szlovák pártokra készülnek voksolni? Villáminterjúnk Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja elnökével.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség