Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Iskoláink jövőjéről tartottak regionális fórumot Mátyusföldön

E-mail Nyomtatás

Kulturális örökségünkről és iskoláink jövőjéről tartottak regionális fórumot Deákiban október 29-én. A közösségi fórumot Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója (képen) nyitotta meg, aki elmondta, hogy a fórum ötletét Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke adta. Először a mátyusföldi kultúra témakörében gondolkodtak, viszont érezve az elmúlt hónapokban azt a társadalmi nyomást, hogy a legnagyobb problémáink az iskoláink körül vannak, a fórum témájába belefoglalták Mézes Rudolf kezdeményezésére a kisiskolák megmaradásának, jövőjének a közös megbeszélését is.

Bővebben...
 

Az ombudsman esete az alkotmánybírósággal

E-mail Nyomtatás

Jana Dubovcová szlovák ombudsmannak nincs szerencséje az alkotmánybírósággal. Ahány – alapjogok megsértését kifogásoló – beadványt készített a nagybecsű taláros testületnek, mely az alkotmányosság és alapjogok cerberusa lenne, annyit utasítottak el arra hivatkozva: ő nem illetékes ilyen beadvány benyújtására. Pedig hát: Jana Dubovcová az alapvető emberi és állampolgári jogok szószólója lenne ebben a furcsa kis országban, s ki más, ha nem ő (lenne) illetékes arra, hogy általánosan kötelező érvényű magyarázatot kérjen az alkotmánybíróságtól az alkotmány és az alapjogok értelmezéséről. Az alkotmánybíróság azonban nem így gondolja.

Bővebben...
 

Felszámolás fenyeget – Az iskolák is elhagyhatnak minket

E-mail Nyomtatás

A 2014/2015-ös tanévre vonatkozó statisztikai adatokat boncolgatta, értelmezte sajtótájékoztatóján Kiss Imre megbízott főtanfelügyelő. Minden adatelemzésre rávetült azonban a román tanügyminisztérium által – nagy nyomás és tiltakozás hatására – elhalasztott, de nem eltörölt kötelező létszámleépítés miatt előrevetülő problémák árnyéka.

Bővebben...
 

Leépülő Románia

E-mail Nyomtatás

Romániának sikerült az a teljesítmény, ami a világon még senkinek: békeidőben, dübörgő gazdasággal ez év végére kevesebb autópályája lesz, mint tavaly ilyenkor. Lebontják azt is, amit kínkeservesen felépítettek, s ha minden igaz, az Európai Uniónak is vissza kell majd fizetniük pár tízmillió – ha jövő év végéig sem fejezik be: félmilliárd – eurót.

Bővebben...
 

Ellenőrizték és büntették a Székelyföld határának kivilágítását szervezőket

E-mail Nyomtatás

A román Adó- és Pénzügyi Hivatal Csalás Elleni Főosztályának (ANAF) szebeni ellenőrei célzott vizsgálatot tartottak a Székelyföld határának kivilágítását szervező, Izsák Balázs által képviselt Siculitas és a Gazda Zoltán által képviselt Sepsireform Egyesületnél.

Bővebben...
 

Az iraki túszejtési ügyben indul vizsgálat Basescu ellen

E-mail Nyomtatás

Három, Irakból tudósító román újságíró 2005-ös elrablása ügyében indul ügyészségi vizsgálat Traian Basescu volt román államfő ellen, miután a bukaresti 5. kerületi bíróság pénteken jóváhagyta a vádhatóság ez irányú kérését. A volt államfőt a nemrég elhunyt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt alapítója jelentette fel hat éve, azt állítván, hogy az államfő és Vasile Blaga akkori belügyminiszter elsikkasztott 4 millió dollárt a feltételezett – ám hivatalosan soha meg nem erősített – 12 millió dolláros váltságdíjból, amelyet a román állam a feljelentő szerint kifizetett a túszok kiszabadításáért.

Bővebben...
 

A Kovászna megyei prefektus szemét Erdővidék is szúrja

E-mail Nyomtatás

Fejlesztési stratégiájának visszavonására, illetve új elfogadására kényszerül Vargyas, mert a kormánymegbízotti hivatal kifogást talált: szemüket leginkább az szúrta, hogy az okiratban magyar kifejezés is szerepelt.

Bővebben...
 

Egyelőre kivár a jelöltállítással az RMDSZ Csíkszeredában

E-mail Nyomtatás

Nem nevesített még jelöltet az RMDSZ Csíkszereda polgármesteri tisztségére a jövő évi helyhatósági választásokon – tudtuk meg Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől, aki ugyanakkor elismerte, a korrupciógyanús ügye miatt időközben lemondott Ráduly Róbert Kálmánt tartja a legmegfelelőbbnek – adja hírül Kovács Attila a kronika.ro-n.

Bővebben...
 

Visszaél hivatalával a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal elnöke

E-mail Nyomtatás

Mircea Diacon, a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal elnöke folyamatosan visszaél funkciójával és hatalmával, hátrányos vagy sértő helyzetbe hozva a megye magyar nemzetiségű lakosságát. A fogyasztóvédelmi hivatal elnöke, az idei év februárjában etnikai feszültséget keltett azzal, hogy fogyasztóvédelmi tevékenysége alatt büntetést rótt ki azokra a kereskedelmi egységekre, melyek „székely ízek” címkével nevezték meg termékeiket, míg az „olasz ízek”, „román ízek” vagy más népek konyháiról elnevezett ételek elnevezése miatt nem rótt ki büntetést. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat levélben kereste meg az eset kapcsán a Miniszterelnöki Hivatalt és az országos fogyasztóvédelem vezetőségét, kérve a szóban forgó személy leváltását, ami nem történt meg.

Bővebben...
 

Román rácsodálkozás Háromszékre

E-mail Nyomtatás

A hagyományok, az épített örökség, a vendégszeretet miatt érdemes ellátogatni Székelyföldre, és bár furcsa, nem baj, hogy Romániában vannak helyek, ahol nem beszélnek románul – vélik azok a román bloggerek, akik október elején háromnapos információs kiránduláson vettek részt Háromszéken – írja Bíró Blanka a kronika.ro-ban. Szerintük a térség felfedezetlen, rejtett kincs. A 11 hazai bloggert a Kovászna Megyei Tanács és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület látta vendégül a bukaresti Travel Focus Egyesület logisztikai támogatásával, azzal a céllal, hogy megmutassák a román társadalomnak, mit jelent Székelyföld, és a közösségi hálózatokon népszerűsítsék a térség idegenforgalmi potenciálját.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség