Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Verbić: Nem látom, miért esne szét a kormánykoalíció

E-mail Nyomtatás

Srđan Verbić szerbiai oktatási miniszter nem látja, miért esne szét a kormánykoalíció a lehallgatási botrány és ez ehhez kapcsolódó korrupciós vádak miatt. Leszögezte továbbá, hogy Kori Udovički kormányalelnök, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter – aki egyébként Verbićhez hasonlóan párton kívüliként van jelen a kormányban – a teljes támogatását élvezi az általa végzett munkához.

Bővebben...
 

Bővülő képzések, fejlesztési tervek – Interjú Orosz Ildikóval, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökével

E-mail Nyomtatás

Alig néhány hete vette kezdetét az új tanév, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán azonban már a jövőt tervezgetik. Új szakok indulásáról hallani, a beregszászi főiskola Kossuth téri épületében javában tart a belső udvar átalakítása fedett átriummá. Eközben a rektori hivatalban azt mérlegelik, miként alakíthatnák főiskolai kampusszá, a belváros gyöngyszemévé az épület mögötti, jelenleg még rendezetlen, romos teret. A kárpátaljai magyar felsőoktatási intézmény terveiről annak vezetőjével, dr. Orosz Ildikó elnökkel beszélgettünk.

– Mivel készülnek meglepni a jövőre a felvételizőket?

– Az idén indult főiskolánkon a kémia szak. Amennyiben az oktatási minisztérium nem változtat menet közben a feltételeken, úgy tervezzük, hogy erre a szakra a kötelező ukrán mellett kémia és biológia érettségi vizsgát kérünk majd a felvételi során. Azokat, akik sikerrel teszik le a kémia- és a biológiavizsgát, majd főiskolánkra iratkoznak be kémia szakra, kívánságukra ezzel párhuzamosan felvesszük biológia szakra is levelező tagozaton, s ez utóbbi esetében még a tandíjat is elengedjük. Ugyanígy azok, akik például nappali tagozatosként valamelyik nyelvszakra iratkoznak be hozzánk, történelmet tanulhatnak levelező tagozaton tandíjmentesen, miután ezekre a szakokra ugyanazokból a felvételi tárgyakból kell vizsgát tenni.

Bővebben...
 

Emlékezvén egy hangos napra

E-mail Nyomtatás

Tizenöt évvel ezelőtt október ötödikén a Belgrádban összegyűlt több százezer szerbiai polgár megdöntötte Slobodan Milošević rezsimjét. A tüntetést a tizenkilenc pártból létrejött Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) az elnökválasztási eredmény elismerése miatt szervezte meg. Ha megvizsgáljuk a mai hatalmi struktúrákat, kiderül, hogy az ország irányításában október ötödikének a vesztesei vesznek részt. Ezért egyedül az akkori győztesek a hibásak, mondja Dinko Gruhonjić.

Bővebben...
 

Megszervezték a lefújt autonómiatüntetést Kolozsváron

E-mail Nyomtatás

Noha hivatalosan lefújták a szeptember 30-án  délutánra tervezett kolozsvári autonómiapárti tüntetést, a megmozdulásra mégis sor került: a Széchenyi (Mihai Viteazul) térre mintegy 20–25 személy vonult ki. A résztvevők negyedóráig tartózkodtak a téren, ez alatt két csendőr is megjelent, akik a főszervezőtől érdeklődtek az akcióról, majd távoztak. A tüntetés incidens nélkül ért véget.

Bővebben...
 

Egyeztetés a tartományi választási rendszer módosításáról

E-mail Nyomtatás

A tartományi választási rendszer megváltoztatásáról konzultált a Demokrata Párt (DS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ).

A demokraták javaslata értelmében Vajdaságot 120 választókörzetre osztanák, a polgárok pedig a pártok mellett egyénekre is szavaznának. Így azok a személyek kapnának képviselői mandátumot, akik a legtöbb voksot nyerték el, nem pedig azok, akiket a pártjuk határoz meg.

Bővebben...
 

A prefektus mondjon le

E-mail Nyomtatás

Ha Romániában a vezető tisztség mellé felelősségtudat is társulna – moralitásról nem beszélünk –, Sebastian Cucu prefektus már himnuszperben született ítélet után összecsomagolt volna, és sűrű bocsánatkérések közepette távozott volna a kormánybiztosi hivatal székhelyéül szolgáló Fogolyán-házból.

Az alapfokú bírósági döntés után ugyanis a Kovászna megyei törvényszék is kimondta, ami sokunk számára evidencia, s Európa jobbik részén fel sem merülhet problémaként, hogy a magyar himnusz, nemzeti imánk szabadon énekelhető. A magyar ügyekben amúgy gyakorta – sőt, általában – a kisebbségben élő közösség számára hátrányos ítéleteket hozó romániai igazságszolgáltatás lényegében megerősítette, amit a himnuszéneklés miatti bírságolás óta eltelt hónapok során mondunk: abszurd az intézkedés, még Romániában sem lehet betiltani más nemzet himnuszának eléneklését.

Bővebben...
 

Állásfoglalás a magyar kormány védelmében

E-mail Nyomtatás

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége felháborítónak és igazságtalannak tartja azokat az alaptalan támadásokat, amelyek Orbán Viktor magyar miniszterelnököt érik nyugat-európai politikusok részéről, az ellenséges médiában.

Bővebben...
 

A katalánok példája

E-mail Nyomtatás

A tavaly elgáncsolt népszavazás után a katalánok új utat kerestek, és kitalálták, hogy a hivatalos tartományi választásokat használják fel céljaik elérésére. Vasárnap, ha elnyerik a voksok többségét a függetlenséget támogató pártok, elindítják a Spanyolországról való leválás folyamatát – hangzott a jelszó.

Bővebben...
 

Közelegnek a választások – indul a „Szóljunk be Magyarországnak!”-kampány?

E-mail Nyomtatás

Feszült belpolitikai témák alakítják a napirendet valamennyi olyan országban, amely érintett a menekültválságban és szomszédos Magyarországgal. A hirado.hu szakértő segítségével járt annak utána, hogy milyen belső ellentétek játszanak közre, amikor Románia miniszterelnöke „olvas be” Orbán Viktornak. Nagy port kavart a szerb kormányfő kirohanása, aki második világháborús, elfogadhatatlan elemhez hasonlította a szerb-magyar határon épült kerítést: Szerbia „nem fog falakat emelni és nem fog Auschwitzban élni” – mondta Aleksandar Vucic. Az osztrák Werner Faymann kancellár szintén Európa legsötétebb korszakához hasonlította a magyarországi intézkedéseket. (A holokauszttal való példálózást azóta több zsidó szervezet is kikérte magának.)

Bővebben...
 

Johannis: nagyobb önmérsékletre lett volna szükség a román-magyar vitában

E-mail Nyomtatás

Mindkét fél részéről nagyobb önmérsékletre lett volna szükség a migránsválsággal és Magyarország kerítésépítési tervével kapcsolatos román-magyar vitában – jelentette ki Klaus Iohannis államfő. „Az ilyen vitákkal semmit sem lehet megoldani, ellenkezőleg, bonyolítják a két ország közötti viszonyt. Az a párbeszéd, amely lezajlott, nem illeszkedett a megszokott diplomáciai keretek közé" – állapította meg a román államfő.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség