Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Az új választási törvénnyel sem juthat be két magyar párt a parlamentbe

E-mail Nyomtatás

Az új választási törvény sem teszi lehetővé, hogy két magyar párt jusson képviselethez a román parlamentben – szögezte le az MTI-nek Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezető-helyettese. A román képviselőház június 24-én megszavazta a szenátusban már elfogadott parlamenti választási törvényt. Ezzel a jogszabállyal Románia visszatér a 2008 előtt alkalmazott megyei pártlistás arányos választási rendszerhez. A törvény szerint azok a politikai alakulatok jutnak képviselethez, amelyek országos szinten megszerzik a voksok legalább öt százalékát, vagy négy megyében 20 százalékot meghaladó eredményt érnek el.

Bővebben...
 

Közös nyilatkozatban ítélték el a bevándorlási kvótákat a visegrádi kormányfők

E-mail Nyomtatás

Elfogadhatatlannak tartja a Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvótákat a négy visegrádi ország (V4) kormányfője. Ugyanakkor nyugtalanítja őket az a mód, ahogyan a vita az Európai Unióban a probléma megoldásáról folyik – jelezte közös nyilatkozatában a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák miniszterelnök. A dokumentumot a cseh kormány hozta nyilvánosságra szerdán Prágában.

Bővebben...
 

Összefog a három erdélyi magyar párt Kovászna megye prefektusa ellen

E-mail Nyomtatás

A három erdélyi magyar párt Kovászna megyei képviselői közös akció során beadványáradatot kívánnak Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektusra zúdítani a himnuszper folytatása miatt. Erről egy sepsiszentgyörgyi közös sajtótájékoztatón számoltak be június 24-én a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei vezetői, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei önkormányzati képviselői. A három párt képviselői elsőkként írták alá azt a magyar nyelvű beadványt, amelyben magyarázatot kérnek a kormány Kovászna megyei képviselőjétől a himnuszper folytatása miatt.

Bővebben...
 

Berényi József: Elfogadhatatlan, hogy az államfő nem szól az érdekünkben

E-mail Nyomtatás

Kritikus, de konstruktív és lényegre tapintó, illetve üres és frázisoktól hemzsegő. Ilyen reakciók is születtek Andrej Kiska csütörtöki, június 18-i országértékelése kapcsán. Az ellenzék és kormányoldal egymástól teljesen eltérően ítélte meg az államfő beszédét, amelyben elsősorban az oktatás, az egészségügy és az igazságszolgáltatás terén sürgetett változásokat. Magyarországot jó szomszédként érintette értékelésében, a felvidéki magyarok sajátos gondjairól azonban most sem tett említést. Andrej Kiska felvázolta a problémának vélt társadalmi kérdéseket, megállapításaival egyet lehet érteni, kezdte nyilatkozatát a Felvidék.ma-nak Berényi József. Amit az egyes régiók közötti különbségek, az oktatás, az igazságszolgáltatás és az egészségügy területén megfogalmazott, az MKP elnöke szerint is létező gondok.

Bővebben...
 

Makrogazdasági előrejelzések: Szlovákia az élre ugorhat, de...

E-mail Nyomtatás

A nemzeti bankot követően a pénzügyminisztérium is javított a szlovákiai gazdasági növekedés 2015-re vonatkozó előrejelzésén, 2,9 –ről a GDP 3,2 tized százalékára. A jövő évre a szaktárca már 3,7 tized százalékos növekedést prognosztizál, ahogyan 2017 –18-ra is. A szerdai, június 17-i kormányülést követően Robert Fico és Peter Kažimír közös sajtótájékoztatón ismertették a pozitív számokat.

Bővebben...
 

A Kijev melletti tűz lángjai a politikában is felcsaptak

E-mail Nyomtatás

A BRSZM-Nafta vállalat Kijev melletti kőolajlerakatán június 8-án kiütött tűznek a környezetre gyakorolt hatása mellett komoly belpolitikai következményei is voltak. A politikai „tűzeset” azzal kezdődött, hogy Arszen Avakov belügyminiszter június 12-én a kormány ülésén bejelentette: a vállalatnál, melynek telephelyén felcsaptak a lángok, különböző adalékanyagokkal és szerekkel keverték az üzemanyagot a kormányzat és a hatalmi struktúrák képviselőinek fedezete mellett. A tárcavezető közölte, a cég ellen több vizsgálat is indult, az egyiket tavaly októberben a Legfőbb Ügyészség (GPU) átvette a nyomozóhatóságoktól, majd rövidesen lezárta.

Bővebben...
 

Ukrán katonák lelőttek két, szerintük a szakadárokkal együttműködő nőt Donyeck megyében

E-mail Nyomtatás

Az ukrán fegyveres erők két sorkatonája megölt két helybeli nőt, egy 77 éves anyát és 45 éves lányát a Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részében lévő Artemivszk város térségében – közölte a megyei ügyészség. A közlemény szerint a 23 és 25 éves katonák, miután a hatóságok őrizetbe vették őket, elismerték tettüket.

Bővebben...
 

Pásztor István: A magyar-szerb határzár Szerbia számára is hasznos lehet

E-mail Nyomtatás

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar-szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor "nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet" - reagált Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére, miszerint a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, ami egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.

Bővebben...
 

Ivica Dačić képmutatással vádolta meg Brüsszelt

E-mail Nyomtatás

Az Európai Unió illetékesei azt javasolták Oroszországnak, hogy építsék meg a Keleti gyűrű gázvezetéket, amely elkerülte volna Szerbiát, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián haladt volna át – állítja Ivica Dačić külügyminiszter, aki ezt magától a Gazprom-vezértől tudta meg Szentpéterváron.

Bővebben...
 

Megpróbálták felgyújtani a tornyai katolikus templomot

E-mail Nyomtatás

Június 17-ére reggelre virradóra ismeretlen tettesek megpróbálták felgyújtani a tornyai római katolikus templomot. A templomajtó két szárnya rongálódott meg csak, mert szerencsére sikerült eloltani a tüzet, ugyanis egy helybeli észrevette a füstöt, és értesítette a környékbelieket és a hatóságokat. Az eset az után történt, hogy június 13-ára virradóra betörték az templom ablakát, Király Árpád marosi főesperes, aradgáji plébános (aki Tornyára jár szolgálni) akkor meg is találta a követ a templomban.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség