Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Az ukrán parlament tervet készített a reformok törvénykezési biztosítására

E-mail Nyomtatás

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa határozatot fogadott el Az ukrajnai reformok törvénykezési biztosításának rendjéről címmel – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A terv javasolja a parlamenti bizottságoknak, hogy biztosítsák a törvénytervezetek, kísérődokumentumaik, a hozzájuk tartozó elemzések és tájékoztató anyagok feldolgozását, eljuttatását a képviselőkhöz, illetve gondoskodjanak a tervezetekkel kapcsolatos következtetéseik teljességéről és megalapozottságáról.

Bővebben...
 

Melegvádak Churchill ellen

E-mail Nyomtatás

Soha nem látott vihart kavarhat egy napokban megjelenő könyv Nagy-Britanniában

 

A neves brit történész és életrajzíró, Michael Bloch nem kevesebbet állít legújabb művében, mint azt, hogy az angolok egyik legnagyobb hőse, a második világháború miniszterelnökeként elhíresült Sir Winston Churchill titokban a saját neméhez vonzódott. Mivel a legendás vezető fél évszázada halott, és homoszexualitására vonatkozóan nem hagyott hátra bizonyítékokat, így a szerző életútjának gyanús eseményeivel, és a nők iránt érzett teljes közönyével támasztja alá állítását, miszerint Churchill már kamasz kora óta meleg volt, s e hajlamát egy életen át titkolnia kellett.

Bővebben...
 

„Ezer per tavasza" Kolozsváron a többnyelvű városnévtáblákért

E-mail Nyomtatás

A Musai-muszáj kezdeményező csoport képviselője, Bethlendi András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a többnyelvű városnévtáblák ügyében több mint kétezer kolozsvári polgár kérvényét iktatták a polgármesteri hivatalban, melyekre elutasító válasz érkezett. Ezért az ezer per tavaszát hirdették meg. Mint elmagyarázta, azt tűzték ki célul, hogy legalább ezer felperest állítanak a Minority Rights Egyesület mellé a kétnyelvű táblák kihelyezéséért elindított perben.

Bővebben...
 

A rovinai arany- és rézkitermelés során nagyobb lenne a környezeti kár, mint Verespatakon

E-mail Nyomtatás

Elítéli a Mining Watch és a Mentsétek meg Verespatakot! szervezet a kormányt, amiért engedélyt adott a rovinai arany- és rézkitermelésére. A projektet az új Verespataknak tartják.

Bővebben...
 

Harminc kétnyelvű táblát helyeznek ki Marosvásárhelyen

E-mail Nyomtatás

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója kezdeményezésére harminc hagyományos utcanév tájékoztató jellegű kiírásáról döntött csütörtökön a marosvásárhelyi önkormányzati testület.

 

A döntés nyomán Marosvásárhely egyes utcáira tájékoztató jelleggel kikerülnek azok az utcanevek is, amelyeket az illető utcák akkor viseltek, amikor Marosvásárhely még Magyarország része volt. A marosvásárhelyi magyarok a köznyelvben ma is többnyire az utcáknak a régi, nem hivatalos megnevezését használják. Így a hivatalosan Calarasilornak (Calarasi – dél-romániai városra utaló utcanév) nevezett utca sarkain álló épületekre tájékoztató jelleggel az is kikerül, hogy Kossuth Lajos utca.

Bővebben...
 

MKP: Tanácsadói jelentés tanácsok nélkül

E-mail Nyomtatás

A Magyar Közösség Pártja úgy gondolja, hogy a valós problémák számbavétele nélkül nehéz azok megoldására javaslatokat tenni. A kisebbségekért felelős kormánybiztos 2014-es évi jelentése kapcsán az alábbi nyilatkozatot tette közzé a párt:

 

"A kisebbségekért felelős kormánybiztos 2014-es évről szóló jelentése látszólag alaposan felméri, és több oldalról körbejárja a szlovákiai kisebbségek helyzetét és a velük kapcsolatos történéseket is részletesen leírja, szép ábrákkal tarkítva. A dokumentumnak ennek ellenére legnagyobb hibája abban rejlik, ami kimaradt belőle.

Bővebben...
 

Dzurinda: Piszkosak Fico vádjai a Villamos Művekkel kapcsolatban

E-mail Nyomtatás

Robert Fico még május 27-én a parlamenti kérdések órájában azzal vádolta meg a második Dzurinda-kormányt, hogy a Szlovák Villamos Művek többségi részvényének eladása során az olasz Enel társaságnak nagyjából 800 millió euróval rövidítették meg az országot. Mikuláš Dzurinda független képviselő szerint azonban Fico vádjai piszkosak és hazugak.

Bővebben...
 

Napirenden tartani a kitelepítések témáját

E-mail Nyomtatás

1946-ban zárult le az a toborzó akció, mely a lakosságcsere-egyezmény része volt s mely akció eredményeként 90 090 személy jelentkezett a Magyarországról Csehszlovákiába való áttelepülésre. Ez a szám utólag további 7 520 szlovák jelentkezővel egészült ki. Ez a szám, mármint 90 000 személy jócskán kevesebb, mint amennyit csehszlovák hatóságok által végzett, különböző becsléseken, történeti tanulmányokon alapuló, 1946. évi összeírás megállapított, hiszen ebben a dokumentumban 450 ezer szlovák nemzetiségű, illetve származású, Magyarországon élő és áttelepíteni kívánt személyt írtak össze.

Bővebben...
 

Berényi: Robert Fico azt csinál a mai ellenzékkel, amit akar

E-mail Nyomtatás

A szlovákiai Állami Számvevőszék elnökének megválasztása ismét megmutatta, hogy a parlamenti ellenzék kölcsönös rivalizálása és kicsinyessége miatt Robert Fico és a Smer azt tehet ellenzékével, amit csak akar – véli az MKP elnöke.

Bővebben...
 

1945: A béke éve?

E-mail Nyomtatás

1945: A béke éve? címmel zajlott május 20-án a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás szervezésében a Múzeumi Szalon rendezvénye, amely során Popély Árpád történész, a komáromi Selye János Egyetem tanára arra a kérdésre kereste a választ, valóban a békét hozta-e el 1945-ben a háború vége a felvidéki magyaroknak. A rendezvényre a pozsonyi magyarok és németek kilakoltatása kezdetének 70. évfordulója kapcsán került sor.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség