Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Temetői korrupció – Így teszik tönkre a Házsongárdot

E-mail Nyomtatás

Szándékosan rongálhattak meg néhány sírt a Házsongárdi temetőben – a maszol.ro terepszemléje ezt támasztja alá. A temető középső részén több olyan sírt is találtak, amelynek sírkövét ledöntötték.

Bővebben...
 

Mikó-ügy – Az Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult a református egyház

E-mail Nyomtatás

Nem maradt más lehetőségük a Székely Mikó Református Kollégium ingatlanai tulajdonjogának a rendezésére.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult az Erdélyi Református Egyházkerület a bírósági ítélettel visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium épülete ügyében – közölte egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Kató Béla, az egyházkerület püspöke.

Bővebben...
 

A szerb bankok zsarolják a svájcifrank-hiteleseket

E-mail Nyomtatás

Egyes szerbiai bankok zsarolási módszerekkel élnek azokkal az ügyfeleikkel szemben, akik svájci frankban vettek fel hitelt, s a lakásuk elkobzásával fenyegetik őket. Az elmúlt napokban a hiteleseknek olyan üzenetek érkeztek egyes bankoktól, hogy amennyiben nem fogadják el a svájci frank alapú hitelek esetében felkínált megoldások valamelyikét, akkor nem marad tető a fejük felett, írja a Blic.

Bővebben...
 

Eljárás indult Gašić ellen

E-mail Nyomtatás

A korrupcióellenes ügynökség eljárást indított, hogy megállapítsa történt-e összeférhetetlenség Bratislav Gašić védelmi miniszter, az SNS alelnöke esetében, írja a Vreme.

Bővebben...
 

A kisebbségi jogok nem a számaránytól függenek

E-mail Nyomtatás

A horvát tengerpart „gyöngyszeme”, Abbázia/Opatija adott otthont május 14-e és 17-e között a Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesülete (MIDAS) idei közgyűlésének. A rendezvény házigazdája az Olasz Szövetség (Unione Italiana), illetve a MIDAS-tag La voce del popolo, a horvátországi olasz közösség 1945 óta megjelenő napilapja volt.

Európa jóformán minden részéről összesereglett, a MIDAS égisze alá tömörült lapokat képviselő vezetőket, szerkesztőket újságírókat az esemény hivatalos megnyitóján rendre Pietro Varljen, a helyi olasz közösség elnöke, Gasparic Marina, Opatija alpolgármestere, Slezákné Kovács Edit, a MIDAS elnöke (az Új Szó lapigazgatója), Verner Stuflesser, a bolzanói EURAC Kisebbségjogi Intézet elnöke, valamint Olaszország fiumei (Rijeka) főkonzulja, Renato Cianfarani köszöntötte. A folytatásban Ivan Jakovcic EP-képviselő, Erik Fabijanic, a Primorje – Gorski Kotar megyei közgyűlés elnöke, továbbá az Olasz Szövetség részéről Norma Zani tartott rövid előadást, ismertetve a horvátországi és a szomszédos szlovéniai olaszok, valamint más kisebbségek helyzetét. A Bihari Naplót Rais W. István főszerkesztő képviselte a rangos eseményen.

Bővebben...
 

Kárpátaljai gyűjtés: Több mint hatvanezer euró folyt be a Diakóniai Központ számlájára

E-mail Nyomtatás

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata 2015. februárjában összegyházi gyűjtést hirdetett a kárpátaljai református testvérek megsegítésére. Ennek megszervezésével és lebonyolításával az SZRKE Diakóniai Központját bízta meg, amely közleményben mondott köszönetet az adakozóknak.

 

„Hálás szívvel mondhatunk köszönetet minden adakozónak, gyülekezetnek és magánszemélynek, hogy megtiszteltek bizalmukkal és ránk bízták az adományaikat. A meghirdetett gyűjtés eredményeként 62 100 euró gyűlt össze erre a célra. Ez a példaértékű összefogás nagy örömmel és egyben alázattal tölt el, hisz sokan nem kis áldozatot hoztak azért, hogy ilyen módon segíthessenek.

Bővebben...
 

Tovább folyik a lévai jogfosztottak kálváriája - újabb büntetés

E-mail Nyomtatás

Tovább bolyonganak a szlovák jogrend útvesztőjében az állampolgárságuktól megfosztott lévaiak. Ítéletet hirdetett május 12-én a Nyitrai Kerületi Bíróság Dolník Erzsébet és Gubík László ügyében, amiért ők elmulasztották leadni személyi igazolványukat, mivel a szlovák alkotmányra hivatkozva továbbra is Szlovákia állampolgárainak vallják magukat. A bíróság nem meglepő módon elutasította a fellebbező beadványukat, és helyt adott a rendőrség intézkedésének, mellyel a mulasztásért 33 eurós büntetést szabott ki rájuk.

Bővebben...
 

Legfeljebb egy évig használható Magyarországon az ukrán jogosítvány

E-mail Nyomtatás

Levélben fordult Pintér Sándorhoz, Magyarország belügyminiszteréhez a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) annak kapcsán, hogy a magyarországi közlekedés-rendészet illetékesei az anyaország területén közlekedő, magyar rendszámú, a kárpátaljai magyar állampolgárok által Magyarországon kedvezőbb áron megvásárolt személygépkocsik esetében nem fogadják el hiteles dokumentumként az ukrán jogosítványt.

A Brenzovics László (képen) KMKSZ-elnök által jegyzett levél szerint az eljáró rendőrök pénzbírság befizetése mellett arra kötelezik a magyar rendszámú személygépkocsikkal közlekedő kárpátaljai autótulajdonosokat, hogy jogosítványukat honosítsák magyarra. A honosítás során azonban az Ukrajnában kiadott okiratot elveszik. Ebben az esetben viszont idehaza lehetnek gondjaik a gépkocsivezetőknek az ukrán közlekedésrendészettel – állapítja meg a levél.

Pintér Sándor belügyminiszter válaszlevelében kifejtette: „Ukrajna csatlakozott az 1965. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez (továbbiakban: Egyezmény). Azonban az ukrán vezetésre jogosító okmányok esetében is teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy a járművezetési jogosultság tartalmának latin betűkkel történő bejegyzésből, ha ilyen nincs, akkor hiteles magyar nyelvű fordításból kell megállapíthatónak lennie.

A nem latin betűkkel kiállított (vagy ebben a formában meg nem ismételt tartalmú) ukrán vezetői engedély hiteles magyar nyelvű fordítás nélkül csak korlátozottan – az országhatártól a szálláshelyig, illetve a szálláshelytől a kiléptető határátkelőhelyig – használható magyarországi közlekedésre.

Bővebben...
 

Környezetkárosító bűnözőket keresnek Kárpátalján

E-mail Nyomtatás

Május 12-én Nagyszőlőstől nem messze, a Tisza partján a helyi polgárőrök illegális sóderbányára bukkantak – írja a goloskarpat.info hírportál.

Az előzetes számítások szerint az illegális kitermelést 0,7 hektáron és 2,5-3 méter mélyen végezték. Az ellopott mennyiség körülbelül 3000 köbméter, s ez nagyjából 280-300 teherautó sóder. Egy autónyi (sóder) rakomány ára 450–900 hrivnya között mozog.

Bővebben...
 

Május 27-én hivatalos látogatást tesz Albániában Aleksandar Vučić

E-mail Nyomtatás

Hivatalos látogatásra utazik Tiranába május 27-én Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő. Ez lesz a legmagasabb szintű szerbiai államvezetés első hivatalos albániai látogatása.

 

A szerb miniszterelnököt albán hivatali kollégája, Edi Rama fogadja majd, aki egyébként november 10-én tartózkodott Belgrádban, az albán vezetőknek az utóbbi 68 évben történt első hivatalos látogatásán.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség