Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Labus: Az euró legyen a hivatalos fizetőeszköz Szerbiában

E-mail Nyomtatás

Miroljub Labus egykori szerb kormányalelnök támogatja az euró hivatalos fizetőeszközként való bevezetését Szerbiában.

Bővebben...
 

Történelmiként értékelték a szerb házelnök tiranai látogatását

E-mail Nyomtatás

Az albán és a koszovói sajtó is történelmiként értékelte, hogy első alkalommal tett látogatást Tiranában a szerbiai házelnök asszony, ugyanakkor Ilir Meta, az albán parlament elnöke a Maja Gojkovićtyal való találkozását követően reményének adott hangot, hogy ez a látogatás hozzájárul majd a két ország kapcsolatainak erősítéséhez.

Bővebben...
 

A köztársasági elnök vétói

E-mail Nyomtatás

Ha egy kormányt a parlament torkán lenyomott törvények minősítik, akkor a köztársasági elnököt az általa visszadobottak. Legalábbis azokban az országokban, ahol az állam elvileg első emberének csak akkora a kézzel fogható, gyakorlati hatalma, amekkorát a neje megenged számára. A gyenge elnöki hatalommal jellemezhető országokban - amilyen Szlovákia is - a köztársasági elnök leginkább a vétójoga gyakorlásával kapcsolódhat be érdemben (még ha csak átmenetileg is) a hétköznapi politika űzésébe.

 

Andrej Kiskát közel egy éve választották elnökké, hivatalát júniusban foglalta el. Azóta sok havi fizetését szétosztotta már rászorulók között, hallatta hangját a legfontosabb közéleti, kül- és belpolitikai kérdésekben. És persze vétózott. Nem túl sokat, bár ez viszonyítás kérdése.

Bővebben...
 

Orvoslázadás Szlovákiában

E-mail Nyomtatás

A zsolnai kórházi események csak a szlovákiai egészségügy egy – most éppen látható – tükörcserepét jelentik. A jelenség, hogy – vezetői utasításra – még kezelésre szoruló betegeket kell hazaküldeni a kórházból, nem egyedi és nem újkeletű. Évtizedes probléma, de talán még annál is hosszabb ideje húzódik.

 

Csak üdvözlendő, hogy most maguk a kórházi orvosok lázadtak fel ellene. Mert amíg mi, páciensek és hozzátartozók lázadozunk, addig a gondot elintézik azzal, hogy „ebugatás nem hallik az égbe". Jó négy és fél éve éltem meg élesben, hogy terminális állapotban lévő közeli hozzátartozómnak 21 naponta új és új intézményt kellett „felhajtanunk", mert a járási kórház főorvosa azt közölte: az egészségbiztosító maximálisan 21 napon át fizeti a kórházi ellátását.

Bővebben...
 

Az elnök hallgatása

E-mail Nyomtatás

Két és fél hónapja foglalta el a Cotroceni-palotát Klaus Johannis, s bizony ránk, magyarokra mindeddig nem volt sok ideje. Bár igen magas arányban szavaztak rá közösségünk tagjai, gondjaink még nem érték el ingerküszöbét.

 

A valóság talaján lépdelők számára egyértelmű volt: Johannis elnökké választása nem hoz azonnali, radikális változást az erdélyi magyarság számára, de sokan bíztak benne, hogy kisebbségi sorból származván, talán nagyobb empátiával viszonyul bajainkhoz, jobban érti, érzi majd mindennapi küzdelmeinket. Ellenzői – mert sorainkban is akadtak szép számban – azért aggódtak, hogy románabb próbál lenni majd a legelszántabb hazafiaknál, s ezt bizonyítandó egyetlen mozdulattal söpri majd le minden óhajunkat, a látszatát is kerülve annak, hogy a magyarokat pártolná.

Bővebben...
 

A szanaai amerikai nagykövetség bezárásával jelentősen csökkent a CIA jemeni jelenléte

E-mail Nyomtatás

A szanaai amerikai nagykövetség bezárása jemeni jelenlétének jelentős csökkentésére kényszerítette a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), ami "rendkívüli kárt" okozott további tevékenységének - írta jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a The Washington Post.

Bővebben...
 

Horvátország és Magyarország egyetért abban, hogy fontos a Nyugat-Balkán stabilitása

E-mail Nyomtatás

Horvátország és Magyarország egyetért abban, hogy fontos a Nyugat-Balkán stabilitása - mondta el az MTI-nek Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki Zágrábban folytatott tárgyalásokat horvát kollégájával, Ante Kotromanovic horvát nemzetvédelmi miniszterrel.

Bővebben...
 

Szentszéki szóvivő: hosszú lesz a Vatikán reformja

E-mail Nyomtatás

Hosszúnak jósolta a Vatikán átfogó reformjához szükséges időt Federico Lombardi szentszéki szóvivő azt követően, hogy Ferenc pápa két napos tanácskozásba kezdett a bíborosi testület tagjaival a szerkezeti és gazdasági működés átalakításáról.

Bővebben...
 

Magyar alpolgármestert választott a nagyváradi önkormányzat

E-mail Nyomtatás

A nagyváradi önkormányzati testület csütörtöki ülésén leváltotta tisztségéből Ovidiu Muresant, a város szociáldemokrata alpolgármesterét, és helyébe a Huszár Istvánt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati képviselőjét választotta – közölte az Agerpres hírügynökség.

Bővebben...
 

A román szenátus megakadályozta bűnvádi eljárás indítását egy törvényhozó ellen

E-mail Nyomtatás

A román szenátus elutasította az ügyészség kérését, hogy bűnvádi eljárást indíthasson Varujan Vosganian szenátor ellen, aki korábban gazdasági miniszter volt. A szenátusi szavazáson a jelen lévő 132 szenátor közül csak 56-an támogatták az ügyészség kérését, 71-en ellene szavaztak, és öt érvénytelen voksot számoltak össze. A parlament döntése azért váratlan, mert Klaus Iohannis román államelnök tavaly novemberi megválasztása óta az ügyészség valamennyi hasonló kérését elfogadta a törvényhozói testület.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség