Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

SZNT: a gyülekezési jogot az alkotmány szavatolja

E-mail Nyomtatás

Egyelőre az eredeti elképzeléseknek megfelelően szervezik a tömegrendezvényt, bár nézetkülönbségek vannak a bizottság és a Székely Nemzeti Tanács között – jelentette ki a Izsák Balázs SZNT-elnök.

Bővebben...
 

„A víz szalad, a kő marad”

E-mail Nyomtatás

Duray Miklós, politikus, író volt Csáky Pál „Beszélgetések a nemzettudatról" című fórumának vendége február 3-án, Pozsonyban.

A rendezvényre – ezúttal is – a Magyar Közösség Pártjának székházában került sor, a Pro Futuro Hungarica és az Esterházy János Polgári Társulás szervezésében.

Ne feledjük: "A víz szalad, de a kő marad", hangsúlyozta Duray Miklós, Wass Albert verssorát idézve, a beszélgetés végén, az üzenetet a felvidéki magyarságnak is címezve. A több mint kétórás eszmecserén az elmúlt fél évszázad magyar szempontból fontos történéseit vitatták meg Duray Miklós és vendéglátója Csáky Pál.

Bővebben...
 

Egyelőre nem lettünk „külföldi ügynökök”

E-mail Nyomtatás

Visszavonták a törvényt

 

Január 28-án az ukrán parlament visszavonta a 2014. január 16-án kézfelemeléssel elfogadott antidemokratikus törvényeket, közöttük azt is, amely szerint a külföldi támogatásban részesülő társadalmi szervezetek „külföldi ügynöknek”, „ágens”-eknek minősülnek.

Bővebben...
 

Ponta szerint a román kormány megállapodott az IMF-el Románia kötelezettségeiről

E-mail Nyomtatás

A kormány megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a második felülvizsgálati látogatás keretében a Románia által vállalt kötelezettségekről – jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök. A kormányfő azután nyilatkozott, hogy találkozott az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló küldöttséggel, amely szerdán zárja bukaresti felülvizsgálati látogatását.

Bővebben...
 

Marius Diaconescu: Románia a kommunista-nacionalista történetírás foglya

E-mail Nyomtatás

Marius Diaconescu (képen), a bukaresti egyetem tanára szerint meg kell tisztítani a román történelmi tudatot, mert tele van hazugságokkal. Miért él hamis történelemtudattal a romániai ember? – keresi a választ Ovidiu Nahoi kérdéseire a Historia című folyóiratban. 

 

Ön tanulmányokat, könyveket írt, mi­után ausztriai, lengyelországi, magyar­országi, vatikáni levéltárakban kutatott. Hogyan látják onnan...? 

 

– A dokumentumok a valóságot mutatják. A külföldiek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget népünknek. Nem igazán vettek észre bennünket a világban. Akkor sem, most sem, sajnos. Inkább a negatívumaink révén váltunk ismertté. Ami feltűnt a dokumentumokban, hogy amikor általánosan jellemzik a románokat, a kép mindig negatív. A 90-es évek elején Bécs és Budapest levéltáraiban kutattam. A dokumentumok – melyeket nem magyarok írtak; hisz tegyük fel, hogy a magyarok elfogultak lennének; tehát vegyük az osztrákok, olaszok, franciák által írt dokumentumokat... Bár ez végső soron nem számít. Az erdélyi románokról, a havasalföldi vagy a szlovákiai hegyekben élő románokról (akikről sajnos alig tudunk valamit) a dokumentumok mindig sötét képet festenek. A románok gyújtogatnak, lopnak, hazudnak, nem szorgalmasak. Sajnos, ez a megítélés a XIV–XV. századtól kezdődően egészen napjainkig szinte semmit sem változott. Nem a külföldiek hibásak, hanem mi. Sajnos.  

Bővebben...
 

Újabb bukta

E-mail Nyomtatás

Ismét megbukott Románia az Európai Unió egyik igen fontos vizsgáján, a hírt azonban elfödte a bukaresti cirkuszok sorozata. Éppen egy hete derült ki, hogy az Európai Bizottság miért dobta vissza a kormány dokumentumát, amely a 2014–2020 közötti költségvetési időszak pénzlehívási terveit tartalmazta: ködös, hiányzik belőle a stratégiai gondolkodás, és egyáltalán nem bizonyítja, hogy tanultak a román vezetők az elmúlt hét év kudarcaiból – fogalmaz a brüsszeli bírálat.

Bővebben...
 

Hamarosan megkezdődik Szerbia és Horvátország egymás elleni hágai pere

E-mail Nyomtatás

Március 5-én kezdődik meg a hágai Nemzetközi Bíróságon Szerbia és Horvátország egymással szembeni pere, amelyben az 1991 és 1995 között, a délszláv háború idején elkövetett népirtásokra vonatkozó vádakról döntenek - írta internetes oldalán a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

Bővebben...
 

Romlott a demokrácia minősége Szlovákiában 2013-ban egy elemzés szerint

E-mail Nyomtatás

Éves és negyedéves összehasonlításban is romlott a demokrácia minősége Szlovákiában 2013 utolsó negyedévében - derült ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) civil szervezet Barométer nevet viselő aktuális elemzéséből, amelynek megállapításait a szervezet képviselői pozsonyi sajtótájékoztatójukon ismertették január 14-én.

Bővebben...
 

A horvát államügyészség váratlanul Perkovic kiadásának megtagadását kérte

E-mail Nyomtatás

Meglepetésre fellebbezést nyújtott be a horvát államügyészség kedden a zágrábi legfelsőbb bíróságon Josip Perkovic volt jugoszláv, majd horvát titkosszolgálati vezető Németországnak történő kiadása ellen. Az ügyészség eddig a törvényes előírásoknak megfelelően Perkovic kiadatását kérte - adta hírül a horvát közszolgálati televízió.

Bővebben...
 

Kétszer annyi illegális cigánytelepet számolt fel tavaly a francia rendőrség, mint 2012-ben

E-mail Nyomtatás

Kétszer annyi kelet-európai romát küldött el a francia rendőrség az illegálisan kialakított cigánytelepekről tavaly, mint 2012-ben - derült ki az Emberi Jogok Ligája (LDH) és az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) január 14-én nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség