Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Külföld

Új koalíció Szabadkán, a polgármester Maglai Jenő lett

E-mail Nyomtatás

Az új hatalmi koalíciót alkotó pártok képviselői bejelentették Modest Dulić eddigi szabadkai polgármester, illetve az egész városi hatalom leváltását. Az új koalíciót a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége alkotja majd.

Bővebben...
 

Román újságíró: a hóhér visszavonja az áldozat kitüntetését

E-mail Nyomtatás

A „Románia Csillaga" Érdemrend Becsületbírósága úgy döntött, megfosztja Tőkés Lászlót eme kitüntetéstől. Vajon most büszkének kellene lennem azért, mert román vagyok? Nos, nem vagyok büszke, épp ellenkezőleg, szégyellem magam – ki tudja hányadszorra már -, hogy román vagyok.

Nem azért, mert Tőkés lelkész utódai nem biggyeszthetik a mellére ezt a pléhdarabot – ha egyáltalán eszükbe jutna – amikor a temetőbe cipelik halottukat. És azért sem, mert tökéletesen egyetértettem Tőkés lelkésszel, amikor azt mondotta, hogy számára december elseje „gyásznap". (Erdélyi románként számomra is az!)

Bővebben...
 

Álom és valóság , avagy 1989 és ami utána jött…

E-mail Nyomtatás

November 17-e Szlovákiában állami ünnep. Van mit ünnepelni?  Az 1989-es eseményekről, élményekről, a rendszerváltozás hozadékéról és máig tartó adósságáról kérdeztünk felvidéki közéleti személyeket , tanárokat, írókat - nevezetesen Batta Györgyöt, Csáky Pált, Csúsz Pétert, Farkas Ivánt, Flórián Lászlót, Mihályi Molnár Lászlót, Urbán Aladárt.

Bővebben...
 

Ukrajna több milliárd dollárért hajlandó aláírni a társulási egyezményt

E-mail Nyomtatás

Timosenko kérdése lassacskán nem fog jelentőséggel bírni a társulási egyezmény aláírása kapcsán. Az első helyen most az ország korszerűsítéséhez szükséges pénz áll, valamint az EU-előírásokhoz való igazodás.

Bővebben...
 

Autonómia-konferencia Sepsiszentgyörgyön – Tisztázni kell az autonómiaigény fogalmát

E-mail Nyomtatás

Tisztázni kell az autonómiaigény fogalmát a romániai magyarok és a románok között – hangzott el Sepsiszentgyörgyön az ön- rendelkezésről rendezett konferencián. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett tanácskozáson egyetértettek abban, hogy az autonómia elképzelhetetlen a többségi nemzettel történő intézményes párbeszéd nélkül.

Bővebben...
 

Vladimir Vukčević: Belgrádban még 300 háborús bűnös sétálgat

E-mail Nyomtatás

Belgrádban még legalább 300 olyan ember sétál, akiket háborús bűnökkel lehetne vádolni – jelentette ki Nürnbergben Vladimir Vukčević, a háborús bűnökkel foglalkozó ügyész, és a bűncselekmények még intenzívebb kivizsgálására szólított fel. Vukčević a nürnbergi Igazságügyi Palotában az Új bírák, új folyamatok: tapasztalatok és elvárások a nemzetközi bűncselekményekkel foglalkozó hazai és külföldi bíróságok kapcsán elnevezésű kétnapos konferencián szólalt fel.

Bővebben...
 

Lipšic: Még Fehéroroszország is igazságosabb Szlovákiánál

E-mail Nyomtatás

Daniel Lipšic, a Nova elnöke a parlamentben olyan törvényjavaslatot terjeszt elő, mely szerint egy köztisztviselő legfeljebb egy éves fizetésének megfelelő kártérítést kaphasson.

Lipšic pártja ezt azért is javasolja, mert a másodfokú bíróság 150 ezer eurós kártérítést ítélt Štefan Harabin főügyésznek amiatt, hogy a főügyészség öt évvel ezelőtt az alvilággal való kapcsolattartással vádolta őt, többek között Baki Sadiki "drogbáróval".

Bővebben...
 

Mégis büntetik a székely zászlót kitűzőket?

E-mail Nyomtatás

A Csíkszeredai Bíróság érvénytelenítette azokat az ügyészségi határozatokat, amelyek szerint nem indul bűnvádi eljárás a székely zászlót kitűző Hargita megyei polgármesterek és intézményvezetők ellen.

A bíróság megállapította: az ügyészség nem a megfelelő törvénycikkelyt jelölte meg jogalapként, amikor arról határozott, hogy nem rendel el nyomozást. Álláspontja szerint a bűnvádi eljárás elindítását arra hivatkozva kellett volna elutasítani, hogy a panaszos által kifogásolt cselekedet (a székely zászló kitűzése) nem szerepel a büntető törvénykönyvben.

A bíróság Ilie Sandru maroshévízi nyugalmazott tanár keresete alapján vizsgálta meg, hogy helyesen döntött-e a csíkszeredai és a Hargita megyei ügyészség a zászlóügyben. A szerdán hozott jogerős ítéletet csütörtökön közölték a bíróság honlapján.

Bővebben...
 

Ujjlenyomatot vesznek az ukrán iskolásoktól

E-mail Nyomtatás

Azonosító kártyákat készítenek Ukrajnában az iskolásokról, amely a várakozások szerint jelentősen megkönnyíti majd az eltűnt, elcsellengett gyermekek felkutatását – hozta nyilvánosságra az erről szóló döntést szerdán az ukrán és az orosz média.

A belügyminisztérium javaslatára készített azonosító kártyákat már tesztelik a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban, és a tervek szerint jövőre országosan bevezetik.

Bővebben...
 

Eltitkolt milliós támogatások nyomában

E-mail Nyomtatás

Idén a horvát állami költségvetésből a majd 3 millió kunán kívül még 1,2 millió kunában részesül a MESZ országos szervezete! Miért utasíthatják vissza a MESZ által alapított és vezetett intézmények olyan lezserül az anyaországi támogatásokat? Miért olyan kevés nekik az 1 millió forint (kb. 26 ezer kuna)? Először a Baranyai Júlia Művelődési Intézet igazgatója, Sipos Zsivity Tünde, majd nemrég a HMOMK Központ igazgatója, Kucsera Bandi tolta el magától (és az intézménytől) a Bethlen Gábor Alap támogatását: mindkettő kevesellte az összeget, így inkább el sem fogadta.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség